Η απομάκρυνση από τη φύση, οι περιορισμένες μας επιλογές στην αγορά και το σύγχρονο μάρκετινγκ, τείνουν να μας κάνουν να χάσουμε από την ποικιλία των γεύσεών μας, και κυρίως μια γεύση, την πικρή, η οποία δεν είναι και τόσο πικρή τελικά, αντίθετα είναι εξαιρετικά ευεργετική για την υγεία μας.
♦ της Μαρίας Γκέκα
Τα τρόφιμα που καταναλώνουμε σήμερα είναι παρασκευασμένα με τρόπο ώστε να μην περιέχουν σχεδόν καθόλου πικρές ουσίες. Δυστυχώς, στην εποχή μας αφαιρέσαμε τις πικρές ουσίες, και αντιθέτως αυξήσαμε τις γλυκές. Μέγα λάθος! Οι πικρές ουσίες συνδέονται με ένα ευρύ φάσμα ευεργετικών δράσεων για την υγεία.
Η επίδραση την οποία έχουν στην υγεία μας οι πικρές ουσίες ήταν ήδη γνωστή εδώ και 5.000 χρόνια, όπως φαίνεται από τις αρχαίες ιερές γραφές του Ινδουισμού. Σε μία από αυτές, την Ayuverda, κατέγραψαν οι Ινδοί τις γνώσεις τους σχετικά με την υγιεινή ζωή, όπου τα πικρά βότανα κατέχουν σημαντικότατη θέση.
Τα πικρά βότανα έχαιραν μεγάλης εκτίμησης και στην αρχαία Ελλάδα, στην εποχή του Ιπποκράτη, πατέρα της σύγχρονης Ιατρικής. Η παλιά παροιμία «ότι είναι πικρό στο στόμα κάνει καλό στο στομάχι» δείχνει ότι ανέκαθεν ήταν γνωστός ο βασικός ρόλος των πικρών ουσιών στην πέψη.
Και για του λόγου το αληθές αν ρωτήσετε μια αιωνόβια γιαγιά για το μυστικό της υγείας της, το πρώτο πράγμα που θα ακούσετε είναι ότι πίνει πρωί-πρωί ζεστό ραδικόζουμο, τον πικρό ζωμό από τα βρασμένα άγρια ραδίκια, με στυμμένο λεμόνι, κάνοντας έτσι δώρο στον εαυτό της μια γερή αποτοξίνωση και τόνωση του αναπνευστικού της συστήματος!
Τα πικρά συστατικά προπονούν τους βλεννογόνους του πεπτικού συστήματος. Με αυτό τον τρόπο αποβάλλονται πιο εύκολα από τον οργανισμό διάφοροι νοσογόνοι παράγοντες, όπως ιοί, βακτηρίδια, παράσιτα και μύκητες. Ακόμη και τα άγρια ζώα κάνουν χρήση αυτής της ιδιότητας. Σε περίπτωση ασθένειας τρώνε πικρά χόρτα για να καθαρίσουν τον οργανισμό τους εσωτερικά.
Τα τελευταία χρόνια,
η έρευνα έχει αναδείξει πληθώρα νέων στοιχείων που υποστηρίζουν τη συμπερίληψη πικρών τροφών στη διατροφή. Στην πραγματικότητα, πρόσφατες μελέτες επιβεβαιώνουν τώρα ότι τα πικρά τρόφιμα μπορούν να ενισχύσουν την πεπτική υγεία, να βοηθήσουν στην πρόληψη του συνδρόμου διαρροής του εντέρου, να βελτιστοποιήσουν την απορρόφηση θρεπτικών ουσιών, να βελτιώσουν το μικροβίωμα και πολλά άλλα.
Πικρές ουσίες για αδυνάτισμα και κάψιμο λίπους
Η επίπεδη κοιλιά και το ιδανικό για τον καθένα βάρος, ώστε να νοιώθει όμορφα και υγιής, δεν εξαρτώνται τόσο από κάποια αυστηρή δίαιτα, όσο από την ποσότητα των πικρών συστατικών που εμπεριέχονται στο φαγητό, και τα οποία έχουν σχεδόν εξαφανιστεί από τη σύγχρονη διατροφή. Πρόκειται για τα πικρά συστατικά, τα οποία παλαιότερα καταναλώναμε υπό μορφή ριζών, λαχανικών και βοτάνων, ωμά ή μαγειρεμένα. Για χιλιάδες χρόνια αποτελούσαν φυσικούς καυστήρες λίπους στη διατροφή μας.
Η γενικευμένη τάση για γλυκές τροφές και για fast-food, οδήγησε στην εξαφάνιση των πικρών συστατικών από την σύγχρονη κουζίνα, με αποτέλεσμα την επιδημική πλέον αύξηση της παχυσαρκίας, των στομαχικών και πεπτικών προβλημάτων και των σχετικών με τη λειτουργία του μεταβολισμού ασθενειών. Τα πικρά συστατικά συντελούν χάρη στην έντονη γεύση τους, στην επίσπευση της έκκρισης των πεπτικών υγρών, με αποτέλεσμα να δημιουργείται πιο γρήγορα το αίσθημα του κορεσμού. Αυτό έχει σαν άμεσο αποτέλεσμα να καταναλώνουμε μικρότερες μερίδες φαγητού.
Επιπλέον, διαπιστώθηκε ότι συντελούν στη διοχέτευση του λίπους των τροφών στην κατεύθυνση που πρέπει, δηλαδή στην καύση του λίπους και όχι στην αποθήκευσή του σε γλουτούς, κοιλιά κλπ. Θεωρούνται επίσης ότι λειτουργούν ως φυσικά διουρητικά για την πρόληψη της του φουσκώματος, τη μείωση της κατακράτησης νερού.
Διαβάστε επίσης ⇒ Ξεφορτώσου το περιττό λίπος με 16 φυσικούς λιποδιαλύτες
Για την υγεία του εντέρου
Η Ursel Buhring, διευθύντρια της Σχολής Θεραπευτικών Φυτών του Freiburger και συγγραφέας πολλών βιβλίων, μεταξύ των οποίων “Εγχειρίδιο πρακτικής ιατρικής της φυτικής επιστήμης” και «Σχετικά με τα φαρμακευτικά φυτά», που έχουν μεταφραστεί σε πολλές γλώσσες, σε μία διάλεξή της για τις βασικές δράσεις των πικρών ουσιών, αναφέρει τα εξής:
«Οι πικρές ουσίες προωθούν αισθητά τη συνολική διαδικασία της πέψης. Οι κινήσεις του στομάχου και του εντέρου εντείνονται και η προώθηση της τροφής από το στομάχι στο έντερο επιταχύνεται. Διεγείρουν την έκκριση των υγρών της χολής και του παγκρέατος, βελτιώνουν την πέψη των λευκωμάτων, πρωτεϊνών και λιπών και δρουν ελαφρώς καθαρτικά. Χάρη στην ιδιότητα των πικρών ουσιών να προωθούν την πέψη, ελαττώνεται συγχρόνως η αίσθηση φουσκώματος και εμποδίζονται και οι διαδικασίες ζύμωσης και σήψης που αναπτύσσονται στο έντερο».
Διαβάστε επίσης⇒ Διαρρέον Έντερο: αποτελεί μία από τις αιτίες των αυτοάνοσων;
Αυξημένη ενδοκρινική δράση
Οι πικρές ουσίες – βότανα και τροφές έχουν διεγερτική δράση σε αρκετούς ενδοκρινείς αδένες όπως το πάγκρεας, οι οποίοι στη συνέχεια μπορούν να εκκρίνουν υψηλότερα επίπεδα ινσουλίνης και γλυκαγόνης. Αυτές οι δύο ορμόνες δουλεύουν από κοινού για να διασφαλίσουν ότι τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα διατηρούνται σε ισορροπία, η οποία είναι σημαντική για τη γενική υγεία και λειτουργία του σώματος.
Αντι-καταθλιπτική δράση
Εκτός από την τόνωση διαφόρων τμημάτων του πεπτικού και ενδοκρινικού συστήματος, οι πικρές ουσίες μπορούν να επηρεάσουν το νου και την ψυχή, ειδικά σε περιπτώσεις ήπιας κατάθλιψης. Είναι ιδανικές, χάρη στην τονωτική τους δράση, για ανθρώπους οι οποίοι έχουν χάσει τη ζωτικότητά τους, την καλή τους διάθεση, έχουν γίνει ληθαργικοί και δεν βρίσκουν πλέον κίνητρο…
Άλλες δράσεις
Σε περίπτωση συστηματικής λήψης των πικρών ουσιών μπορεί να δυναμώσει το ήπαρ να βελτιωθεί ο μεταβολισμός και, με τον τρόπο αυτόν, να μειωθούν και οι τιμές της χοληστερίνης. Η επιταχυμένη μετατροπή της τροφής σε ενέργεια, μέσω των πικρών τροφών, επηρεάζει θετικά και τα νεφρά. Τα πικρά σαλατικά είναι γεμάτα καροτένιο Β (ουσία που δρα ενάντια στον καρκίνο), όπως για παράδειγμα η Clucosinolat Sinigrin, που, σύμφωνα με μελέτη πιστεύεται ότι μπορεί να εμποδίσει τη δημιουργία των αρχικών κυττάρων του καρκίνου. Συγκεκριμένα, το Sinigrin είναι ένα γλυκοσινολικό που ανήκει στην οικογένεια των γλυκοζιτών που απαντώνται σε ορισμένα φυτά της οικογένειας Brassicaceae, όπως τα λάχανα Βρυξελλών, το μπρόκολο και οι σπόροι της μαύρης μουστάρδας.
Η Hildegard von Bingen (1098 – 1179) η οποία, για τη συμβολή της στην εξέλιξη της Ιατρικής, έχει ανακηρυχθεί Αγία από την Καθολική εκκλησία, στην θεραπευτική πρακτική της χρησιμοποιούσε κυρίως τα εξής βότανα, τα οποία περιέχουν πικρά συστατικά:
πιπερόριζα, αγγελική, γλυκύρριζα, μύρο, αψιθιά,
ζεντόρια, μάννα, ζαφορά.
Πηγή: Naturanrg#103, www.naturanrg.gr