Η μελιτζάνα είναι πλούσια σε κάλιο, μαγνήσιο, χαλκό, ασβέστιο και φολικό οξύ, επομένως είναι μια θαυμάσια τροφή για την υγεία των οστών. Περιέχει μεγάλη ποσότητα σιδήρου, έτσι είναι ιδανική για ανθρώπους που πάσχουν από αναιμία λόγω έλλειψης αυτού του σημαντικού μετάλλου.
⇒Μελιτζάνα: Η μελαψή κυρία του καλοκαιριού
Το πλιγούρι λόγω της σχετικά μικρής επεξεργασίας που έχει υποστεί το σιτάρι μέχρι να παραχθεί το πλιγούρι όλες οι ευεργετικές του ιδιότητες συντηρούνται. Και αυτό το καθιστά ένα τρόφιμο με υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες, κάτι που βοηθά στην καλή λειτουργία του εντέρου.
Το πλιγούρι προτείνεται και σε διαβητικούς ασθενείς, διότι είναι άριστη πηγή υδατανθράκων, αλλά έχει και χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη, που σημαίνει ότι μετά την κατανάλωσή του ανεβάζει τη γλυκόζη του αίματος πολύ πιο ήπια από άλλες πηγές υδατανθράκων (π.χ. πατάτες). Αρκεί να μην μαγειρευτεί για πολύ ώρα.
Μπορείτε να συνδυάσετε αυτές τις δύο σημαντικές τροφές σε μία εύκολη συνταγή. Πιλάφι από πλιγούρι με μελιτζάνες! Επιλέξετε υλικά βιολογικής καλλιέργειας!
Υλικά (για 5-6 μερίδες)
- 2,5 κούπες πλιγούρι
- 6 κούπες νερό
- 4 μελιτζάνες
- 2 μέτρια κρεμμύδια
- 3 πιπεριές, διαφόρων χρωμάτων
- 3 φρέσκες ντομάτες
- 120 γραμμ. ελαιόλαδο
- 1 φλιτζάνι λευκό κρασί
- αλάτι, πιπέρι
- δαφνόφυλλα
- 1/2 ματσάκι μαϊντανός
- τυρί άρμης κατσικίσιο, τριμμένο σε κύβους
Εκτέλεση
♥ Βάζουμε το νερό στη φωτιά με αλάτι, για περισσότερη ευκολία, και, επειδή το πλιγούρι έχει την ιδιότητα να κολλάει, κάνουμε τη σύβραση με τα λαχανικά μας ξεχωριστά. Καθαρίζουμε και πλένουμε τα λαχανικά και τα κόβουμε σε κύβους.
♥ Βάζουμε το τηγάνι στη φωτιά με το ελαιόλαδο και το κρεμμύδι και, αφού ροδίσει, προσθέτουμε το κρασί, τα δαφνόφυλλα, αλάτι, πιπέρι και χαμηλώνουμε τη φωτιά, μέχρι να ψηθούν τα λαχανικά.
♥ Στη συνέχεια, αφού έχει βράσει το νερό, ρίχνουμε το πλιγούρι και ανακατεύουμε για 20′, περίπου. Κατόπιν, ρίχνουμε τη σύβραση με τα λαχανικά και τη μελιτζάνα και ανακατεύουμε για 5′. Σερβίρουμε με ψιλοκομμένο μαϊντανό και τριμμένο τυρί ή το ίδιο τυρί σε κυβάκια, μέσα στο μείγμα.
Καλή σας όρεξη!
Πηγή: www.naturanrg.gr