Πιπεριά Φλωρίνης, η αυθεντική!

Αναρτήθηκε στις: Κατηγορίες: Life, Vegan, Αποδράσεις, Διατροφή, Υγιεινές τροφές & Συνταγές

Το Αμύνταιο παρέχει κίνητρα σοβαρά για να απαρνηθεί κανείς την αστική του ταυτότητα. Διερχόμενοι μέσα από τοπία που μοιάζουν σχεδόν βγαλμένα  από ταινίες του Θόδωρου Αγγελόπουλου, μέσα από την αχλή της Βεγορίτιδας, τη βαθύτερη λίμνη της Ελλάδας και το παραλίμνιο χωριό του Αγίου Παντελεήμονα, θα σταθούμε για να γευθούμε τις διάσημες γλυκές πιπεριές της που σαν κι αυτές δεν θα βρείτε πουθενά στον κόσμο.

του Δημήτρη Σταθόπουλου

Εδώ στον Αγ. Παντελεήμονα τα χρώματα της γης έχουν βαφτεί στα κόκκινα! Το κόκκινο του ξινόμαυρου, της ποικιλίας που ευδοκιμεί και πρωταγωνιστεί στους αμπελώνες του Αμύνταιου δίνοντας τον ομώνυμο ΟΠΑΠ οίνο της περιοχής με το ρουμπινί χρώμα αλλά και το κόκκινο της πιπεριάς. Της περίφημης «πιπεριάς Φλωρίνης», που οι ντόπιοι είναι τόσο περήφανοι για την καταγωγή της και δεν ακούν κουβέντα περί εισαγωγής της από άλλους τόπους. Εδώ η πιπεριά υπάρχει όσο και αυτός ο τόπος. Θρυλείται δε πως έφτασε σε αυτά τα μέρη ως ένα ακόμη «λάφυρο» των εκστρατειών του Μεγάλου Αλεξάνδρου.
Οι πιπεριές Φλωρίνης είναι η μακεδονική ποικιλία της κόκκινης πιπεριάς με τη γλυκιά γεύση. Η Φλώρινα αποδείχθηκε ιδανικός τόπος για την καλλιέργειά της, καθώς το φυτό της πιπεριάς αντέχει στην ξηρασία και το ψύχος, όπως ακριβώς είναι οι κλιματικές συνθήκες στο βορειοδυτικό άκρο της χώρας. Η αυθεντική πιπεριά Φλωρίνης έχει γλυκιά γεύση και είναι σαρκώδης, με πλατύ σώμα που σχηματίζει το γράμμα δέλτα και που της δίνει το ντόπιο της όνομα «πλατίκα», δηλαδή «πλατιά». Φυτεύεται ανάλογα με τις καιρικές συνθήκες, τέλη Απριλίου με αρχές Μαΐου, γίνεται πράσινη τον Ιούλιο και ωριμάζει τέλη Αυγούστου, αρχές Σεπτέμβρη, αφού πάρει το πορφυρένιο  χρώμα της.

Στις όχθες των λιμνών…

Οι πιπεριές στις όχθες της Μεγάλης Πρέσπας, αλλά και των άλλων λιμνών όπως της Βεγορίτιδας και της Χειμαδίτιδας, με την πλούσια σάρκα και γεύση δείχνουν τα ίχνη της θαυμαστής πορείας του είδους. Καταλαμβάνει ένα πολύ μεγάλο μέρος της καλλιεργήσιμης γης στην περιοχή όπου μεγαλώνει και αναπτύσσεται με τη φροντίδα των αγροτών εδώ και πολλά χρόνια. Φορτωμένα ζώα μετέφεραν τις πιπεριές στα γειτονικά χωριά, στα παζάρια της Φλώρινας και του Αμύνταιου και έθρεψαν πολλές γενιές.

Στο πιπεράδικο

Η οικογένεια Ναουμίδη, με στόχο την ανάδειξη και την προώθηση της γνήσιας πιπεριάς Φλωρίνης, παράγει με χειροποίητο τρόπο τα καινοτόμα προϊόντα, που έχουν αποκλειστικά ως πρώτη ύλη τις ντόπιες ποικιλίες της. Στον Άγιο Παντελεήμονα, σε υψόμετρο εξακοσίων περίπου μέτρων, καλλιεργούν βιολογικά τη φημισμένη  πιπεριά, την οποία μεταποιούν και συσκευάζουν στην πετρόκτιστη μονάδα τους. Στην οικογένεια Ναουμίδη οι τέσσερις γιοι αλλά και τα υπόλοιπα μέλη, ασχολούνται όλη την ημέρα με αυτή! Στο κτήμα, στο πιπεράδικο, στο εστιατόριο που βρίσκεται πάνω στις όχθες της λίμνης Βεγορίτιδας.
Στη διάρκεια της επίσκεψής μας το Σεπτέμβριο είχαμε την ευκαιρία να βιώσουμε όλη τη διαδικασία συγκομιδής της σοδειάς.  Πήγαμε στο αγρόκτημα, μαζέψαμε τις κόκκινες πιπεριές, και στη συνέχεια στο εργαστήριο παρακολουθήσαμε την παρασκευή των μοναδικών γαστρονομικών  θησαυρών.

Ακολουθείται ο παραδοσιακός τρόπος μαγειρικής και αυτό είναι που την κάνει ανάρπαστη! Οι πιπεριές ψήνονται στα κάρβουνα όσο πιο γρήγορα γίνεται για να κρατήσουν τα αρώματά τους και ξεφλουδίζονται με το χέρι, σε αντίθεση με τις βιομηχανικές πιπεριές που ψήνονται στα φλόγιστρα και ξεφλουδίζονται σε βιομηχανικά πλυντήρια.  Επίσης, για να εξασφαλίσουν την ποιότητα και τη γνησιότητα της συγκεκριμένης ποικιλίας, διατηρούν δικό τους σπορείο. Οι σπόροι προέρχονται από αποξηραμένες πιπεριές της προηγούμενης σοδειάς.

Πάντως, ένα είναι σίγουρο. Η νοστιμάδα τους θα σε αναγκάσει να επαναπροσδιορίσεις τη σχέση σου με το φαγητό και να αναζητήσεις εκ νέου χειροποίητα προϊόντα, απομακρυσμένα από τη λογική του κέρδους και πιο κοντά στις σπιτικές γεύσεις.

Διατροφική αξία

Οι πιπεριές Φλωρίνης αποτελούν μια εύγευστη και ολιγοθερμιδική επιλογή, πλούσια σε βιταμίνες C, Α, Κ, B6 και Ε. Η βιταμίνη C μπορεί να διαδραματίσει θετικό ρόλο στη μείωση της διάρκειας των συμπτωμάτων του κοινού κρυολογήματος. Ειδικότερα η κόκκινη πιπεριά περιέχει υπερδιπλάσια ποσότητα βιταμίνης C απ’ ό,τι το πορτοκάλι. Επειδή ως προϊόν ταιριάζει εύκολα σε διάφορα απλά καθημερινά πιάτα (ομελέτες, φαγητά φούρνου, σαλάτες κ.ο.κ), η συστηματική χρήση της εμπλουτίζει σημαντικά τη διατροφική αξία των γευμάτων μας, χαρίζοντας στον οργανισμό μας τα απαραίτητα «εφόδια». Τέλος, λόγω του λυκοπένιου και της λουτεΐνης που περιέχουν, έχουν σημαντική αντιοξειδωτική δράση.

Tips: Τις πιπεριές Φλωρίνης μπορεί να τις δοκιμάσει κανείς σε διάφορες συνταγές και γαστρονομικές εμπνεύσεις. Τα χαρακτηριστικά αυτής της ποικιλίας είναι το μήκος της πιπεριάς και το πάχος της σάρκας της που την καθιστά ιδανικό τουρσί. Τρώγονται βέβαια και ωμές αλλά συνήθως σερβίρονται ψητές με ξύδι και λάδι, αφού πρώτα ξεφλουδιστούν. Χρησιμοποιούνται δε στην παρασκευή κόκκινου γλυκού πιπεριού.

Σάλτσα με πιπεριά Φλωρίνης

1 κιλό πιπεριές Φλωρίνης, 4 σκέλιδες σκόρδο, αλάτι, πιπέρι και μισό φλιτζανάκι ξύδι
Πλένουμε και βγάζουμε τα σπόρια από τις πιπεριές. Πολτοποιούμε τις πιπεριές μαζί με το σκόρδο, το αλάτι και το πιπέρι. Τοποθετούμε το μείγμα σε μεταλλικό σκεύος και προσθέτουμε το ξύδι. Ανακατεύουμε τακτικά, ανά 3-4 ώρες στην αρχή και πιο αργά στη συνέχεια. Μετά το πρώτο 24ωρο θα αρχίσει να αφρίζει. Συνεχίζουμε το τακτικό ανακάτεμα. Σε 3-4 ημέρες θα είναι έτοιμη. Μπορείτε να τη χρησιμοποιήσετε σε ψητά, σε σούπες κ.τ.λ.

Πηγή: NaturaΝrg #43

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *