ΔιατροφήVeganΠιπεριά Φλωρίνης σε γλάστρα

Πιπεριά Φλωρίνης σε γλάστρα

Μια από τις πιο γνωστές ποικιλίες πιπεριάς είναι η Φλωρίνης. Με µεγάλους καρπούς, κόκκινου χρώµατος είναι κατάλληλη για πολλές χρήσεις στην κουζίνα. Ως φυτό δεν γίνεται κανονικό σε ύψος  όµως είναι αρκετά παραγωγικό. Μπορεί να φυτευτεί σε γλάστρα αλλά και στον κήπο.

⇒ Πέτρος Πανούτσος, olyplant.gr

Γενικά οι πιπεριές δεν έχουν ιδιαίτερες απαιτήσεις σε χώρο. Εγώ για άλλη μια φορά με τη βοήθεια του Alegre.gr θα φυτέψω σε πάνινη γλάστρα χωρητικότητας 7 λίτρων. Αν θέλετε, μπορείτε να τις φυτέψετε και σε ζαρντινιέρα ή ακόμα και σε μεγαλύτερη γλάστρα.

piperia florinis soilΧώμα

Η συνταγή είναι κλασική, τύρφη μαζί με κάποιο φυσικό κομπόστ. Καλό θα ήταν να εμπλουτίσετε το χώμα σας με ασβέστιο από την αρχή, διότι οι πιπεριές, όταν αντιμετωπίζουν έλλειψη ασβεστίου, ρίχνουν τα λουλούδια τους με αποτέλεσμα να μην καρποφορούν. (Για τις αναλογίες κομπόστ με τύρφη καλό θα είναι να συμβουλευθείτε το φυτώριο  απ’ όπου το αγοράσατε.)

Η φύτευση

Αφού λοιπόν έχετε στην κατοχή σας φυτό, γλάστρα και χώμα, ήρθε η ώρα για τη φύτευση. Τα πράγματα εδώ είναι πολύ απλά! Αφού γεμίσετε τη γλάστρα με λίγο χώμα στο κάτω μέρος, τοποθετείτε το φυτό στη μέση. Μετά γεμίζετε τη γλάστρα σας με χώμα περιμετρικά μέχρι να φτάσει να ξεπερνάει λίγο τη ρίζα του φυτού. Τέλος, με τα χέρια σας πιέζετε το χώμα, ώστε να σφίξει γύρω από τη ρίζα και προσθέτετε ξανά όσο χώμα χρειάζεται.

Θέση στο μπαλκόνι

Προτιμήστε θέσεις που είναι πλούσιες σε ήλιο αλλά όχι εκτεθειμένες στο δυνατό αέρα. Αν το μπαλκόνι σας έχει αρκετές ώρες την ημέρα σκιά, τότε θα αποκτήσετε καταπληκτικά φυτά αλλά ελάχιστους καρπούς.

Πότισμα

Ασχέτως ποικιλίας οι πιπεριές αγαπούν το νερό. Την άνοιξη που οι θερμοκρασίες δεν είναι πολύ υψηλές, τότε καλό είναι να αφήνουμε το χώμα να στεγνώσει και μετά να ποτίζουμε. Το καλοκαίρι φυσικά που οι θερμοκρασίες σκαρφαλώνουν πάνω από τους 30 βαθμούς, τότε το πότισμα πρέπει να γίνεται πιο εντατικό.

Λίπανση

Σίγουρα θα χρειαστείτε κάποια επιπλέον ενίσχυση κατά την καρποδεσία, μιας και οι πιπεριές έχουν μεγάλες απαιτήσεις σε κάλιο. Αυτό μπορεί να γίνει με κάποιο βιολογικό καλιούχο λίπασμα σε υγρή ή στερεή μορφή. Προσοχή στην υπερδοσολογία, γιατί κινδυνεύετε να κάψετε τα φυτά.

piperia florinisΦυτοπροστασία

Οι πιπεριές ως φυτό προσβάλλονται αρκετά από έντομα. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να ζαρώνουν τα φύλλα τους και να εξασθενούν. Ένας εύκολος τρόπος αντιμετώπισης είναι οι παγίδες με κόλλα ή ψεκασμός με τσουκνίδα. Στο εμπόριο θα βρείτε και άλλες λύσεις όπως βιολογικά φάρμακα από φυσικό πύρεθρο, που κι αυτά κάνουν πολύ καλή δουλειά.

Εποχές φύτευσης

Κανονικά θα έπρεπε να γράψω άνοιξη & καλοκαίρι, καθώς τότε θα τις βρείτε στα φυτώρια. Όμως οι πιπεριές είναι φυτά τα οποία αντέχουν 2 – 3 χρόνια, όταν οι συνθήκες το επιτρέπουν,  κοινώς όταν δεν τις κάψει το χειμωνιάτικο κρύο.

Συγκομιδή

Αφού περάσετε όλα τα παραπάνω στάδια, μετά από 2 περίπου μήνες, θα έρθει η ώρα να συλλέξετε τους καρπούς σας. Ως λαχανικό η πιπεριά τρώγεται άγουρη, επομένως μην σας ανησυχήσει το πότε θα την κόψετε. Όταν το μέγεθος είναι αυτό που περίπου θέλετε τότε με μια ψαλίδα κόψτε τις από το φυτό. Αν τις αφήσετε επάνω στο φυτό για περισσότερο καιρό θα αρχίσουν να κοκκινίζουν, που σημαίνει ότι ωριμάζουν. Συνήθως η πιπεριά Φλωρίνης τρώγεται κόκκινη.

Προσοχή

Φροντίστε οι αποστάσεις φύτευσης ανάμεσα σε διαφορετικές ποικιλίες πιπεριάς να είναι μεγάλες, διότι αν φυτέψετε καυτερές και απλές πιπεριές κοντά-κοντά τότε όλες θα γίνουν καυτερές!

Από τη Βραζιλία στη Φλώρινα 

Μετά το μακρύ ταξίδι της από τη Νότια Αμερική (Βραζιλία) στην Ευρώπη με το Χριστόφορο Κολόμβο τον 16ο αιώνα, έφτασε στην περιοχή της Δ. Μακεδονίας 100 χρόνια αργότερα. Φλώρινα, Πρέσπες, Βέροια, Αριδαία, Κοζάνη υποδέχτηκαν τον καινούριο εξωτικό τότε καρπό. Εκεί όμως που ευδοκίμησε η συγκεκριμένη πιπεριά και προσαρμόστηκε στις εδαφικές και κλιματολογικές συνθήκες, ήταν τα φημισμένα για την ευφορία τους χώματα της Φλώρινας.
Εδώ πρέπει να σημειώσουμε ό,τι οι περισσότερες πιπεριές που εμφανίζονται ως Φλωρίνης δεν είναι παρά παραλλαγές του πραγματικού είδους. Οι αληθινές πιπεριές Φλωρίνης αρχίζουν να κοκκινίζουν μετά τις 15 Αυγούστου, μέχρι τότε είναι πράσινες.
Οι πιπεριές Φλωρίνης αποτελούν εδώ και χρόνια το καθιερωμένο τοπικό έδεσμα της ομώνυμης περιοχής και αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινής διατροφής των κατοίκων της.

Πηγή: NaturaNrg #38

Εγγραφείτε σήμερα!

Αποκτήστε απεριόριστη πρόσβαση στο ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ Περιεχόμενό μας

NaturaBUZZ

- Advertisement -

Νεα

Δείτε Επίσης