ΔιατροφήVeganPlant based διατροφή η λύση μπροστά στα μάτια μας!

Plant based διατροφή η λύση μπροστά στα μάτια μας!

Είναι περισσότερο από εμφανές στις μέρες μας, ότι οι μεγαλύτερες κρίσεις και προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε ως ανθρωπότητα, σχετίζονται όλες με το πιάτο μας. Και δεν θα μπορούσε να είναι διαφορετικά, γιατί η ανάγκη μας για τροφή και άρα επιβίωση, είναι καθημερινή από την πρώτη μέρα της ζωής μας ως την τελευταία. Plant based διατροφή, η λύση μπροστά στα μάτια μας!

Άρα, το τι τρώμε σχετίζεται με τον τρόπο που ζούμε, τον πολιτισμό, την κουλτούρα μας. Η γη γυρίζει γύρω από τον εαυτό της και τον ήλιο και εμείς γυρίζουμε γύρω από το τι θα φάμε κάθε μέρα!Plant based διατροφή, η λύση μπροστά στα μάτια μας!

της Δήμητρας Μαγκλάρα, Vegan chef

Από τις τρελές αγελάδες, τη γρίπη των χοίρων, των πτηνών, την σαλμονέλα και φυσικά τον κορονοϊό που θερίζει αυτήν την περίοδο την ανθρωπότητα, παρατηρούμε ένα κοινό παρονομαστή. Τη σύνδεση κατανάλωσης ζωικών προϊόντων με θανατηφόρες ασθένειες.

Φυσικά τα ζωικά προϊόντα, κάπως παράγονται, δεν φτάνουν ως δια μαγείας στο πιάτο μας. Για να τραφούν τα δισεκατομμύρια των ανθρώπων με κρέας, ψάρι, πουλερικά, αυγά, τυριά, γάλατα και όλα τα συναφή, προκαλείται μια πρωτοφανής οικολογική καταστροφή παγκοσμίως. Αυτή είναι μια πολύ άβολη αλήθεια, η οποία δεν αρέσει…

Το κάθε κομμάτι κρέας που αγοράζεται σε έτοιμο καθαρό, μη ανακυκλώσιμο πλαστικό πακετάκι από τα σούπερ μάρκετ περιέχει εκτός από την περιβόητη και υπερτιμημένη πρωτεΐνη, απίστευτη καταστροφή πολύτιμων πόρων. Τροπικά δάση, καθαρό πόσιμο νερό, μόλυνση του εδάφους, έκλυση αερίων θερμοκηπίου, καταστροφή των ωκεανών και φυσικά πρόκληση θανατηφόρων ασθενειών.

Ηθική κρίση

Είναι η συγκολλητική ουσία που συνδέει τα πάντα. Δεν φαίνεται να μας απασχολεί ιδιαίτερα ο πόνος που προκαλούμε σε όλα τα πλάσματα που χρησιμοποιούμε για να τραφούμε, να ντυθούμε, να καλλωπιστούμε, να φτιάξουμε φάρμακα, να κάνουμε πειράματα, να γίνουμε καλά. Θεωρούμε ότι όλα σε αυτήν τη γη δικαιωματικά μας ανήκουν. Ότι μπορούμε να κάνουμε ό,τι θέλουμε, χωρίς να δώσουμε λογαριασμό πουθενά και σε κανέναν. Πριονίζουμε με κυνικό χαμόγελο το κλαδί που καθόμαστε και αρνούμαστε να κοιτάξουμε κατάματα τον γκρεμό από κάτω. Οι συνέπειες είναι κάθε μέρα στην πόρτα μας. Δεν την χτυπούν απλά, έχουν ανοίξει διάπλατα και έχουν εγκατασταθεί στο σαλόνι μας. Αναγκαστικά και με το ζόρι θα πρέπει να ξεκουνηθούμε.

Η λύση είναι μπροστά μας

Σε κοινή θέα και μας περιμένει. Μια κατά βάση φυτοφαγική διατροφή (plant based) αρκεί για να κλείσει τις μεγάλες πληγές, σταδιακά. Ο δυτικός τρόπος διατροφής, θέλει παραπάνω από έναν πλανήτη για να ταΐσει τα δισεκατομμύρια των ανθρώπων. Καλώς ή κακώς έχουμε μόνο έναν, ο οποίος αν το αποφασίσουμε φτάνει και περισσεύει!

Βιγκανισμός VS Plant based διατροφή Υπάρχουν διαφορές;

Πολύς κόσμος συνδέει το βιγκανισμό με την plant based διατροφή και καλό είναι να εξηγήσουμε κάποιες διαφορές. Ο βιγκανισμός, είναι η συνειδητή αποχή από κάθε είδους ζωικά προϊόντα και παράγωγα για οποιοδήποτε λόγο, όπως διατροφή, ένδυση, καλλωπισμός. Ο βιγκανισμός δεν εστιάζει στην υγεία των ανθρώπων. Ασχολείται με τα δικαιώματα και την ευζωία του ζωικού βασιλείου και αυτή η αποχή έχει θετική επίπτωση στο κλίμα, στην οικολογία, στην πείνα. Φανταστείτε όλα τα δημητριακά και το νερό που καταναλώνεται για την εκτροφή ζώων και την παραγωγή κρέατος, απλά να τάιζαν τους ανθρώπους.

Πολλοί κατηγορούν τη βίγκαν διατροφή ότι περιλαμβάνει junk food και ανθυγιεινά τρόφιμα. Ας λάβουμε υπόψιν τα εξής: οι περισσότεροι έχουμε μεγαλώσει τρώγοντας ζωικά, ήταν κάτι δεδομένο. Κάποιοι από μας κάποια στιγμή συνειδητοποιούμε ότι το πιάτο μας έχει πολύ πόνο και βία. Παρόλο που είμαστε μαθημένοι σε κάποιες γεύσεις και μας αρέσουν πολύ, αποφασίζουμε να τις αφαιρέσουμε από το πιάτο μας για να κοιμόμαστε πιο ήσυχοι. Όπως έχει πει κι ένας φίλος μου «θέλω να τρώω μπέργκερ και τυριά και ομελέτες, δεν με ενδιαφέρει αν είναι ανθυγιεινά, αρκεί να μην έχουν γελάδια και κότες μέσα».

Βιγκανισμός: ένα παγκόσμιο κίνημα

Επίσης ας μην ξεχνάμε ότι ο βιγκανισμός είναι ένα παγκόσμιο κίνημα που αφορά κυρίως νέους ανθρώπους που δεν κλείνουν τα μάτια στη βία. Είναι λίγο υποκριτικό, ένας ολόκληρος πλανήτης εθισμένος στο junk food και τα σκουπιδοφαγητά, να κατηγορεί τους βίγκαν για κακή διατροφή. Φυσικά, αν θέλει κάποιος άνθρωπος να ακολουθήσει βίγκαν υγιεινή διατροφή, κανείς δεν τον εμποδίζει, σας το υπογράφω!

Plant based διατροφή

Η plant based διατροφή, είναι κατά βάση φυτοφαγική διατροφή. Μπορεί να συμπεριλάβει περιορισμένη κατανάλωση κάποιων ζωικών προϊόντων, όπως τυρί ή αυγό ή μέλι. Οι άνθρωποι που ακολουθούν μια plant based διατροφή, εστιάζουν στην υγεία τους σε πρώτη φάση, γιατί όλες οι μελέτες δείχνουν βελτίωση σε όλους τους δείκτες. Σε παγκόσμιο επίπεδο είναι η διατροφή που μπορεί να κάνει τη διαφορά. Είναι πιο εύκολο να γίνουν όλοι plant based, σε πρώτη φάση. Αυτό γίνεται περιορίζοντας όλα τα ζωικά σε πολύ μεγάλο βαθμό και τα υπόλοιπα θα πάρουν το δρόμο τους.

Διαβάστε επίσης ⇒ Στρατηγικές για να μειώσετε το κρέας και να αναβαθμίσετε το πιάτο σας

Δεν είναι τόσο δύσκολο, δύο γενιές πριν οι παππούδες και οι γιαγιάδες μας, δεν έτρωγαν κάθε μέρα πιτόγυρο. Ούτε μετρούσαν την πρωτεΐνη τους με τα γραμμάρια. Ξέρουμε πολύ καλά τι έτρωγαν: όσπρια, φρούτα, ξηρούς καρπούς, χόρτα, λάδι, ψωμί, κρασί και τα ζωικά πολύ περιορισμένα και όλα δικής τους παραγωγής με σκληρή δουλειά, χειρωνακτική. Ο βιγκανισμός και η στροφή σε πιο βιώσιμη και θρεπτική διατροφή, έχουν εξελίξει και τη μαγειρική και τις γεύσεις. Οι συνταγές είναι άπειρες, πεντανόστιμες και καλύπτουν όλες τις γευστικές και διατροφικές ανάγκες.

Πραγματικά δεν υπάρχουν δικαιολογίες, δεν υπάρχουν σωτήρες να μας σώσουν. Tο πιάτο και το πιρούνι μας θα μας δώσουν την υγεία μας. Θα σώσουν τον πλανήτη και θα θεραπεύσουν τη γη.

Πηγή: Naturanrg124o, www.naturanrg.gr

Εγγραφείτε σήμερα!

Αποκτήστε απεριόριστη πρόσβαση στο ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ Περιεχόμενό μας

NaturaBUZZ

- Advertisement -

Νεα

Δείτε Επίσης

Contact to Listing Owner

Captcha Code