LifeΠλαστικουργείο Καλλιτεχνικά Εργαστήρια 2017-2018

Πλαστικουργείο Καλλιτεχνικά Εργαστήρια 2017-2018

ΠΛΑΣΤΙΚΟΥΡΓΕΙΟ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΑ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ 2017-2018

cropped-logo-plastikourgeio

ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΑΔΟ ΣΤΟΝ ΚΑΜΒΑ: ΕΝΑ ΤΑΞΙΔΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΠΟΡΡΙΨΗ ΣΤΗΝ ΕΠΑΝΑΧΡΗΣΗ

ΚΑΘΕ 2ο ΣΑΒΒΑΤΟ ΤΟΥ ΜΗΝΑ, 11.00-14.00

Στα εργαστήριά μας σας προσκαλούμε να ανακαλύψετε πόσο πολύτιμα είναι τα αντικείμενα που μοιάζουν να έχουν χάσει την αξία τους με το χρόνο και να τα επαναχρησιμοποιήσετε δημιουργικά. Σε έναν κόσμο που δεν επιτρέπεται πια να πετάμε και να αχρηστεύουμε πράγματα, στο Πλαστικουργείο με την εικαστικό Ρωξάνη Γιάννου θα βρείτε τρόπους να δημιουργήσετε καλλιτεχνικά έργα αξιοποιώντας ό,τι είναι φαινομενικά άχρηστο και προορίζεται για τον κάδο απορριμμάτων ή ανακύκλωσης.

2η ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ: 14 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2017
ΚΟΛΛΑΖ ΚΑΙ ΑΣΕΜΠΛΑΖ – ΣΕ ΘΕΩΡΙΑ ΚΑΙ ΠΡΑΞΗ: ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ, ΤΑ ΝΟΗΜΑΤΑ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΧΡΗΣΕΙΣ ΑΝΑ ΤΟΥΣ ΑΙΩΝΕΣ
Μία τρίωρη συνάντηση με θεωρία και πράξη σχετικά με την ποικιλόμορφη τέχνη του κολλάζ και του ασεμπλάζ. Μέσα από πλούσιο οπτικοακουστικό υλικό μαθαίνουμε για τους σημαντικούς εκπροσώπους του στυλ και γνωρίζουμε τα υλικά, τις μεθόδους, τις πρώτες απόπειρες και τους σημαντικότερους σταθμούς της εξέλιξης της συναρπαστικής αυτής τέχνης με έντονες αναφορές σε σύγχρονες προσεγγίσεις που αφορούν συνδυασμούς ετερόκλητων υλικών. Στην ανάλυση των συγχρόνων προσεγγίσεων θα εστιάσουμε ιδιαιτέρως στη χρήση του πλαστικού και απορριμμάτων για τη δημιουργία εγκαταστάσεων και έργων land art. Στο πρακτικό μέρος δημιουργούμε το δικό μας κολλάζ ή ασεμπλάζ πάνω σε καμβά, εφαρμόζοντας κάποιες από τις αρχές και τις πρακτικές που μάθαμε στο θεωρητικό μέρος.

2η ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ: 11 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2017
ΤΟΠΙΟΓΡΑΦΙΑ ΜΕ ΜΕΙΚΤΗ ΤΕΧΝΙΚΗ – ΘΕΩΡΙΑ ΚΑΙ ΠΡΑΞΗ – ΑΠΟ ΤΟΝ GAUGUIN ΣΤΟΝ MAX ERNST Στην ομιλία αυτή μαθαίνουμε για την ιδιαίτερη τέχνης της τοπιογραφίας μέσα από μια σειρά διαφανειών που φανερώνουν την μακρά ιστορία της, την εξαιρετική ποικιλομορφία της και την σημασία της για την ιστορία της ζωγραφικής, της γλυπτικής και ακόμα και της μουσικής. Γνωρίζουμε για τις διαφορετικές έννοιες και είδη τοπίων, εξωτερικών και εσωτερικών, γεωγραφικών και ψυχολογικών. Μαθαίνουμε για τα πραγματικά και όμορφα τοπία κλασσικά, μοντέρνα και μεταμοντέρνα, αλλά εμβαθύνουμε και στα παράξενα αφηρημένα, άυλα, εννοιολογικά και σύγχρονα τοπία μέσα από τους μεγαλύτερους αντιπροσώπους της τοπιογραφίας στην ευρύτερή της έννοια. Στο πρακτικό μέρος δημιουργούμε το ιδιαίτερο δικό μας προσωπικό τοπίο με υλικά πρωτότυπα και αφάνταστα σε νέες χρήσεις και ρόλους.

3η ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ: 9 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2017
ΝΕΚΡΗ ΦΥΣΗ ΜΕ ΜΕΙΚΤΗ ΤΕΧΝΙΚΗ – ΑΠΟ ΤΟΝ CEZANNE ΣΤΟΝ KURT SCHWITTERS
Εστιάζουμε στην καταπληκτική τέχνη της νεκρής φύσης από τις παραδοσιακές της εκδοχές μέχρι τις εκδοχές της με νέα μέσα και τεχνολογίες. Μαθαίνουμε για τα σύμβολα που συχνά εμπεριέχουν οι συνθέσεις αλλά και τις χρήσεις της θεματολογίας της νεκρής φύσης από τις απαρχές της έως τη σύγχρονη εποχή. Εξετάζουμε τις διαφορετικές εκδοχές της και τις ανάγκες που εξυπηρέτησε ως είδος λαογραφικής παράδοσης, και στα πλαίσια του αστικού παροξυσμού, αλλά και ως ζωγραφικής συμβολικού και πνευματικού περιεχομένου. Στο πρακτικό μέρος δημιουργούμε τη δική μας νεκρή φύση με πρωτότυπα υλικά, είτε απεικονίζοντας ρεαλιστικά θέματα, είτε πιο αφηρημένα και αφαιρετικά.

4η ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ: 13 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2018
ΠΡΟΣΩΠΟΓΡΑΦΙΑ ΜΕ ΜΕΙΚΤΗ ΤΕΧΝΙΚΗ ΑΠΟ ΤΟΝ JAWLENSKY ΣΤON DUBUFFET
Στη συνάντηση αυτή μαθαίνουμε για την ιδιαίτερη τέχνη της προσωπογραφίας και αναλύουμε πορτραίτα από διαφορετικές εποχές και περιοχές. Μαθαίνουμε για τις τεχνικές και περιπλανιόμαστε σε προσωπογραφίες που μας γοητεύουν με τις ιδιαιτερότητές τους: από τη φωτο-ρεαλιστική απεικόνιση μέχρι τον κυβισμό, και από τα φαγιούμ μέχρι τα συναισθηματικά πορτραίτα του νέο-ρεαλιστικού κινήματος. Μαθαίνουμε και για τα πορτραίτα με κολλάζ αλλά και για τα σουρεαλιστικά και αφηρημένα πορτραίτα και δημιουργούμε τη δική μας εκδοχή μιας (αυτό) προσωπογραφίας με ετερόκλητα ανακυκλωμένα, ανακυκλώσιμα και επαναχρησιμοποιημένα υλικά.

5η ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ: 10 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2018
ΑΦΗΡΗΜΕΝΗ ΤΕΧΝΗ ΜΕ ΜΕΙΚΤΗ ΤΕΧΝΙΚΗ ΑΠΟ ΤΟΝ KANDINSKY ΣΤΟΝ ROSENBERG
Η συνάντηση αυτή θα είναι μια συναρπαστική συνάντηση γεμάτη από χρώματα αλλά και μουσική, επαναχρησιμοποιημένα υλικά, αλλά και φυσικά υλικά όπως η άμμος. Θα μάθουμε να δίνουμε όγκο στα έργα μας μέσα από την εξέταση των έργων των μεγάλων δημιουργών του 20ου και 21ου αι. Μέσα από πλούσιο οπτικοακουστικό υλικό θα περιηγηθούμε στα μονοπάτια της μοντέρνας και σύγχρονης τέχνης και θα εξερευνήσουμε τα πάντα γύρω από την ανάγκη να αποχωρήσει από παραδοσιακές ή τετριμμένες τεχνικές και να ενώσει διαφορετικές τέχνες σε μία καθολική εμπειρία όπου το χρώμα, ο ήχος, η αφή αλληλοσυμπληρώνονται. Στο πρακτικό μέρος θα φτιάξουμε ένα έργο αφηρημένης τέχνης γεμάτο από ρυθμό, συναίσθημα και νόημα τα οποία θα εκφράζονται μέσα από τη χρήση ανακυκλωμένων και επαναχρησιμοποιημένων υλικών.

6η ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ: 10 ΜΑΡΤΙΟΥ 2018
ΟΝΕΙΡΟΠΑΓΙΔΑ-ΜΑΝΤΑΛΑ-ΦΥΛΑΧΤΟ ΜΕ ΜΕΙΚΤΗ ΤΕΧΝΙΚΗ – ΙΣΤΟΡΙΑ-ΧΡΗΣΕΙΣ- ΕΡΜΗΝΕΙΑ
Στην συνάντηση αυτή θα χαθούμε στην ιστορία των πιο πολύτιμων ευρημάτων της αρχαιολογίας αλλά και της σύγχρονης επιστήμης σχετικά με το ανθρώπινο ασυνείδητο και τις ανάγκες του. Θα μάθουμε για τα φυλαχτά και τις χρήσεις τους σε διάφορες περιοχές του πλανήτη από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα και θα σταθούμε παράλληλα στη χρήση της ονειροπαγίδας στον Ινδιάνικο πολιτισμό, με την μυθολογία, τη λογοτεχνία και τις πρακτικές που την πλαισιώνουν συνδυάζοντας την ιστορία της με εκείνη της Μαντάλας, του ιδιαίτερου αυτού συμβόλου που απαντάται σε τόσες διαφορετικές περιοχές και κουλτούρες, με εξαιρετική ποικιλομορφία και χρήσεις που εκτείνονται από διακοσμητικές μέχρι και θεραπευτικές. Στο πρακτικό μέρος με την σωστή καθοδήγηση δημιουργούμε το αντικείμενο της επιλογής μας: ονειροπαγίδα, μαντάλα ή φυλαχτό με τεχνικές και υλικά που σέβονται το περιβάλλον.

7η ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ: 17 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2018
ΡΟΛΟΪ ΤΟΙΧΟΥ – ΚΑΘΡΕΦΤΗΣ – ΚΟΡΝΙΖΑ ΜΕ ΚΟΛΛΑΖ/ ΑΣΕΜΠΛΑΖ: ΧΡΗΣΤΙΚΑ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΑ ΑΠΟ ΑΝΑΚΥΚΛΩΜΕΝΑ/ ΕΠΑΝΑΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΜΕΝΑ ΥΛΙΚΑ
Στη συνάντηση αυτή επικεντρωνόμαστε στα χρηστικά αντικείμενα για τον χώρο μας και μαθαίνουμε μερικά στοιχεία για τις αρχές της διακόσμησης εσωτερικών χώρων και την ιστορία της επαναχρησιμοποίησης υλικών με χρηστικούς ρόλους. Μαθαίνουμε για την ανακύκλωση υλικών και επεκτείνουμε τις γνώσεις μας και τη φαντασία μας για την αξιοποίηση υλικών που μπορεί να έχουμε ήδη ή να συναντήσουμε. Μιλάμε για την αισθητικής και το στυλ του χώρου για το οποίο προορίζεται το αντικείμενο που θα φτιάξουμε και δημιουργούμε το διακοσμητικό περίγραμμα για ένα ρολόι, έναν καθρέφτη ή μια κορνίζα μέσα από παράξενα υλικά, όμορφα χρώματα και υφές ανάλογα με το στυλ που θέλουμε να πετύχουμε.

8η ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ: 12 ΜΑΪΟΥ 2018
BOX ART – Η ΤΕΧΝΗ ΤΟΥ ΠΕΡΙΚΛΕΙΕΙΝ – ΑΠΟ ΤΟΝ ΛΟΥΚΑ ΣΑΜΑΡΑ KAI TON CORNELL ΣΤΟ ΔΙΚΟ ΜΑΣ ΕΙΚΑΣΤΙΚΟ ΚΟΥΤΙ
Στη συνάντηση αυτή μαθαίνουμε για τις πυξίδες των αρχαίων Ελληνίδων, όπου φυλάσσονταν τα κοσμήματα και οι βαφές – μακιγιάζ, για το κουτί της Πανδώρας αλλά και για σύγχρονες προσεγγίσεις της τέχνης του περικλείειν, ως μέθοδο προστασίας και φύλαξης τιμαλφών, ως μέθοδο αύξησης του μυστηρίου και του σεβασμού προς το κρυφό αντικείμενο αλλά και ως πρακτική που κατά καιρούς έχει δώσει εξαιρετικά έργα γλυπτικής και εγκαταστάσεων. Στο εργαστήρι αυτό θα δούμε την εξαιρετικής ιστορία των κουτιών, όπως αυτά ταξιδεύουν στον κόσμο και στον χρόνο και θα φτιάξουμε το δικό μας εικαστικό κουτί διαλέγοντας τα υλικά που εκφράζουν καλύτερα την ατμόσφαιρα, το στυλ ή την χρήση που επιθυμούμε να έχει.

9η ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ: 9 ΙΟΥΝΙΟΥ 2018
SCRAPBOOKING & COLLAGE – ΑΝΑΜΝΗΣΕΙΣ, ΣΚΕΨΕΙΣ, ΕΥΧΕΣ ΚΑΙ ΕΛΠΙΔΕΣ ΣΕ ΧΕΙΡΟΠΟΙΗΤΟ ΤΟΜΟ ΜΕ ΚΟΛΛΑΖ ΑΠΟ ΠΡΟΣΩΠΙΚΑ ΚΑΙ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΚΑ ΚΕΙΜΕΝΑ/ ΓΡΑΜΜΑΤΑ ΑΛΛΗΛΟΓΡΑΦΙΑΣ
Στη συνάντηση αυτή, καλούμε τους συμμετέχοντες να έρθουν με αναμνήσεις, ευχές και ιδέες που θέλουν να συμπεριλάβουν στο πολύ ιδιαίτερο έργο τους. Θα μάθουμε για την ιστορία του κολλάζ και της τεχνικής που ονομάζεται scrapbooking μέσα από εικόνες και μουσειακά κομμάτια που κουβαλούν ιστορίες, ελπίδες και προσωπικές μυθολογίες. Θα μάθουμε για καλλιτέχνες που δημιούργησαν τέτοιου είδους έργα και θα μιλήσουμε για τη δύναμη των αντικειμένων που κανείς βρίσκει τυχαία, κληρονομεί, κατέχει ή αποκτά και τη χρήση τους σε ένα άρτιο έργο συναισθηματικής και ενδυναμωτικής για την ψυχή αξίας. Οι συμμετέχοντες καλούνται να φέρουν στο εργαστήρι ένα απλό αλλά σημαντικό αντικείμενο, όπως ίσως ένα κόσμημα, ένα γράμμα, μια καρτ-ποτάλ, ένα ποίημα ή ένα ενθύμιο οποιουδήποτε είδους για να συμπεριληφθεί στον έργο τους, το οποίο θα μπορούσαν να δωρίσουν και να αφιερώσουν σε κάποιον δικό τους ή να κρατήσουν οι ίδιοι για συναισθηματικούς λόγους ως εικαστικό έργο.

Σχεδιασμός – Υλοποίηση: Ρωξάνη Γιάννου
Δομή: Θεωρία με PPT παρουσίαση και στη συνέχεια πρακτικό μέρος.

Συμπεριλαμβάνονται όλα τα υλικά. Στα πλαίσια της τέχνης της επανάχρησης, σας καλούμε να ανοίξετε τα συρτάρια σας και να φέρετε από το σπίτι ό,τι επιθυμείτε να ενσωματώσετε στο έργο σας, μικροαντικείμενα που δε χρειάζεστε πια, αναμνηστικά κ.ά. Δίνεται η δυνατότητα εγγραφής στον ετήσιο κύκλο ή σε μεμονωμένο εργαστήριο.

Κόστος: 20€ // 17€ για ΑμεΑ, άνω των 65, ανέργους, φοιτητές
Κρατήσεις: Εγγραφή σε μεμονωμένο εργαστήριο: Απαραίτητη η κράτηση και η εξόφληση της συμμετοχής πριν τη διεξαγωγή του εργαστηρίου.
Εγγραφή στον κύκλο: Προσφέρεται δωρεάν το ένα εργαστήριο.
Κράτηση τηλεφωνικά στο 2130 443356 ή ηλεκτρονικά events@plastikourgeio.com.

Τρόποι πληρωμής:
-Με κατάθεση του ποσού στον τραπεζικό λογαριασμό του Πλαστικουργείου.
-Στο Πλαστικουργείο με μετρητά ή χρεωστική/πιστωτική κάρτα.

http://plastikourgeio.com/el/εργαστηρια/

Εγγραφείτε σήμερα!

Αποκτήστε απεριόριστη πρόσβαση στο ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ Περιεχόμενό μας

NaturaBUZZ

- Advertisement -

Νεα

Δείτε Επίσης

Contact to Listing Owner

Captcha Code