GreenΠεριβάλλονΠοδήλατο στους δρόμους της πόλης! Ευεξία καθ' οδόν

Ποδήλατο στους δρόμους της πόλης! Ευεξία καθ’ οδόν

Ποδήλατο στους δρόμους της πόλης! Ευεξία καθ’ οδόν. Στην Ελλάδα πωλούνται πλέον 350.000 ποδήλατα ετησίως, με αυξητική τάση της τάξης του 10%, ενώ την τελευταία διετία άνοιξαν 180 καταστήματα πώλησης ποδηλάτων. Tα νούμερα είναι τεράστια, ιδιαίτερα αν αναλογιστεί κανείς πως ήταν τα πράγματα πριν από 4 χρόνια, όταν το ποδήλατο άρχιζε σιγά-σιγά να κάνει δειλά την εμφάνισή του στους δρόμους της Αθήνας… Ποδήλατο στους δρόμους της πόλης! Ευεξία καθ’ οδόν

του Γιώργου Λιαδή

Το πιο ελπιδοφόρο στατιστικό πάντως δεν είναι τα νούμερα, που από μόνα τους είναι εντυπωσιακά. Ο νέος ποδηλάτης αγοράζει ως επί το πλείστον σπαστά ποδήλατα και ποδήλατα πόλης. Ξεκινάει δηλαδή με την προοπτική του να κάνει μια αγορά που θα του φανεί χρήσιμη στην καθημερινότητά του, και δεν προτιμά ένα “ποδήλατο του Σαββατοκύριακου” όπως πριν από μερικά χρόνια. Ένα mountain δηλαδή που θα χρησιμοποιήσει όταν κάποια στιγμή βρεθεί στην εξοχή…

Με το ποδήλατο πάω παντού

Kάτι καλό τρέχει!

Η άνοδος του ποδηλάτου ξεκίνησε λίγο από “μόδα” και λίγο λόγω… οικολογικής συνείδησης, αλλά δεν υπάρχει αμφιβολία πως σήμερα το πιο σημαντικό κριτήριο είναι τα χρήματα που θα εξοικονομήσει κανείς αφήνοντας το αυτοκίνητο παρκαρισμένο. Ήδη η κίνηση στους δρόμους έχει μειωθεί σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια, κάτι που καταγράφεται και στην μείωση των πωλήσεων αυτοκινήτων (31% μόνο το 2011). Δηλαδή επιβαρύνουμε λιγότερο το περιβάλλον με ρύπους και καταναλώνουμε λιγότερα καύσιμα. Tα οφέλη της χρήσης του ποδηλάτου για τον εαυτό μας και τις πόλεις μας είναι τεράστια.

Οι υποδομές βέβαια, παραμένουν μηδαμινές. Γι’ αυτό και είναι καθήκον μας να δημιουργήσουμε μια σοβαρή ποδηλατική συνείδηση, με σεβασμό τόσο στον πεζό που είναι πιο αδύναμος από εμάς όσο και στα υπόλοιπα οχήματα.

Ας μην ξεχνάμε πως το ποδήλατο είναι όχημα όπως τα αυτοκινούμενα και ισχύουν για τον ποδηλάτη οι ίδιοι νόμοι οδηγικής συμπεριφοράς που ισχύουν για τους οδηγούς των υπόλοιπων οχημάτων! Ευχόμαστε η στροφή προς πιο οικονομικούς, οικολογικούς και αθόρυβους τρόπους μεταφοράς, να μην είναι μια ενδιάμεση κατάσταση αλλά μια συνειδητή επιλογή με διάρκεια σε βάθος χρόνου.

Η στήλη μας θα είναι δίπλα σας αυτό το χειμώνα με συμβουλές και ιδέες για διαδρομές και εκδρομές τόσο για αρχάριους όσο και για προχωρημένους ποδηλάτες!
Events

  • Freeday: Κάθε Παρασκευή, η μεγαλύτερη βόλτα της πόλης! Αθήνα, Θησείο στις 21.30 (info: podilates.gr + facebook: “freeday – ποδηλάτες”)
  • CMR: Η “κρίσιμη μάζα” διεκδικεί τον χώρο της στο δρόμο, σε πολλές πόλεις της Ελλάδας (info: criticalmass.gr)
  • ΠΕΡΙΣΤΕΡΟπεταλιές: Kάθε Τετάρτη, Άλσος Δήμου Περιστερίου (είσοδος από Αγ. Βασιλείου), στις 20.30 (info: http://peristeropetalies.eu/site/)
  • HALBIKE: Kάθε Τετάρτη, Σταθμός Προαστιακού Λ. Πεντέλης, στις 20.15 (info: http://halbike.wordpress.com)
  • Ποδηλάτες Αλσούπολης: Kάθε Τετάρτη, Ολυμπιακό στάδιο, στις 18.00 (info: http://podilatesalsoupolis.blogspot.com/)

Πηγή: NaturaNrg #31

Sas-endiaferei_arrow

Διαλέξτε το κατάλληλο μέγεθος ποδηλάτου

Έτοιμος για εκδρομή;

Παιδί και ποδήλατο

Ποδηλάτης VS αδέσποτων σκύλων

Εγγραφείτε σήμερα!

Αποκτήστε απεριόριστη πρόσβαση στο ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ Περιεχόμενό μας

NaturaBUZZ

- Advertisement -

Νεα

Δείτε Επίσης