GreenΠεριβάλλονΠοδήλατο: Τα απαραίτητα.

Ποδήλατο: Τα απαραίτητα.

Ποδήλατο: Τα απαραίτητα. Γνωρίστε το ποδήλατο, ένα οικολογικό και οικονομικό μέσο μεταφοράς, με παιδική καρδιά!

του Γιώργου Λιαδή

Κοντεράκι

Το κοντεράκι μετράει τη στιγμιαία, τη μέση αλλά και τη μέγιστη ταχύτητα που αναπτύσσουμε κατά τη διάρκεια μιας διαδρομής. Είναι χρήσιμο ιδιαίτερα στις αρχές, γιατί ο ποδηλάτης βλέπει πώς αλλάζει ο ρυθμός του και πώς προσαρμόζεται το σώμα του, ανεβαίνοντας πιο γρήγορα τις ανηφόρες ή μειώνοντας σταδιακά τους χρόνους του στις καθημερινές του εξορμήσεις. Ακόμα μεγαλύτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει ο χιλιομετρητής, ο οποίος δίνει πολύ χρήσιμες πληροφορίες για τις αντοχές και τις δυνατότητες του ποδηλάτη.
Κάποια κοντεράκια είναι περισσότερο εξελιγμένα – και επομένως πιο ακριβά – αλλά μετρούν την κλίση του εδάφους, τη θερμοκρασία, τις περιστροφές των δίσκων κ.τ.λ.

Καλουπιέδες

Ένα από τα πιο συχνά λάθη που κάνει ένας ποδηλάτης είναι να τοποθετεί λανθασμένα τα πόδια του στα πετάλια, κάτι που έχει σαν αποτέλεσμα μούδιασμα, καταπόνηση των γονάτων ή ακόμα και μικροτραυματισμούς. Οι καλουπιέδες είναι προεκτάσεις που τοποθετούνται πάνω στα πετάλια και περιορίζουν το πόδι μας σε μια συγκεκριμένη θέση, ώστε να πατάμε πάντοτε σωστά πάνω στα πετάλια.
Χρειάζεται να συνηθίσουμε τη χρήση των καλουπιέδων πριν βγούμε στον δρόμο, αφού είναι εύκολο να ξεχάσουμε την ύπαρξή τους και να μην προλάβουμε να ελευθερώσουμε το πόδι μας, όταν σταματάμε.

Τσαντάκι σέλας

Πού θα βάλουμε το κινητό, τα κλειδιά και τα χρήματά μας, όταν βγαίνουμε για μια βόλτα;  Τσάντες και τσαντάκια κλέβουν κάτι από την αίσθηση ελευθερίας μας. Άλλες φορές πάλι θέλουμε να έχουμε μαζί μας μια σαμπρέλα και δυο μπαταρίες για τα φωτάκια ανά πάσα ώρα και στιγμή, χωρίς να χρειάζεται να τα μεταφέρουμε από τσάντα σε τσάντα. Το τσαντάκι σέλας δένεται πάνω στο παλουκόσελο, είναι ελαφρύ και δεν εμποδίζει τις κινήσεις μας ή την αεροδυναμική του ποδηλάτου. Έχει περιορισμένη χωρητικότητα (αν και μπορεί να το βρει κανείς σε διάφορα μεγέθη), αλλά μπορεί να μάς δώσει λύσεις.

 

Κράνος

Το πιο απαραίτητο! Τα ποδηλατικά κράνη είναι ελαφριά και έχουν αεραγωγούς, ώστε να μην ιδρώνει (πολύ) το κεφάλι μας. Τα κράνη που προορίζονται για ποδηλασία στο βουνό έχουν κι ένα πρόσθετο κομμάτι μπροστά από το σαγόνι μας, για να παρέχουν μεγαλύτερη ασφάλεια από ενδεχόμενες πτώσεις στο χώμα και τις πέτρες.  Με δεδομένο το ελαφρύ βάρος, τους αεραγωγούς αλλά και την τιμή που ξεκινά από τα 25 ευρώ, δεν έχουμε καμιά δικαιολογία για να μην το αγοράσουμε…

Φωτάκια

Ο οδηγός δεν περιμένει να μάς δει στο δρόμο, γιατί δεν είναι συνηθισμένος στην εικόνα των ποδηλατών, ιδιαίτερα τη νύχτα. Ο κακός φωτισμός των στενών, αλλά και η περιορισμένη ορατότητα λόγω εμποδίων (παρκαρισμένα αυτοκίνητα), το γεγονός πως είμαστε αθόρυβοι, ακόμα και οι καιρικές συνθήκες μάς κάνουν λίγο – πολύ… αόρατους. Για να προστατέψουμε τους εαυτούς μας, δεν ποδηλατούμε ποτέ τη νύχτα χωρίς φώτα.  Τα ποδηλατικά φωτάκια έχουν λάμπες led και διάφορες σκάλες στις οποίες μπορούμε να τα ρυθμίσουμε. Τραβούν την προσοχή πολύ περισσότερο όταν αναβοσβήνουν, αλλά δίνουν και μια πολύ σημαντική πληροφορία στον οδηγό για το όχημα που βρίσκεται μπροστά του, πολύ πριν βρεθεί σε μικρή απόσταση από αυτό.  Τα πιο συνηθισμένα φώτα είναι αυτά που χρησιμοποιεί κανείς “για να τον βλέπουν”.

Είναι τόσο δυνατά όσο χρειάζεται, για να ξεχωρίζουν, αλλά όχι αρκετά δυνατά, ώστε να μάς επιτρέπουν να βλέπουμε στο σκοτάδι των επαρχιακών δρόμων. Αν πρόκειται να ποδηλατήσετε σε τέτοιο περιβάλλον, σάς συνιστούμε να αγοράσετε φώτα με πιο έντονο φωτισμό. Η τιμή τους ξεκινά από τα 20 ευρώ και πολλές φορές περιέχονται στην τιμή του καινούργιου μας ποδηλάτου.

Γάντια

Με κοντά ή μακριά δάχτυλα μάς προστατεύουν από τον ήλιο και το κρύο. Κρατούν τα χέρια μας “κολλημένα” στο τιμόνι, γιατί δεν γλιστράνε από τον ιδρώτα. Προστατεύουν από τους κραδασμούς και μάς προσφέρουν μια πιο άνετη και ξεκούραστη οδήγηση. Εξίσου απαραίτητα με όλα τα υπόλοιπα!

Παγούρι για νερό

Αν ξεμείνουμε από νερό σε κάποια περιοχή, ιδιαίτερα τους καλοκαιρινούς μήνες, δεν θα διαφέρουμε πολύ από ένα αυτοκίνητο που ξέμεινε από βενζίνη. Το σώμα μας θα κουράζεται πολύ περισσότερο και η βόλτα μας δεν θα είναι καθόλου ευχάριστη. Για να αποφύγουμε κάτι τέτοιο, μπορούμε να αγοράσουμε ένα παγουράκι, το οποίο τοποθετείται στον σωλήνα του ποδηλάτου μας με μια ειδική βάση. Η χωρητικότητά του είναι 750ml και μπορούμε να προσθέσουμε νερό ή κάποιο ισοτονικό ρόφημα, αν το επιθυμούμε.  Με το παγουράκι δεν θα αφήσουμε τη μηχανή μας χωρίς “καύσιμα” τη στιγμή που θα τα χρειάζεται περισσότερο!

Το ποδήλατο στο Μετρό!

Το ποδηλατο επιστρέπεται στο Μετρο καθημερινά στο τελευταίο βαγόνι.

Το ποδήλατο είναι μέσο μεταφοράς και όχι παιδικό παιχνίδι για βόλτες γύρω από το πάρκο την Κυριακή το μεσημέρι. Για την ακρίβεια, είναι το μόνο οικολογικό μέσο μεταφοράς, δεν κάνει θόρυβο, δεν ρυπαίνει, δεν πιάνει χώρο στους δρόμους και μάς κάνει καλό τόσο ψυχικά όσο και σωματικά. Και φυσικά είναι και το πιο οικονομικό! Εύχομαι οι υπεύθυνοι να αντιληφθούν κάποια στιγμή πως η διάδοση του ποδηλάτου είναι πρόοδος και αναβάθμιση του βιοτικού μας επιπέδου…

 

Πηγή: NaturaNrg #15

Εγγραφείτε σήμερα!

Αποκτήστε απεριόριστη πρόσβαση στο ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ Περιεχόμενό μας

NaturaBUZZ

- Advertisement -

Νεα

Δείτε Επίσης