Το καλοκαίρι οι θερμοκρασίες ανεβαίνουν και τα φυτά μας χρειάζονται περισσότερο νερό. Πρέπει λοιπόν να προσέχουμε περισσότερο και να τα δροσίζουμε με περισσότερο πότισμα.
⇒ της Nicolette Van Der Smissen – Γεωπόνος, σύμβουλος βιολογικών προϊόντων- agrobio@otenet.gr
Το πόσο νερό χρειάζονται τα φυτά μας εξαρτάται από διάφορους παράγοντες:
- Το έδαφος, ανάλογα με τη δομή του (αν είναι αμμουδερό ή αργιλώδες) κρατάει λιγότερο ή περισσότερο νερό. Η οργανική ουσία στο χώμα απορροφάει πολύ νερό και το διαθέτει αργά και σταθερά στα φυτά. Χώμα χωρίς οργανική ουσία δεν συγκρατεί μεγάλη ποσότητα νερού (άμμος) ή δεν τη διαθέτει εύκολα στα φυτά (άργιλος). Γι’ αυτό προτιμάμε ένα μίγμα κοσκινισμένου χώματος και οργανικού λιπάσματος για τις γλάστρες και εμπλουτίζουμε τα παρτέρια με οργανικό λίπασμα πριν τη φύτευση.
- Όταν το φυτό είναι στη σκιά, χρειάζεται λιγότερο νερό. Τα περισσότερα φυτά το καλοκαίρι δεν χρειάζεται όλη την ημέρα να εκτίθενται στον ήλιο. Μερικά φυτά ευδοκιμούν καλύτερα στην ημισκιά – όπως π.χ. η αγγουριά.
- Ένα μέρος του νερού του ποτίσματος εξατμίζεται από την επιφάνεια του εδάφους. Για να μειώσουμε το ποσοστό αυτό, μπορούμε να καλύψουμε την επιφάνεια γύρω από τα φυτά με ένα παχύ στρώμα (2-5 cm) οργανικό υλικό – φύλλα, πριονίδια (όχι από μοριοσανίδα), στεγνό γκαζόν. Έτσι χρειάζονται πότισμα πιο σπάνια και δεν φυτρώνουν τόσα αγριόχορτα.
- Όσο πιο μεγάλη είναι η ρίζα του φυτού (συγκριτικά με το μέγεθος όλου του φυτού), τόσο μεγαλύτερη αντοχή έχει στην έλλειψη νερού. Μικρές γλάστρες με μεγάλα φυτά χρειάζονται συχνά ποτίσματα.
Προσοχή στο στάσιμο νερό
Αυτό που δεν αντέχουν τα φυτά είναι το στάσιμο νερό. Όταν το περίσσιο νερό δεν μπορεί να φύγει ελεύθερα από τη γλάστρα, «πνίγονται» οι ρίζες μέσα στο νερό και σαπίζουν. Το ίδιο συμβαίνει όταν ποτίζουμε πολύ συχνά – ανάλογα βέβαια με το είδος. Τα περισσότερα λαχανικά χρειάζονται πολύ νερό, γιατί μεγαλώνουν γρήγορα και παράγουν καρπούς. Σε γλάστρες ποτίζουμε καθημερινά ή μέρα παρά μέρα, σε παρτέρια με εδαφοκάλυψη κάθε 3-4 ημέρες. Ποτίζουμε, ώστε να βραχεί όλο το ριζικό σύστημα του φυτού. Σε γλάστρες σταματάμε, πριν υπερχειλίσει το νερό. Φυτά που μόλις έχουν φυτρώσει απαιτούν συχνά ποτίσματα (μέχρι 2 φορές/ημέρα) με μικρή ποσότητα νερού.
Το πότισμα για μένα είναι και θέμα χρόνου. Έχω εξοπλίσει όλο τον κήπο και όλες τις γλάστρες με αυτόματο πότισμα με σταγόνα και χρονομετρητή (γιατί συνήθως ξεχνάω να κλείνω τη βρύση). Κάνω οικονομία στο νερό (γιατί δεν υπερχειλίζουν οι γλάστρες) και στο χρόνο μου.
Εργασίες του καλοκαιριού:
Τον Ιούνιο σπέρνουμε ακόμα όψιμα* φασολάκια και φυτεύουμε όψιμες τομάτες. Για όλους όσοι θέλουν να παράγουν τα δικά τους φυτά για τη χειμερινή σεζόν – τώρα ξεκινάνε τα σπορεία για λάχανο, μπρόκολο, κουνουπίδι, σέλινο.
Ετοιμάζουμε σπορείο στη σκιά, σπέρνουμε και καλύπτουμε με λινάτσα μέχρι να φυτρώσουν τα φυτά. Μεταφυτεύουμε τον Αύγουστο στην τελική θέση, που παράγονται αργότερα από τη συνηθισμένη εποχή τους