ΕυεξίαFitnessPole Dancing. Γυμναστική ή Αισθησιακός χορός; Τι τελικά είναι;

Pole Dancing. Γυμναστική ή Αισθησιακός χορός; Τι τελικά είναι;

Το pole dancing είναι μία μορφή γυμναστικής, η οποία τα τελευταία χρόνια έχει γνωρίσει μεγάλη δημοτικότητα. Άνδρες, γυναίκες, ακόμα και παιδιά, όλων των ηλικιών και των σωματότυπων, ολοένα και περισσότερο φαίνονται να αποδέχονται την ύπαρξή του αλλά και να το επιλέγουν ως τρόπο εκγύμνασης.

Για μένα, που έχω παρακολουθήσει την εξέλιξή του, σχεδόν από τα πρώτα χρόνια της «γέννησής» του στην Ελλάδα, αυτή η μεταστροφή είναι υπέροχη.

της Φαίδρας Αριστοπούλου, Pole and Aerial Hoop Instructor

Γιατί δυστυχώς για αρκετά χρόνια υπήρχε – και συνεχίζει να υπάρχει σε μικρότερο, βέβαια, βαθμό – μια προκατάληψη, λόγω της φύσης του. Χρειάστηκε μεγάλη προσπάθεια για να απενοχοποιηθεί, να γίνει αποδεκτό και ακόμη μεγαλύτερη για να καταφέρει να βαφτιστεί «άθλημα» ή έστω «χορός» και «μορφή έκφρασης».

Πού λοιπόν οφείλεται αυτή η μεταστροφή της κοινής γνώμης και η ακμάζουσα δημοτικότητά του;

Και τι τελικά είναι το pole dancing; Γυμναστική; Χορός; Ακροβατικά; Αισθησιακός χορός; Για μένα, το pole dancing είναι δυνατότητες. Είναι ένα κάθετο κομμάτι από σίδερο, πάνω στο οποίο η φαντασία και η δημιουργικότητα του καθενός έχει την δυνατότητα να αγγίξει μια άλλη διάσταση. Ένας λευκός καμβάς. Δίνοντας σε διαφορετικούς ανθρώπους ένα απλό πάτωμα και την ελευθερία να εκφραστεί ο καθένας με τον δικό του τρόπο, γεννήθηκε ο χορός, τα ακροβατικά εδάφους και κάποιες πολεμικές τέχνες.

Και με την πάροδο του χρόνου, η κάθε μια αυτή μορφή έκφρασης επεκτάθηκε, ακόμα και συνδυάστηκε με τις υπόλοιπες, δίνοντάς μας αμέτρητες δυνατότητες να αντιληφθούμε και να χρησιμοποιήσουμε το χώρο. Και όλα αυτά, με σημείο αναφοράς απλώς ένα πάτωμα.

Pole Dancing. Γυμναστική ή Αισθησιακός χορός; Τελικά είναι;

Ο στύλος είναι ακριβώς το ίδιο. Ένα μέσο, όχι μόνο να κατανοήσουμε το χώρο, αλλά να ξεπεράσουμε τα όρια που μας υπαγορεύει. Ένα μέσο να βοηθήσουμε τη φαντασία μας να εκτοξευθεί και το σώμα μας να σπάσει τους κανόνες της βαρύτητας. Nα έρθουμε αντιμέτωποι με κάθε περιορισμό που επιβάλλουν οι δύο διαστάσεις που μπορεί μόνο να προσφέρει το πάτωμα. Μέσα λοιπόν από την φαντασία σημαντικών – για το pole dancing – ανθρώπων, γεννήθηκαν διάφορα είδη γυμναστικής και χορού στο στύλο, που με μεγάλη προσπάθεια, επιτέλους κατάφεραν να σαγηνεύσουν ακόμα και τους πιο δύσπιστους.

Αν και όλα τα είδη έχουν σχεδόν την ίδια τεχνική βάση, από πολύ νωρίς γίνεται στον καθένα που το δοκιμάζει διακριτό, τι του ταιριάζει καλύτερα και πού θέλει να εντρυφήσει περισσότερο. Στο σύγχρονο χορό, στη μυϊκή ενδυνάμωση, στην ευλυγισία ή ακόμα και να το συνδυάσει με την ενόργανη γυμναστική και τα ακροβατικά (εναέρια και εδάφους).

Διαβάστε επίσης, στον ρυθμό της capoeira!

Απευθύνεται το pole dancing σε όλους;

Και ναι και όχι. Πράγματι, δεν απαιτεί καμία προϋπάρχουσα φυσική κατάσταση. Ούτε επαφή με τον χορό, καθώς δίνει τη δυνατότητα να χτιστούν οι ικανότητες αυτές από το μηδέν, με σωστή καθοδήγηση και μέθοδο διδασκαλίας. Τα αποτελέσματα στην αλλαγή του σώματος μπορούν να γίνουν ορατά από τον πρώτο κιόλας μήνα ενασχόλησης. Αυτό είναι ένα γεγονός που ελκύει αρκετό κόσμο στην αρχή. Ωστόσο, είναι καλό να θυμόμαστε ότι εντάσσεται στα πλαίσια της γυμναστικής και του αθλητισμού και ισχύουν οι ίδιοι περίπου κανόνες.

Το pole dancing, λόγω της φύσης του απαιτεί δύναμη, ιδιαίτερα στο πάνω μέρος του σώματος. Για το λόγο αυτό, χρειάζεται αρκετή υπομονή και πείσμα. Η μυϊκή ενδυνάμωση, ξεκινάει από την αρχή με απλές κινήσεις πάνω, γύρω και κάτω από τον στύλο.

Είναι σημαντικό να υπάρχει μία συνέπεια, τόσο στην παρακολούθηση των μαθημάτων, για να μην χάνεται η επαφή με το αντικείμενο, όσο και στη σωστή εκτέλεση των ασκήσεων για την αποφυγή τραυματισμών και τα μεγαλύτερα δυνατά αποτελέσματα. Όσο τα επίπεδα προχωρούν και ο βαθμός δυσκολίας των ασκήσεων αυξάνεται, απαιτείται προσπάθεια και επιμονή.

Βλέποντας το σώμα να αλλάζει …

Το pole dancing εξελίσσεται καθημερινά και με ραγδαίους ρυθμούς. Γι’ αυτό και η προπόνηση και η ενημέρωση ακόμα και των δασκάλων δεν σταματά ποτέ. Υπάρχουν άπειρες κινήσεις και παραλλαγές για όλα τα επίπεδα, γεγονός που κάνει την μορφή αυτή έκφρασης ενδιαφέρουσα και ποτέ βαρετή.

Το σημαντικότερο όμως, είναι ότι δημιουργεί μια φοβερή αίσθηση αυτοπεποίθησης, όχι μόνο γιατί κάνει αυτούς που ασχολούνται να βλέπουν το σώμα τους να αλλάζει. Να γίνεται δυνατό, ευλύγιστο και υγιές ή επειδή βοηθά τις γυναίκες να ανακαλύψουν και να εξελίξουν τη θηλυκότητά τους.

Αυτό που κέρδισε εμένα προσωπικά …

ήταν ότι με βοήθησε να πιστέψω στον εαυτό μου και στις δυνατότητές μου. Να συμφιλιωθώ με την γυμναστική, με την οποία είχα διακόψει τις σχέσεις μου στην εφηβεία με άσχημο τρόπο. Να θέσω στόχους που φάνταζαν απρόσιτοι και να πειθαρχίσω το σώμα μου και το μυαλό μου να τους καταφέρει.

Βήμα – βήμα. Μέρα με την μέρα. Και ακόμα και σήμερα – εννέα χρόνια μετά – από την οπτική πλέον σκοπιά της «δασκάλας», μου δίνει τη δύναμη να μην επαναπαύομαι, να μην εφησυχάζω, αλλά να εξελίσσομαι. Όχι μόνο για μένα, αλλά κυρίως για τους μαθητές μου.

Για να καταφέρω να τους μεταδώσω την αγάπη μου γι’ αυτό που πλέον έχει ξεπεράσει τα όρια του επαγγέλματος, αλλά είναι η καθημερινότητά μου και το καταφύγιό μου. Όπως τότε, που με νύχια και με δόντια, χωρίς κανένα ιδιαίτερο υπόβαθρο, προσπαθούσα να εκτελέσω σωστά μία κίνηση. Έτσι και τώρα προσπαθώ να μεταδώσω όχι μόνο τις γνώσεις, αλλά την επιμονή, την προσπάθεια και την δυνατότητα στους μαθητές μου. Να θέτουν νέους στόχους, να μην παραιτούνται και να δουλεύουν σωστά για να τους εκπληρώσουν.

Πηγή: Naturanrg#96

Εγγραφείτε σήμερα!

Αποκτήστε απεριόριστη πρόσβαση στο ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ Περιεχόμενό μας

NaturaBUZZ

- Advertisement -

Νεα

Δείτε Επίσης