ΟικογένειαΜαμάΠώς η ενασχόληση της μητέρας με την πνευματική της ανέλιξη βοηθά και...

Πώς η ενασχόληση της μητέρας με την πνευματική της ανέλιξη βοηθά και στην ανέλιξη του παιδιού της

Όποιος κι αν ασχοληθεί με την πνευματική του ανάπτυξη βοηθιέται ο ίδιος αλλά ωφελούνται από την αλλαγή του όλοι όσοι είναι γύρω του. Και για να γίνει  ίσως πιο κατανοητό αυτό χρειάζεται να εξηγήσουμε τι σημαίνει, τουλάχιστον για μας, η πνευματική ανάπτυξη, η πνευματική ανέλιξη. Πώς η ενασχόληση της μητέρας με την πνευματική της ανέλιξη βοηθά και στην ανέλιξη του παιδιού της;

της Σοφίας Φώτεινα*

Ο άνθρωπος είναι φτιαγμένος από πυκνή ύλη αλλά και από πνεύμα. Πώς το ξέρουμε; Μα και μόνο από το γεγονός ότι ανα-πνέουμε. Εισ-πνέουμε, εκ-πνέουμε. Η ελληνική γλώσσα μάς βοηθά να το κατανοήσουμε αυτό. Αλλά και η ετυμολογία της λέξης άνθρωπος που προέρχεται από τις λέξεις άνω θρώσκω, δηλαδή κοιτώ πάνω, ψηλά,  κοιτώ προς το θείο.

Με «δικά μου λόγια» θα έλεγα ότι ολοκληρωμένος άνθρωπος είναι αυτός που με σεβασμό διαχειρίζεται την ύλη αλλά και δεν ξεχνά καμία στιγμή την καταγωγή του, το πραγματικό του σπίτι, τον πνευματικό κόσμο. Κι αν θέλουμε ακόμα μία ένδειξη γι’ αυτό, οι ιερές γραφές μας λένε ότι ο Θεός έπλασε τον άνθρωπο από πηλό και φύσηξε στη μύτη του το πνεύμα.

Τα δώρα της μητρότητας

Μια μάνα λοιπόν που τρέφει την πνευματική της διάσταση, βοηθά τα παιδιά της με τον εξής τρόπο. Όταν ερχόμαστε σε αυτόν τον κόσμο, προ-ερχόμαστε από αυτόν τον πνευματικό κόσμο. Τα παιδιά μας, όσο μικρότερα τόσο περισσότερο, εξακολουθούν να θυμούνται τις ποιότητες του κόσμου αυτού: ότι όλα ήταν ενωμένα, σαν ένα, ότι κολύμπαγαν μέσα στην αγάπη και την ειρήνη.

Έτσι, όταν η μάνα αναπτύσσεται πνευματικά, αγγίζει τις  πνευματικές ποιότητες, τις ξαναθυμάται και ΔΕΝ ΕΜΠΟΔΙΖΕΙ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΤΗΣ ΝΑ ΤΙΣ ΔΙΑΤΗΡΗΣΟΥΝ ΠΗΓΑΙΕΣ, ΔΥΝΑΤΕΣ. Τα παιδιά όταν έρχονται στον κόσμο μας, φέρνουν μαζί τους δώρα, αόρατα και ουσιαστικά, και οι μητέρες που έχουν προετοιμαστεί μπορούν, μαζί με το μωρό που θα πάρουν στην αγκαλιά τους, να δεχτούν και τα δώρα που τους φέρνουν.

Ενεργητική εγκατάλειψη, υπομονή, αγάπη χωρίς όρους, ακτημοσύνη, φιλαλήθεια, εμπιστοσύνη, πίστη, ομορφιά, αφθονία, συγχώρεση, μνήμη, ευφυΐα, συμπόνια, αίσθηση ότι όλα υπάρχουν συνδεδεμένα, ενωμένα,  γαληνεμένα, σε μακαριότητα, αίσθηση πως ό,τι μας συμβαίνει στη ζωή μας είναι μόνο για καλές αιτίες, όσο κι αν καμιά φορά χρειάζεται να κοπιάσουμε για να το αντιληφθούμε.

Και πριν μου πείτε για τον καυγά που έκανε το παιδί σας για ένα κουβαδάκι ή για το ψέμα που είπε, θυμηθείτε από πότε του λέτε «άστο είναι δικό μου» ή «πες στην Κυρία Χ. στο τηλέφωνο ότι δεν είμαι εδώ». Τα παιδιά μας μαθαίνουν ή ξεμαθαίνουν από εμάς. Όλοι μαθαίνουμε  κάνοντας και λάθη.

Ας ονειρευτούμε μαζί για λίγα λεπτά

Όλες οι μανούλες του κόσμου θεωρούν απαραίτητη την πνευματική τους ανάπτυξη και την φροντίζουν ακόμα και πριν αποκτήσουν παιδί. Τότε, ο σπιτικό τους θα είναι γεμάτο ειρήνη γιατί εξατμίζονται πια οι εσωτερικές συγκρούσεις. Κι όταν δεν θα υπάρχουν εσωτερικές συγκρούσεις δεν θα υπάρχουν πόλεμοι σε κανένα μέρος της γης. Οι μανούλες όλου του κόσμου θα έχουν φροντίσει γι’ αυτό. Σε μια γενιά μόνο. Πόσο αληθινό όνειρο! Αρκεί να το πιστέψουμε μαζί! Αρκεί να δουλέψουμε γι’ αυτό. Και μια άλλη φορά θα σας πω ένα άλλο αληθινό όνειρο, πόσο σημαντικοί είναι οι μπαμπάδες μας στην ανάπτυξή μας. Σας κάνω μια αγκαλιά…

πηγή: www.naturanrg.gr


*Η Σοφία Φώτεινα είναι δασκάλα Γιόγκα (RYT 500), Himalayan Yoga Tradition, certified by Yoga Alliance και νηπιαγωγός, ειδικευμένη στη μέθοδο του Καφέ Σχολείου για οικογένειες. Διδάσκει γιόγκα σε παιδιά, μωρά και τους γονείς τους, ενηλίκους καθώς και εγκύους. Περισσότερες πληροφορίες για την ίδια και το Καφέ Σχολειό θα βρείτε εδώ: www.cafecole.gr.

Εγγραφείτε σήμερα!

Αποκτήστε απεριόριστη πρόσβαση στο ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ Περιεχόμενό μας

NaturaBUZZ

- Advertisement -

Νεα

Δείτε Επίσης