Πώς να χάσω λίπος από την κοιλιά; Πώς να χάσω λίπος από την κοιλιά, πώς να κάνω επίπεδη κοιλιά; Είναι ερωτήματα που ταλαιπωρούν καθημερινά πολλούς από εμάς, ειδικά με τον ερχομό της άνοιξης και ενόψει του καλοκαιριού!
♦ του Δήμζα Νικόλαου DVM, RD, MSc, Στρατιωτικός Κλινικός Διαιτολόγος,
Υπ. Διδάκτωρ Ιατρικής Π.Θ., www.docdiet.gr
Το διαδίκτυο, ειδικά αυτήν την εποχή, κατακλύζεται από πολλές προτάσεις και λύσεις που υπόσχονται θαύματα. Ποια είναι όμως η πραγματικότητα; Ίσως ήρθε η ώρα να εξετάσουμε ορισμένες αλήθειες, ώστε να ενημερωθούμε σωστά!
Αλήθεια Νο.1: Σε ποιο σημείο του σώματος θα αποθηκεύσουμε το λίπος, είναι «γραμμένο» στο DNA μας
Το λίπος (επιστημονικά, λιπώδης ιστός) είναι η περίσσεια ενέργειας που διαθέτει ο οργανισμός μας, για την «κακιά στιγμή». Όταν δηλαδή η παροχή τροφής θα είναι ελάχιστη και θα χρειάζεται ενέργεια για να ζήσει. Είναι δηλαδή η αποθήκη ενέργειας του οργανισμού μας. Υπάρχουν δύο μορφές (ανατομική διάκριση): το υποδόριο και το σπλαχνικό λίπος. Και οι δύο χρησιμοποιούνται για την παραγωγή ενέργειας.
Πόσο θα αποθηκευτεί και πού, φυσικά εξαρτάται από την συνολική ποσότητα λίπους του σώματός μας, αλλά κυρίως εξαρτάται από την πληροφορία που είναι γραμμένη στο γονιδίωμά μας.
Αλήθεια Νο.2 Δεν είναι κάθε είδος λίπους το ίδιο και δεν έχει τον ίδιο ρόλο
Με ιστολογικά κριτήρια, ο λιπώδης ιστός διακρίνεται σε φαιό (καφέ) και λευκό. Ο λευκός χρησιμοποιείται από τον οργανισμό μας σχεδόν αποκλειστικά για ενέργεια. Ο φαιός από την άλλη, είναι πιο ενεργός μεταβολικά. Εκκρίνει ορμόνες, καταναλώνει ενέργεια κτλ. Δηλαδή, «το φαιό λίπος καίει το λευκό λίπος». Συνεπώς το φαιό λίπος φαίνεται να είναι πιο ευεργετικό για τον ανθρώπινο οργανισμό σε σχέση με το λευκό. Η ποσότητά του στο σώμα, εξαρτάται από πολλούς παράγοντες. Υπάρχει κυρίως στην ραχιαία χώρα της αυχενικής μοίρας της σπονδυλικής στήλης. Με την πάροδο της ηλικίας φαίνεται πως η ποσότητά του μειώνεται στον ανθρώπινο οργανισμό. Αντίθετα, η έκθεση στο ψύχος, φαίνεται πως αποτελεί ερέθισμα για την αύξηση της ποσότητας του φαιού λίπους στον οργανισμό. Σε συγκεκριμένους βαθμούς, για συγκεκριμένη ώρα και με συγκεκριμένη συχνότητα. Φαίνεται όμως, δεν είναι βέβαιο ακόμα. Χρειάζονται επιπλέον μελέτες για να τεκμηριωθεί οριστικά.
Παράγοντες που επηρεάζουν τους ρυθμούς αύξησης και μείωσης στο λίπος στην κοιλιά
Eίναι πολλοί οι παράγοντες που επηρεάζουν τους ρυθμούς αύξησης και μείωσης στο λίπος στην κοιλιά. Καταρχάς, από πού θα χάσουμε λίπος, δηλαδή ποια αποθέματα λίπους θα κινητοποιήσει ο οργανισμός μας πρώτα, είναι και αυτό γραμμένο στο γενετικό μας υλικό, στο DNA μας. Η γενετική παίζει, λοιπόν, ένα σημαντικό ρόλο, οπότε αν ο γονέας σας τείνει να παίρνει βάρος στην κοιλιά, τότε μπορεί να καταλήξετε και εσείς να παίρνετε λίπος στα ίδια σημεία με μεγάλη ευκολία. Επιπρόσθετα, το λίπος στην κοιλιά είναι συχνά αποτέλεσμα της πίεσης και του άγχους. Όταν αισθάνεστε πιεσμένοι, τα επίπεδα της κορτιζόλης αυξάνονται, πράγμα που μπορεί να οδηγήσει στην αύξηση της αποθήκευσης στο λίπος στην κοιλιά.
Πώς να κάψω το λίπος;
Εν πρώτοις, για να χάσουμε/κάψουμε/κινητοποιήσουμε λίπος, θα πρέπει να επιτύχουμε αρνητικό ενεργειακό ισοζύγιο. Δηλαδή, να τρώμε λιγότερες θερμίδες από όσες καίμε. Στη συνέχεια, το λόγο παίρνει η πληροφορία του DNA μας. Κάποιοι θα «χάσουν» πρώτα από τα χέρια, άλλοι από το πρόσωπο, άλλοι από τους γλουτούς. Αν θέλεις να χάσεις από την κοιλιά και χάνεις από αλλού ενώ το λίπος της κοιλιάς παραμένει μάντεψε τι πρέπει να κάνεις… Να συνεχίσεις την προσπάθεια! Όσο περισσότερο λίπος χάνεις τόσο πιο πολύ θα κινητοποιήσεις/χάσεις και από τις «δύσκολες» αποθήκες. Για να χάσεις από την κοιλιά δηλαδή, θα χάσεις και από αλλού! Υποχρεωτικά!
Ξεκινάς με διατροφή.
Ισορροπημένη, με την καθοδήγηση διαιτολόγου ή μόνος σου (είναι πιο δύσκολη αυτή η εκδοχή αν θέλεις να το κάνεις σωστά). Η διατροφή σου θα πρέπει να έχει ποικιλία και μέτρο. Ποικιλία ώστε να εξασφαλίζει ο οργανισμός την πρόσληψη όλων των θρεπτικών συστατικών. Μια διατροφή βασισμένη σε… μαρούλι είναι ανεπαρκής! Ναι, το μαρούλι αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι μιας ισορροπημένης και «υγιεινής» διατροφής. Σκεφτείτε, όμως, έναν άνθρωπο να καταναλώνει τέσσερις ρίζες μαρούλι την ημέρα. Αφ’ ενός το στομάχι του θα διαμαρτυρηθεί, αφ’ ετέρου τα λαχανικά αποτελούν τρόφιμα πλούσια σε φυτικό οξύ και οξαλικά, ουσίες που δεσμεύουν το ασβέστιο και τον σίδηρο στον εντερικό αυλό. Σχηματίζουν σύμπλοκα που απεκκρίνονται με τα κόπρανα. Πόσο καλή είναι λοιπόν η μαρουλοδιατροφή εάν όλο το ασβέστιο δεσμεύεται και απεκκρίνεται;
Διαβάστε επίσης ⇒ Τι πρέπει να τρώμε σύμφωνα με τους διαιτολόγους;
Η διατροφή πρέπει να είναι και προσαρμοσμένη στο επόμενο προαπαιτούμενο βήμα της προσπάθειάς σου, την άσκηση. Συνεχίζεις λοιπόν με άσκηση, προσαρμοσμένη στο προπονητικό στάδιο που είσαι. Εάν είσαι αρχάριος, ξεκίνα σιγά-σιγά για να αποφύγεις τραυματισμούς που θα σε κρατήσουν πίσω. Και πάλι, εάν σου επιτρέπεται οικονομικά, συμβουλέψου κάποιον ειδικό. Ένας συνδυασμός συγκεκριμένης διατροφής και άσκησης είναι ικανός να σου δώσει πολύ θετικά αποτελέσματα.
Κυρίως, όμως…
Πάψε να αναρωτιέσαι πώς να χάσω λίπος από την κοιλιά και σκέψου πώς να γίνω πιο υγιής.


