ΟικογένειαΠαιδίΠώς να κάνεις τη μελέτη των σχολικών μαθημάτων ευχάριστη και αποδοτική

Πώς να κάνεις τη μελέτη των σχολικών μαθημάτων ευχάριστη και αποδοτική

Ο χρόνος είναι το πιο πολύτιμο εργαλείο που έχει ο μαθητής στη διάθεσή του. Ο σωστός προγραμματισμός του χρόνου διαβάσματος και το κατάλληλο περιβάλλον αποτελούν τις βασικές προϋποθέσεις για μια αποδοτική, δημιουργική μελέτη. Η μέθοδος που περιγράφεται παρακάτω αποτελεί μια ενδεικτική προσπάθεια προσέγγισης της μελέτης σχολικών μαθημάτων. Με απλά βήματα βοηθά τους μαθητές να μελετήσουν εύκολα, χωρίς να περάσουν ώρες πάνω σε ένα βιβλίο.

Ξεφύλλισε

Ξεφύλλισε το κεφάλαιο που έχεις να μελετήσεις και διάβασε τους τίτλους και υπότιτλους. Διάβασε την εισαγωγή και κάποια περίληψη, που ίσως υπάρχει στο τέλος του κεφαλαίου κοιτάζοντας παράλληλα τις εικόνες, τους πίνακες, τα σχήματα.

Διερωτήσου

Δημιούργησε ερωτήσεις για τον τίτλο, τις επικεφαλίδες, τους υπότιτλους, καθώς και για το πώς σχετίζονται μεταξύ τους. Χρησιμοποίησε λέξεις όπως: ποιος, τι, πότε, πού και γιατί, καθώς αναπτύσσεις τις ερωτήσεις σου. Η διαμόρφωση “καλών” ερωτήσεων είναι πιθανώς το πιο σημαντικό μέρος της μελέτης ενός κειμένου. Αναλαμβάνοντας αυτόν τον ενεργητικό ρόλο επικεντρώνεις την προσοχή σου στο βασικό νόημα του μαθήματος.

Διάβασε δημιουργικά

Διάβασε με προσοχή το κείμενο, προσπαθώντας πάντα να βρεις τις απαντήσεις στις παραπάνω ερωτήσεις. Πρόκειται πάλι για μια ενεργητική διαδικασία. Διαβάζω ένα κείμενο δεν σημαίνει μόνο κάνω ανάγνωση, αλλά σκέφτομαι συγχρόνως. Σιγουρέψου ότι έχεις κατανοήσει το νόημα κάθε παραγράφου πριν μεταβείς στην επόμενη. Μπορείς να κρατάς κάποιες σημειώσεις με δικά σου λόγια ή να σημειώνεις πάνω στο βιβλίο σου.

Ανακάλεσε στη μνήμη σου τις πληροφορίες

Χωρίς να κοιτάζεις το βιβλίο, προσπάθησε να φέρεις στο μυαλό σου τα βασικά σημεία του κειμένου. Προσπάθησε να επαναλάβεις δυνατά τις απαντήσεις των ερωτήσεων. Η δραστηριότητα αυτή κατά την οποία σκέφτεσαι, προφέρεις και ακούς τις δικές σου εκφράσεις σε βοηθάει στην απομνημόνευση. Φυσικά, μπορείς να κοιτάζεις το βιβλίο, όταν είναι απαραίτητο.

Κάνε επανάληψη

Κάνε μια σύντομη ανασκόπηση – επανάληψη του κειμένου και θυμήσου τα βασικά σημεία.

Εγγραφείτε σήμερα!

Αποκτήστε απεριόριστη πρόσβαση στο ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ Περιεχόμενό μας

NaturaBUZZ

- Advertisement -

Νεα

Δείτε Επίσης