ΟμορφιάΜαλλιάΠώς να προστατεύσεις τα μαλλιά σου από τριχόπτωση και πιτυρίδα;

Πώς να προστατεύσεις τα μαλλιά σου από τριχόπτωση και πιτυρίδα;

Για πολλούς από εμάς το φθινόπωρο δεν προκαλεί μόνο την πτώση των φύλλων από τα δέντρα, αλλά προκαλεί και αύξηση της πτώσης των μαλλιών μας. Ναι, το παρατηρούμε καθημερινά με ποικιλοτρόπως.

Της Μαρίας Γκέκα

Τούφες από τα μαλλιά να βρίσκονται στα ρούχα, στο πάτωμα, και γενικά οπουδήποτε αλλού… εκτός από εκεί που θα έπρεπε να είναι!

Ξυπνάμε και βρίσκουμε τρίχες στο μαξιλάρι. Μετά κάνουμε μπάνιο και τις βλέπουμε στη μπανιέρα και τέλος στη βούρτσα!

Κοιτάζοντας από τα παράθυρά μας τα δέντρα στα πάρκα ή στους δρόμους, μπορούμε να παρατηρήσουμε δραματικά ότι η εποχή άλλαξε και το φθινόπωρο ήρθε για τα καλά στη ζωή μας. Καθώς περπατάμε στους δρόμους της πόλης, ολοένα και αυξάνονται τα πεσμένα φύλλα που στοιβάζονται στις γωνιές και στα πεζοδρόμια αυξάνονται … και αυτόματα δημιουργείται στη σκέψη μας ένας παράλληλος συνειρμός, μεταξύ του τι συμβαίνει έξω και του τι συμβαίνει μέσα μας !

Η τριχόπτωση το φθινόπωρο είναι ένα κοινό πρόβλημα που επηρεάζει εκατομμύρια άτομα σε όλο τον κόσμο. Αν και συνήθως είναι ένα παροδικό φαινόμενο, αποτελεί μια οδυνηρή εμπειρία να βλέπεις τα μαλλιά σου να πέφτουν σε καθημερινή βάση!

Αλλά δεν πρέπει να ανησυχούμε τόσο… Αυτή η απώλεια των μαλλιών μας κατά τη διάρκεια της φθινοπωρινής περιόδου είναι μάλλον ένα φαινόμενο φυσικό τόσο για εμάς, όσο και για τα δέντρα γύρω μας.

Φαινόμενο του φθινοπώρου;

Αυτό διαπιστώθηκε και σε μια μεγάλη έρευνα που πραγματοποιήθηκε από Σουηδούς επιστήμονες και δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Dermatology το 2010. Οι επιστήμονες παρακολούθησαν περισσότερες από 800 υγιείς γυναίκες για 6 χρόνια και διαπίστωσαν ότι η μεγαλύτερη απώλεια μαλλιών συμβαίνει κατά τη διάρκεια του φθινοπώρου.

Για να καταλάβουμε γιατί αυτό συμβαίνει, πρέπει να κατανοήσουμε το φυσικό κύκλο της τρίχας.

Η τρίχα ακολουθεί έναν κύκλο ζωής που ολοκληρώνεται με την πτώση. Η φάση της ανάπτυξης της τρίχας διαρκεί κατά μέσο όρο 3 με 4 χρόνια στη γυναίκα και 2 χρόνια στον άντρα.

⇒ Η περίοδος όπου τα μαλλιά αναπτύσσονται ενεργά ονομάζεται φάση αναγένεσης.

Στη φάση αυτή, ο βολβός της τρίχας που βρίσκεται στη βάση του θυλάκου αναζωογονείται και στη συνέχεια παράγει την τρίχα. Τα μαλλιά μας αναπτύσσονται περίπου 1 εκατοστό το μήνα.

⇒ Η δεύτερη φάση ονομάζεται καταγένεση ή μεταβατική φάση

Διαρκεί περίπου 2 έως 3 εβδομάδες. Εδώ ολοκληρώνεται η φάση παραγωγής της τρίχας, όταν ο θύλακας υποχωρεί από την επιφάνεια του τριχωτού. Η τρίχα παύει να αναπτύσσεται και παραμένει στη φάση αυτή για λίγες εβδομάδες πριν περάσει στη φάση ηρεμίας.

⇒ Η τρίτη και τελική φάση του κύκλου ζωής της τρίχας είναι η τελογενής φάση

Αντιστοιχεί σε μια περίοδο ηρεμίας. Η τρίχα δεν αναπτύσσεται πια, αλλά παραμένει προσαρτημένη στον θύλακα για 3 μήνες περίπου. Μετά από την περίοδο αυτή, η τρίχα πέφτει όταν λουζόμαστε ή χτενιζόμαστε. Τώρα μπορεί πλέον να αρχίσει μια νέα φάση αναγένεσης. Επομένως, τα μαλλιά μας δεν αναπτύσσονται συνεχώς, αλλά σε διαδοχικούς κύκλους. Ανά πάσα στιγμή, λοιπόν, το 90% των μαλλιών μας αναπτύσσεται και το υπόλοιπο βρίσκεται σε κατάσταση ηρεμίας για περίπου 2 έως 6 μήνες πριν πέσει.

Αυτό που διαπίστωσαν οι επιστήμονες ήταν, ότι αυτές οι γυναίκες είχαν την πιο πυκνή χαίτη τον Ιούλιο, επομένως στην αρχή του φθινοπώρου μετά την ανάπαυση των μαλλιών άρχιζε η πτώση. Φυσικά, πέρα τη φυσική τριχόπτωση υπάρχουν πολλοί άλλοι παράγοντες που μπορούν να συμβάλουν σε μια παθολογική τριχόπτωση.

Πώς να προστατεύσεις τα μαλλιά σου από τριχόπτωση και πιτυρίδα;Πώς να βεβαιωθείτε ότι πρόκειται για εποχιακή τριχόπτωση;

Απλώστε την παλάμη σας και αφού κλείσετε τα δάχτυλά σας περάστε το χέρι σας και από τις ρίζες μέχρι τις άκρες των μαλλιών σας. Επαναλάβετε αυτή την κίνηση σε όλο σας το κεφάλι και βάλτε κάθε τρίχα που αφαιρείται σε ένα λευκό κομμάτι χαρτί. Εάν έχετε λιγότερες από 15 τρίχες, τα πάντα είναι ωραία και η απώλεια μαλλιών σας είναι φυσιολογική.

Εάν έχετε 15 έως 20 τρίχες πιθανότατα πάσχετε από εποχική τριχόπτωση. Μην ανησυχείτε πολύ, πρέπει να περάσει. Εάν έχετε περισσότερες από 20 τρίχες, τότε η απώλεια μαλλιών μπορεί να συνδέεται με κάτι άλλο εκτός από την εποχική τριχόπτωση.

Αιτίες τριχόπτωσης

⇒ Η υπερβολική έκθεση στον ήλιο εντείνει την τριχόπτωση

Έχει αποδειχτεί επιστημονικά ότι ο ήλιος διαταράσσει τον κύκλο ζωής των μαλλιών, τόσο στους άντρες, όσο και στις γυναίκες, αν και δεν προκαλεί ανεπανόρθωτες βλάβες.

⇒ Ανεπάρκεια βιταμινών και μετάλλων

Πολλές γυναίκες που έχουν έλλειψη σιδήρου εμφανίζουν σημάδια αφύσικης απώλειας μαλλιών. Εάν νομίζετε ότι έχετε χαμηλά επίπεδα σιδήρου, ρωτήστε τον ιατρό σας για μια εξέταση. Καλές πηγές σιδήρου είναι το κόκκινο κρέας, οι κρόκοι αυγών αυγών και τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά όπως το σπανάκι.

⇒ Περιβαλλοντικοί παράγοντες

Κάθε μέρα κάνουμε ντους. Βέβαια δεν εξετάζουμε σχεδόν ποτέ τις χημικές ουσίες που εκθέτουμε στο σώμα μας κατά τη διάρκεια του μπάνιου. Το νερό της βρύσης περιέχει πολλές χημικές ουσίες (συμπεριλαμβανομένου του χλωρίου) που μπορεί να έχουν δυσμενείς επιπτώσεις στα μαλλιά μας. Αυτές οι χημικές ουσίες παραμένουν στο δέρμα και στο τριχωτό της κεφαλής, αφαιρώντας από το σώμα μας τα φυσικά έλαια που διευκολύνουν την υγιή ανάπτυξη των μαλλιών.

Το σκληρό νερό επιδεινώνει, επίσης, το δέρμα προκαλώντας ξηρότητα, πιτυρίδα και κνησμό. Γι αυτό καλό είναι να εγκαταστήσουμε ένα φίλτρο στη βρύση του μπάνιου μας, το οποίο θα αφαιρεί τις χημικές ουσίες

⇒ Φάρμακα

Υπάρχουν πολλοί τύποι φαρμάκων που μπορούν να αυξήσουν την τριχόπτωση. Το Roaccutane (που συνταγογραφείται για σοβαρή ακμή) είναι γνωστό ότι προκαλεί τριχόπτωση στο 16% των ασθενών που το λαμβάνουν. Ακόμη, τα φάρμακα υψηλής αρτηριακής πίεσης, τα θρομβολυτικά, καθώς και τα αντικαταθλιπτικά είναι επίσης υπεύθυνα για την πρόκληση τριχόπτωσης.

⇒ Στρες

Το σύνηθες στρες που βιώνουμε στην καθημερινή ζωή και στην εργασία μας, δεν είναι στις περισσότερες περιπτώσεις, αιτία τριχόπτωσης. Αντίθετα, το εξαιρετικά έντονο στρες προκαλεί τη διακοπή της ανάπτυξης των μαλλιών και στη συνέχεια την πτώση τους. Αυτό το στρες μπορεί να προκληθεί από έντονες σοβαρές συναισθηματικές καταστάσεις, από ασθένειες του θυρεοειδούς αδένα, το διαβήτη, από σοβαρές χειρουργικές επεμβάσεις και από ορισμένα φάρμακα. Επίσης, γεγονότα της ζωής όπως η γέννηση ενός παιδιού ή μια αποβολή, προκαλούν υψηλού επιπέδου στρες που είναι δυνατόν να προκαλέσει απώλεια μαλλιών.

Η εγκυμοσύνη είναι, επίσης, μια σοβαρή αιτία απώλειας μαλλιών. Υπολογίζεται ότι μέχρι το 45% των νέων μητέρων, παρουσιάζουν κάποιο βαθμό τριχόπτωσης λόγω του στρες που συνοδεύει τη γέννηση ενός παιδιού.

Βλέπουμε λοιπόν ότι πολλές αιτίες στρες που βιώνουμε συχνά, μπορεί να προκαλέσουν τριχόπτωση. Πράγματι, το χρόνιο στρες ωθεί το ανοσοποιητικό σύστημα σε υπερβολική δόνηση, γεγονός που μπορεί να κάνει τα λευκά αιμοσφαίρια να προσβάλλουν τους θύλακες των τριχών μας. Η γιόγκα, η άσκηση και τα καλά πρότυπα ύπνου μπορούν να αντιστρέψουν το άγχος.

Κεχρί, εκουιζέτο και μαγιά μπύρας

Πέρα από μία υγιεινή διατροφή, πλούσια σε φρούτα, λαχανικά, δημητριακά και φτωχή σε λιπαρά, αν θέλετε να δράσετε βαθιά στη δομή της τρίχας και να αποκαταστήσετε την ελαστικότητα, την ανθεκτικότητα και τη λάμψη της, μπορείτε να ποντάρετε στα παρακάτω φυτά. Όντας ιδιαίτερα πλούσια σε μεταλλικά άλατα, βιταμίνες και πρωτεΐνες, είναι σε θέση να διεγείρουν το σχηματισμό κερατίνης.

⇒ Το κεχρί

είναι ένα δημητριακό που θεωρείται πραγματικό συμπλήρωμα ομορφιάς για τα μαλλιά, χάρη στις ενεργειακές και τονωτικές του ιδιότητες. Ακόμα, αποτελεί έξοχο συμπλήρωμα μεταλλικών αλάτων, χάρη στην περιεκτικότητά του σε πρωτεΐνες, σίδηρο, φώσφορο, κάλιο και μαγνήσιο.

Πώς να προστατεύσεις τα μαλλιά σου από τριχόπτωση και πιτυρίδα;
Tο εκουιζέτο αποτελεί πολύτιμο όπλο για την υγεία των μαλλιών, αλλά και του δέρματος,
⇒  το εκουιζέτο

είναι ένα φυτό που προέρχεται από το βόρειο ημισφαίριο και εμφανίστηκε στη Γη πριν από 300 χρόνια.

Αποτελεί πολύτιμο όπλο για την υγεία των μαλλιών, αλλά και του δέρματος, και είναι ένα από τα πλουσιότερα φυτά σε μεταλλικά άλατα, κυρίως σε κάλιο και πυρίτιο.

Ειδικά το πυρίτιο αποδεικνύεται πολύ σημαντικό για τη δομή και την ελαστικότητα του δέρματος και των ιστών γενικότερα, συμπεριλαμβανομένων και των μαλλιών. Βοηθάει να απαλλαγούμε από την πιτυρίδα, την ξηροδερμία του τριχωτού, την τριχόπτωση, τη σμηγματόρροια. Δυναμώνει τα άτονα, τα ξηρά και με ψαλίδα μαλλιά.

⇒ Μαγιά Μπύρας

Ένας ακόμα πολύτιμος φυσικός σύμμαχος για την υγεία των μαλλιών είναι η μαγιά μπίρας, η οποία χορηγείται ως συμπλήρωμα διατροφής και εγγυάται δύναμη, όγκο, λάμψη και ζωντάνια στην τρίχα.

Η μαγιά μπίρας αποτελεί πλούσια πηγή μεταλλικών αλάτων και μικροστοιχείων (που θρέφουν το δέρμα και τα νύχια), βιταμινών της ομάδας Β, κυρίως Β6 (που χαρίζει στο δέρμα μία υγιή και ομοιόμορφη όψη) και Β2 (που ευνοεί τις διαδικασίες επούλωσης και αναγέννησης).

Χάρη στα πολύτιμα συστατικά της, ενισχύει τη δομή της τρίχας. Tην τρέφει σε βάθος και την κάνει πιο δυνατή και λιγότερη εύθραυστη. Επιπλέον, χάρη στην περιεκτικότητά της σε ψευδάργυρο, αποτελεί έξοχο αντιοξειδωτικό, ικανό να καταπολεμάει τις βλάβες που προκαλούνται από τις ελεύθερες ρίζες.

 

Η πιτυρίδα μπορεί να προκαλέσει τριχόπτωση;

Η πιτυρίδα είναι ένα από τα πιο συνηθισμένα προβλήματα του δέρματος του κεφαλιού. Τα χαρακτηριστικά της είναι η έντονη φαγούρα και το ξεφλούδισμα του δέρματος που προκαλεί τις λευκές αντιαισθητικές νιφάδες.

Η συνηθέστερη αιτία της πιτυρίδας είναι η ξηροδερμία, γι’ αυτό και παρατηρείται έξαρση το φθινόπωρο και το χειμώνα, ενώ το καλοκαίρι βελτιώνεται. Πολλοί άνθρωποι με πιτυρίδα εμφανίζουν τριχόπτωση. Φταίει η πιτυρίδα;

Στις περισσότερες περιπτώσεις, η πιτυρίδα δεν προκαλεί άμεσα τριχόπτωση. Ωστόσο, το συνεχές ξύσιμο του τριχωτού της κεφαλής σας μπορεί να βλάψει τους θύλακες των τριχών και να οδηγήσει σε απώλεια μαλλιών. Αυτό δεν είναι μόνιμο και θα πρέπει να επιλυθεί μόλις μάθετε τι προκαλεί την πιτυρίδα σας. Εάν δεν γνωρίζετε ήδη την αιτία, ο δερματολόγος μπορεί να σας βοηθήσει.

Συνήθως, ο μύκητας «μαλασέζια» είναι υπεύθυνος για την πιτυρίδα, αλλά και κάποια προϊόντα περιποίησης όπως σαμπουάν, μάσκες μαλλιών, βαφές, ισιωτικές κρέμες αλλά και το συχνό στέγνωμα με το μπιστολάκι.

Η πιτυρίδα εμφανίζεται συχνότερα σε όσους έχουν λιπαρά μαλλιά και δέρμα και σε όσους δεν ακολουθούν ισορροπημένη διατροφή.

Χρησιμοποιήστε ένα εξειδικευμένο σαμπουάν

Για τις ήπιες περιπτώσεις πιτυρίδας, μπορεί να χρειαστεί μόνο να χρησιμοποιήσετε ένα φαρμακευτικό σαμπουάν για μερικές εβδομάδες. Η αγωγή μπορεί να περιλαμβάνει σαμπουάν με πυριθειόνη ψευδαργύρου, η οποία στοχεύει μύκητες και βακτήρια, κετοκοναζόλη που επίσης καταπολεμά τους μύκητες, σουλφίδιο του σεληνίου, τo οποίo επιβραδύνουν την ανάπτυξη και την απομάκρυνση των κυττάρων του δέρματος στο τριχωτό της κεφαλής και τέλος σαλικυλικό οξύ, το οποίο χαλαρώνει τις νιφάδες έτσι ώστε να μπορούν να απομακρυνθούν. Αν έχετε ανοιχτόχρωμα μαλλιά, μείνετε μακριά από το σουλφίδιο του σεληνίου, το οποίο μπορεί να προκαλέσει αποχρωματισμό.

§ Tip/
ρίξτε λίγες σταγόνες tea tree oil (λάδι τεϊόδεντρου) στο σαμπουάν σας. Το έλαιο τεϊόδεντρου έχει αντι-μικροβιακές και αντι-βακτηριακές ιδιότητες, καθιστώντας το ιδανικό για την αντιμετώπιση της πιτυρίδας και της ξηροδερμίας.
Πώς να προστατεύσεις τα μαλλιά σου από τριχόπτωση και πιτυρίδα;

Σπιτική λοσιόν με έλαια

Δοκιμάστε να φτιάξετε μόνοι σας μια θεραπευτική, σπιτική λοσιόν με έλαια κατά της πιτυρίδας, με πραγματικά θεαματικά αποτελέσματα.

Τι χρειάζεστε; 

-6 με 8 σταγόνες αιθέρια έλαια χαμομήλι και δεντρολίβανο
-15 ml αμυγδαλέλαιο ή 15 ml jojoba ή συνδυασμός 8 ml αμυγδαλέλαιου και 8 ml jojoba.

Πώς θα τη φτιάξετε;

Σε ένα μπολάκι αναμείξτε τα αιθέρια έλαια με το λάδι βάσης (αμυγδαλέλαιο ή jojoba). Ανακατέψτε καλά. Αν τα μαλλιά σας είναι πολύ μακριά, διπλασιάστε τις ποσότητες.

Πώς θα τη χρησιμοποιείτε; Μία φορά την εβδομάδα. Εφαρμόστε το λάδι σε όλο το κεφάλι και αφήστε το μείγμα μέχρι να απορροφηθεί από τα μαλλιά σας. Τυλίξτε το κεφάλι σας με μία πετσέτα και αφήστε το για μία ώρα.

Πώς βοηθά;

Το χαμομήλι καταπραΰνει το τριχωτό της κεφαλής. Tο δεντρολίβανο δρα κατά της πιτυρίδας και της τριχόπτωσης. Το αμυγδαλέλαιο περιποιείται τα μαλλιά και το δέρμα της κεφαλής. Τέλος, το λάδι jojoba θρέφει τα μαλλιά.

Δείτε ακόμη: Φυσικές θεραπείες για την πιτυρίδα

                         Είναι πιτυρίδα ή ψείρες;

Πηγή: naturanrg T.97

Εγγραφείτε σήμερα!

Αποκτήστε απεριόριστη πρόσβαση στο ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ Περιεχόμενό μας

NaturaBUZZ

- Advertisement -

Νεα

Δείτε Επίσης