ΥγείαΠώς τα λιπαρά οξέα ωφελούν τον εγκέφαλο και την ψυχική υγεία

Πώς τα λιπαρά οξέα ωφελούν τον εγκέφαλο και την ψυχική υγεία

Τα ω3 λιπαρά οξέα είναι πολυακόρεστα λιπαρά οξέα που έχουν ζωτικής σημασίας ρόλο, επιστημονικά τεκμηριωμένο, στην υγεία μας. Τα μακράς αλύσου ωμέγα – 3 λιπαρά οξέα είναι απαραίτητα για τη φυσιολογική ανάπτυξη του οργανισμού και απαιτούνται επίσης για τη διατήρηση της καρδιαγγειακής υγείας και της λειτουργίας του εγκεφάλου. Πώς τα λιπαρά οξέα ωφελούν τον εγκέφαλο και την ψυχική υγεία

της Μαρίας Γκέκα

Αυτό το άρθρο εξετάζει την έρευνα σχετικά με το πώς τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα μπορεί να επηρεάσουν θετικά την εγκεφαλική λειτουργία καθώς και την ψυχική υγεία. Τα χαμηλά επίπεδα λιπαρών στον οργανισμό μπορεί να επιταχύνουν τη γήρανση του εγκεφάλου και να συμβάλλουν σε ελλείμματα στην πνευματική λειτουργία. Πώς τα λιπαρά οξέα ωφελούν τον εγκέφαλο και την ψυχική υγεία

Τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, EPA και DHA είναι κρίσιμα για τη φυσιολογική λειτουργία και ανάπτυξη του εγκεφάλου σε όλα τα στάδια της ζωής.

Το EPA και το DHA φαίνεται να έχουν σημαντικούς ρόλους στον αναπτυσσόμενο εγκέφαλο του μωρού. Στην πραγματικότητα, αρκετές μελέτες έχουν συσχετίσει τη χρήση συμπληρωμάτων ωμέγα-3 λιπαρών από εγκύους με υψηλότερες βαθμολογίες για τα παιδιά τους σε τεστ νοημοσύνης και εγκεφαλικής λειτουργίας στην πρώιμη παιδική ηλικία.

Τα ωμέγα 3 λιπαρά οξέα είναι επίσης ζωτικής σημασίας για τη διατήρηση της φυσιολογικής λειτουργίας του εγκεφάλου σε όλη τη διάρκεια της ζωής. Σύμφωνα με έρευνες παρουσιάζουν νευροπροστατευτικές ιδιότητες και αντιπροσωπεύουν μια πιθανή θεραπεία για μια ποικιλία νευροεκφυλιστικών και νευρολογικών διαταραχών.

Σε ενήλικες μεγαλύτερης ηλικίας, χαμηλότερα επίπεδα DHA στο αίμα έχουν συσχετιστεί με μικρότερο μέγεθος εγκεφάλου, ένδειξη επιταχυνόμενης γήρανσης του εγκεφάλου.  Επίσης έχει βρεθεί ότι ενήλικες και παιδιά που λαμβάνουν ελλιπή ωμέγα 3 στη διατροφή τους, η ποσότητα του DHA στον εγκέφαλό τους μειώνεται. Επίσης, τείνουν να παρουσιάζουν ελλείμματα στη μάθηση και τη μνήμη.

Σαφώς, είναι σημαντικό αν νιώθετε ότι η διατροφή σας είναι ελλιπής σε ωμέγα 3 λιπαρά να λαμβάνετε τα κατάλληλα συμπληρώματα από μουρουνέλαιο και ιχθυέλαια για να προστατέψετε τη φυσιολογική λειτουργία και ανάπτυξη του εγκεφάλου, αποτρέποντας τη φθορά και τη γήρανση.

Το μουρουνέλαιο είναι ένα δημοφιλές συμπλήρωμα που εκχυλίζεται από το συκώτι μουρούνας. Το μουρουνέλαιο είναι πλούσιο σε Ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, EPA (εικοσαπεντανοϊκό οξύ) και DHA (εικοσιδυαεξανοϊκό οξύ). Επειδή προέρχεται από το συκώτι, το μουρουνέλαιο περιέχει επίσης υψηλές ποσότητες βιταμινών Α και D, σε αντίθεση με το ιχθυέλαιο.

Μπορούν να ωφελήσουν την ήπια απώλεια μνήμης

Τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα παίζουν σημαντικό ρόλο στη λειτουργία και την ανάπτυξη του εγκεφάλου. Πράγματι, αρκετές μελέτες έχουν τεκμηριώσει ότι η λήψη συμπληρωμάτων ω-3 λιπαρών μπορεί να βελτιώσει τη λειτουργία του εγκεφάλου σε άτομα με πιο ήπιους τύπους εγκεφαλικών παθήσεων. Όπως για παράδειγμα η ήπια γνωστική εξασθένηση ή γνωστική έκπτωση που σχετίζεται με την ηλικία.

Αυτοί οι τύποι εγκεφαλικών παθήσεων δεν είναι τόσο σοβαροί όσο η νόσος του Αλτσχάιμερ. Εξακολουθούν όμως να έχουν ως αποτέλεσμα την απώλεια μνήμης και μερικές φορές κι άλλους τύπους διαταραχής της εγκεφαλικής λειτουργίας.

Σε μια μελέτη δόθηκε σε 485 ηλικιωμένους με γνωστική έκπτωση, σχετιζόμενη με την ηλικία, είτε 900 mg DHA είτε ένα εικονικό φάρμακο καθημερινά για 6 μήνες. Μετά από 24 εβδομάδες, όσοι έλαβαν DHA είχαν καλύτερες επιδόσεις σε τεστ μνήμης και μάθησης.

Ομοίως, μια άλλη μελέτη διερεύνησε τα αποτελέσματα της λήψης 1,8 γραμμαρίων ωμέγα-3 από συμπληρώματα καθημερινά για 24 εβδομάδες. Οι ερευνητές βρήκαν βελτιώσεις στη λειτουργία του εγκεφάλου σε άτομα με ήπια γνωστική εξασθένηση. Όχι όμως οφέλη για όσους πάσχουν από νόσο Αλτσχάιμερ. Με βάση αυτή την έρευνα, φαίνεται ότι τα συμπληρώματα ωμέγα – 3 λιπαρών μπορεί να είναι περισσότερο ωφέλιμα όταν οι άνθρωποι αρχίζουν να τα παίρνουν στα αρχικά στάδια της έκπτωσης της εγκεφαλικής λειτουργίας.

Βοηθούν στην αντιμετώπιση της κατάθλιψης

Η εύρεση θεραπειών για την κατάθλιψη και άλλων διαταραχών ψυχικής υγείας εξακολουθεί να αποτελεί προτεραιότητα της δημόσιας υγείας. Επίσης, η επιθυμία για μη φαρμακευτικές παρεμβάσεις για τη βελτίωση των συμπτωμάτων έχει κατά πολύ αυξηθεί.

Πολλοί άνθρωποι πίστευαν από καιρό ότι το μουρουνέλαιο και τα ιχθυέλαια συνδέονται με βελτιώσεις στην ψυχική υγεία.

H επιστημονική έρευνα υποστηρίζει πραγματικά αυτόν τον ισχυρισμό;

Μια πρόσφατη ανασκόπηση κλινικών μελετών κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η λήψη των εν λόγω συμπληρωμάτων βελτίωσε τα συμπτώματα σε άτομα με κατάθλιψη. Mε αποτελέσματα μάλιστα συγκρίσιμα με εκείνα των αντικαταθλιπτικών φαρμάκων.

Ωστόσο, οι μεγαλύτερες βελτιώσεις στα συμπτώματα της κατάθλιψης φάνηκε να σημειώνονται σε άτομα που έπαιρναν επίσης αντικαταθλιπτικά. Επιπλέον, οι άνθρωποι έτειναν να βλέπουν μεγαλύτερα αποτελέσματα όταν το συμπλήρωμα περιείχε υψηλότερες δόσεις EPA.

Δεν είναι ακόμη σαφές πώς το EPA και τα ωμέγα-3 βελτιώνουν τα συμπτώματα κατάθλιψης. Οι ερευνητές υποθέτουν ότι μπορεί να σχετίζεται με τις επιδράσεις τους στους υποδοχείς σεροτονίνης στον εγκέφαλο. Άλλοι επιστήμονες ισχυρίζονται ότι τα ωμέγα-3 μπορούν να βελτιώσουν τα συμπτώματα κατάθλιψης μέσω αντιφλεγμονωδών επιδράσεων.

Πρόσθετα στοιχεία υποδηλώνουν ότι τα ωμέγα 3 μπορούν να βελτιώσουν κι άλλες καταστάσεις ψυχικής υγείας όπως η οριακή διαταραχή προσωπικότητας και η διπολική διαταραχή. Ωστόσο, απαιτείται περισσότερη έρευνα υψηλής ποιότητας για να μπορέσει η ιατρική κοινότητα να κάνει οριστικές συστάσεις.

Διαβάστε επίσης ⇒ Ωμέγα 3 λιπαρά για την υγεία των ματιών

Τι να θυμάστε

  • Τα EPA και DHA είναι ωμέγα-3 λιπαρά οξέα που είναι ζωτικής σημασίας για τη φυσιολογική λειτουργία και ανάπτυξη του εγκεφάλου.
  • Τα άτομα με κατάθλιψη ή ήπια έκπτωση της εγκεφαλικής λειτουργίας θα πρέπει να εξετάσουν το ενδεχόμενο λήψης ωμέγα-3. Mπορεί να δουν βελτιώσεις στην ψυχική τους υγεία.
  • Η λήψη 1.000–2.000 mg ωμέγα-3 λιπαρών οξέων την ημέρα μπορεί να είναι μια καλή δοσολογία για να ξεκινήσετε. Η ημερήσια δόση σας δεν πρέπει να υπερβαίνει τα 3.000 mg.

Πηγή: Naturanrg131o, www.naturanrg.gr

Εγγραφείτε σήμερα!

Αποκτήστε απεριόριστη πρόσβαση στο ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ Περιεχόμενό μας

NaturaBUZZ

- Advertisement -

Νεα

Δείτε Επίσης

Contact to Listing Owner

Captcha Code