Αρχική Ευεξία Πώς θα αποφύγετε τα κoυνούπια και τι θα κάνετε αν σας τσιμπήσουν!

Πώς θα αποφύγετε τα κoυνούπια και τι θα κάνετε αν σας τσιμπήσουν!

Είναι οι πιο ανεπιθύμητοι καλοκαιρινοί επισκέπτες, καθώς μας αναγκάζουν να φοράμε μακριά μανίκια, παντελόνια, ακόμη και κάλτσες για να τους αποφύγουμε. Ο λόγος φυσικά για τα κουνούπια, τα οποία πλέον πολλαπλασιάζονται ταχύτατα εξαιτίας των κλιματικών αλλαγών και της αύξησης της θερμοκρασίας.

Εκτός από κοκκινίλες που προκαλούν έντονη φαγούρα, τα κουνούπια ευθύνονται και για τη μετάδοση σοβαρών ασθενειών, όπως η ελονοσίας, ο κίτρινος πυρετός, κ.ά. Για το λόγο αυτό απαιτούνται ορισμένες προφυλάξεις.

Εάν θέλετε να τα αποφύγετε:

  • μη συχνάζετε σε μέρη όπου υπάρχουν στάσιμα νερά. Πιθανότατα θα τα συναντήσετε σε πισίνες, λίμνες και λιμνάζοντα ύδατα. Αυτό δε σημαίνει ότι δε θα σας έρθουν απρόσκλητοι επισκέπτες και στο σπίτι σας, ιδίως τις ζεστές νύχτες του καλοκαιριού. Καλό είναι λοιπόν να λάβετε τα μέτρα σας. Τοποθετήστε σήτες στις πόρτες και τα παράθυρα του σπιτιού, καθώς και κουνουπιέρες πάνω από τα κρεβατάκια των παιδιών.
  • Εάν χρησιμοποιείτε εντομο-απωθητικές παστίλιες ή άλλα σκευάσματα για την καταπολέμησή τους, πρέπει να είστε ιδιαίτερα προσεκτικοί. Εκτός από το πλύσιμο των χεριών μετά από τη χρήση τους, μην ξεχνάτε ότι πρέπει να τις τοποθετείτε μακριά από τα κρεβάτια και πάντοτε σε καλά αεριζόμενο χώρο.
  • Αποφύγετε τις επαλείψεις στο δέρμα των παιδιών με χημικά εντομο-απωθητικά, όπως και με αρώματα, λοσιόν ή άλλα καλλυντικά προϊόντα, γιατί τα κουνούπια έλκονται από τις ευχάριστες οσμές όπως και τα έντονα χρώματα και τον ιδρώτα.

Τι να κάνετε αν σας τσιμπήσουν

Εφόσον πρόκειται να επισκεφθείτε περιοχή με πολλά κουνούπια προσπαθήστε να φοράτε ελαφριά ρούχα που καλύπτουν όλο το σώμα σας και δοκιμάστε να χρησιμοποιήσετε ένα φυσικό εντομοαπωθητικό, που θα βρείτε στα καταστήματα βιολογικών προϊόντων και στα φαρμακεία.

  • Αποφύγετε να ξύσετε την περιοχή του τσιμπήματος, γιατί μπορεί να προκληθεί λοίμωξη.
  • Για να ανακουφιστείτε από την ενοχλητική φαγούρα, τρίψτε λίγο φρέσκο μαϊντανό ή ρίξτε λίγη πούδρα πάνω στην πρησμένη περιοχή. Επίσης, μπορείτε να επαλήψετε την περιοχή με ξίδι ή χυμό λεμονιού.
  • Εάν παρόλα αυτά η φαγούρα δεν υποχωρήσει, τοποθετήστε στην περιοχή μια ειδική φαρμακευτική κρέμα ή ρίξτε 3 σταγόνες αιθέριο έλαιο λεβάντας ή μέντας σ’ ένα βρεγμένο πανί και ακουμπήστε το πάνω στο εξάνθημα.
  • Ιδιαίτερη προσοχή θα πρέπει να ληφθεί για τις σκνίπες που το τσίμπημα τους μπορεί να προκαλέσει δερματική λεϊσμανίαση. Η νόσος ενδημεί σε ορισμένες περιοχές της Ελλάδας.

Πηγή: Νaturanrg.gr T. #73

Προηγούμενο άρθροΘα πάτε διακοπές; Ποιος θα προσέχει το ζωάκι σας;
Επόμενο άρθροΜυστικά και ψέματα στην οικογένεια