Αρχική Green Πώς θα κρατήσετε την υγρασία έξω από το σπίτι

Πώς θα κρατήσετε την υγρασία έξω από το σπίτι

Πως θα κρατήσετε την υγρασία έξω από το σπίτι
Photo by Annie Spratt on Unsplash

Ξέρετε, βέβαια, ότι η διατήρηση της υγρασίας σε φυσιολογικά επίπεδα στο σπίτι σας είναι σημαντική τόσο για να ζείτε καλά όσο και για την υγεία σας.

Ωστόσο, μελέτες που προέρχονται από το Εργαστήριο Υγρασίας του Ελληνικού Ινστιτούτου Μετρολογίας (Ε.Ι.Μ.) δείχνουν ότι συχνά το ποσοστό υγρασίας στο σπίτι μπορεί να είναι μεγαλύτερο από εκείνο το εξωτερικού περιβάλλοντος, καθώς προστίθενται η υγρασία που παράγεται από άλλους χώρους, όπως το μπάνιο, η κουζίνα, ακόμη και τα φυτά.

Μέτρα που πρέπει να λάβετε για τα υπνοδωμάτια

Ειδικά αν έχετε αναπνευστικά προβλήματα, φροντίστε (αν χρειαστεί και με τη βοήθεια ενός αφυγραντήρα) τα επίπεδα υγρασίας να μην ξεπερνούν το 40-50%. Αν υπάρχει υπερβολική υγρασία προσκαλείτε κυριολεκτικά σε πάρτι τους ανεπιθύμητους «επισκέπτες» (ακάρεα και μύκητες), που βρίσκουν πρόσφορο έδαφος σε υγρούς χώρους.

Διατηρείτε σταθερή τη θερμοκρασία του δωματίου στους 18-20 βαθμούς Κελσίου (σε αυτές τις θερμοκρασίες μύκητες και ακάρεα δεν «ευδοκιμούν» εύκολα).

Αερίζετε τα υπνοδωμάτια κάθε μέρα. Ο φρέσκος αέρας «βάζει φρένο» στην εγκατάσταση μούχλας και κάθε αλλιεργογόνου. Αποφεύγετε, επίσης, τις ταπετσαρίες στους τοίχους, καθώς εκεί συγκεντρώνονται μύκητες που βρίσκουν πρόσφορο έδαφος να αναπτυχθούν από την αυξημένη υγρασία.

Μέτρα που πρέπει να λάβετε για όλο το σπίτι

  1. Απομακρύνετε φυτά εσωτερικού χώρου που χρειάζονται συχνό πότισμα.
  2. Διατηρείστε τις επιφάνειες και τα αντικείμενα μέσα στο σπίτι όσο το δυνατόν πιο στεγνά, καθώς και τα ντουλάπια αποθήκευσης, τα οποία πρέπει να κλείνουν ερμητικά.
  3. Φροντίστε να υπάρχει σύστημα εξαερισμού στους χώρους όπου συγκεντρώνονται αρκετοί υδρατμοί (μπάνιο, κουζίνα).
  4. Αν ζείτε σε περιοχή με έντονο πρόβλημα υγρασίας, καλό είναι να μάθετε να την ελέγχετε με ένα υγρόμετρο, το οποίο θα βρείτε στο εμπόριο (αποτελείται από μία βελόνα, η οποία κινείτε σε μια κυκλική επιφάνεια διαβαθμισμένη από 0%-100%).
  5. Αν διαπιστώσετε ότι η εσωτερική υγρασία ξεπερνά το 60% μειώστε τα επίπεδά της, χρησιμοποιώντας έναν αφρυγραντήρα.
  6. Σε περίπτωση που η υγρασία προέρχεται από νερά που έχουν συγκεντρωθεί σε ταράτσα, βεράντες ή υπόγεια, είναι απαραίτητο πρώτα να λύσετε το πρόβλημα της προέλευσης αυτών των νερών και στη συνέχεια να καλέσετε ένα συνεργείο μονώσεων για να γίνει υγρομόνωση.
  7. Επιδιορθώνετε αμέσως τη βλάβη (τυχόν διαρροής της στέγης ή κάποιου σωλήνα) που επιτρέπει την εισαγωγή νερού μέσα στο σπίτι.
  8. Στεγνώνετε, τέλος, τους πάγκους και τα πλακάκια της κουζίνας, επιμένοντας στους αρμούς. Στη συνέχεια, περάστε τους με απολυμαντικό προϊόν ή ξύδι.

Πηγή: naturanrg.gr

 

Προηγούμενο άρθρο67.000 παιδίατροι “απαγορεύουν” σαλάμι και χοτ-ντογκ στα παιδιά
Επόμενο άρθροXαρούπι ένα ελληνικό superfood