GreenΠόσες φορές έχουν πει ότι θα σώσουν τη Γη;

Πόσες φορές έχουν πει ότι θα σώσουν τη Γη;

Ο πλανήτης μας είναι… στην εντατική, όμως η τελευταία συνδιάσκεψη στην Κοπεγχάγη πριν από μερικούς μήνες στέφθηκε με απόλυτη αποτυχία, παρά το γεγονός ότι εδώ και 38 χρόνια όλοι γνωρίζουν ότι επιβάλλεται άμεση δράση.

♦ της Αφροδίτης Ραυτοπούλου

Κι όμως, μέχρι στιγμής οι ηγέτες του κόσμου δεν έχουν καταφέρει να καταλήξουν σε μία κοινή γραμμή δράσης. Το αποδεικνύουν περίτρανα οι μεγαλύτερες διεθνείς συνδιασκέψεις, που μέχρι σήμερα έχουν οδηγήσει στο πουθενά…

1972 – Στοκχόλμη

Στη Σουηδία πραγματοποιήθηκε η πρώτη συνδιάσκεψη του ΟΗΕ για το κλίμα. Μέχρι εκείνη τη στιγμή, δεν είχαν ξαναγίνει συζητήσεις στα ανώτατα κλιμάκια της εξουσίας για την προστασία του περιβάλλοντος. Ως ημερομηνία της συνδιάσκεψης ορίστηκε η 5η Ιουνίου, η οποία καθιερώθηκε από τότε ως Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος. Οι ηγέτες, μεταξύ αυτών και η Ινδή Ίντιρα Γκάντι, αναγνώρισαν ότι οι φυσικοί πόροι δεν είναι ανεξάντλητοι και γι’ αυτό θα πρέπει να χρησιμοποιούνται με μέτρο.

1992 – Ρίο ντε Τζανέιρο

«Ο κόσμος δεν θα είναι πια ο ίδιος μετά τη συνδιάσκεψη για το κλίμα στο Ρίο». Αυτή ήταν η ελπίδα των Ινδιάνων της Αμαζονίας, οι οποίοι παρευρέθησαν στη βραζιλιάνικη μεγαλούπολη μαζί με 40.000 εκπροσώπους από 172 χώρες. Οι ειδικοί επεσήμαναν ότι η θερμοκρασία του πλανήτη αυξάνεται εξαιτίας των εκπομπών αερίων. Τότε γεννήθηκε η «Ατζέντα 21», ένα σχέδιο προστασίας της ατμόσφαιρας, των θαλασσών και των ζωντανών οργανισμών, χωρίς όμως να παρατηρηθεί ιδιαίτερος ζήλος στην εφαρμογή του.

1995 – Βερολίνο

Στη γερμανική πρωτεύουσα αποφασίστηκε να δημιουργηθεί μέσα στην επόμενη διετία ένα συμφωνητικό με συγκεκριμένες δεσμεύσεις, υποχρεώσεις και κυρώσεις για όλες τις χώρες του κόσμου, με δεδομένο βέβαια ότι οι φτωχότερες εξ’ αυτών θα τύχαιναν ευνοϊκότερης μεταχείρισης. Ωστόσο, από τότε οι κλιματολόγοι –οι οποίοι επιβεβαιώθηκαν στην πορεία– είχαν επισημάνει τη δυσκολία να επιβληθούν αυστηροί κανόνες για την καταπολέμηση του φαινομένου του θερμοκηπίου σε οικονομικές υπερδυνάμεις, όπως οι ΗΠΑ, η Γερμανία και η Ιαπωνία.

1997 – Κιότο

Στη συνδιάσκεψη του ΟΗΕ στην Ιαπωνία καταβλήθηκε μεγάλη προσπάθεια για να υπογραφεί ένα κοινό συμφωνητικό. Ένας από τους υπέρμαχους της ιδέας ήταν ο τότε αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, Αλ Γκορ. Η υπογραφή του Πρωτοκόλλου του Κιότο χαρακτηρίστηκε ως μεγάλη επιτυχία –ασχέτως αν άργησε να τεθεί σε ισχύ. Οι ανεπτυγμένες χώρες δεσμεύτηκαν να μειώσουν τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου τουλάχιστον κατά 5% μέχρι το 2020.

2000 – Νέα Υόρκη

Ο Μπόνο, τραγουδιστής του συγκροτήματος U2 ήταν ένας από τους οικοδεσπότες της συνδιάσκεψης του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη, όπου 192 χώρες δεσμεύτηκαν για την επίτευξη οχτώ στόχων μέχρι το 2015, για έναν πιο δίκαιο και ασφαλή κόσμο. Οι ηγέτες συμφώνησαν ότι η οικονομία μπορεί να αναπτυχθεί χωρίς την καταστροφή της φύσης –αν και η σχετική έκθεση του ΟΗΕ το 2009 έδειξε ότι τα πράγματα δεν πάνε ακριβώς προς αυτή την κατεύθυνση.

Πώς βιώνει η χώρα μας την κλιματική αλλαγή; 

2001 – Βόννη

Στη συνδιάσκεψη των Ηνωμένων Εθνών στη Βόννη επικράτησε ψυχρό κλίμα, αφού το 2000 οι Αμερικανοί είχαν εκλέξει πρόεδρο τον Τζορτζ Μπους, δηλωμένο πολέμιο του Πρωτοκόλλου του Κιότο. Τελικά αποφασίστηκε οι πλούσιες χώρες να αντισταθμίσουν τις εκπομπές βλαβερών αερίων με τη δημιουργία δασών και την εξαγωγή «καθαρών» τεχνολογιών στις φτωχές χώρες.

 

Πηγή: NaturaNrg #07

 

Εγγραφείτε σήμερα!

Αποκτήστε απεριόριστη πρόσβαση στο ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ Περιεχόμενό μας

NaturaBUZZ

- Advertisement -

Νεα

Δείτε Επίσης