GreenΠόσο καλά ξέρεις το ψυγείο σου;

Πόσο καλά ξέρεις το ψυγείο σου;

Πόσο καλά ξέρεις το ψυγείο σου; Το ψυγείο λειτουργεί 24 ώρες το 24ωρο, 7 ημέρες την εβδομάδα. Σημαντικά ποσά ενέργειας καταναλώνονται για την ψύξη των τροφίμων. Συνάμα από εκεί προέρχεται ένα μεγάλο μερίδιο της σπατάλης τροφίμων (χωρίς εννοείται να ευθύνεται το ψυγείο για αυτό). Να τι μπορείς να κάνεις για να γνωρίσεις καλύτερα το ψυγείο σου και να το χρησιμοποιείς σωστά για το περιβάλλον, την τσέπη σου, την υγεία σου:

Θέλεις να γνωρίσεις το ψυγείο σου καλύτερα; Είναι πολύ εύκολο! Ιδού ο τρόπος!

1. Μην τοποθετείς το ψυγείο κοντά σε ηλεκτρική κουζίνα, καλοριφέρ ή άλλη πηγή θερμότητας. Επίσης, φρόντισε να υπάρχει χώρος μεταξύ της πλάτης του ψυγείου και του τοίχου και να μην υπάρχει σκόνη στην πλάτη της συσκευής. Έτσι μπορείς να εξοικονομήσεις έως και 30% ηλεκτρική ενέργεια.

2. Μη βάζεις ζεστά φαγητά στο ψυγείο. Περίμενε πρώτα να κρυώσουν.

3. Μην ανοίγεις συχνά το ψυγείο και μην το κρατάς ανοιχτό για πολύ. Σκέψου από πριν τι θέλεις να πάρεις

4. Κάνε απόψυξη σε τακτά διαστήματα (πράγμα που δεν απαιτείται αν το ψυγείο είναι no frost) και κράτα τη θερμοκρασία του ψυγείου στους +5 βαθμούς.

5. Βεβαιώσου ότι η πόρτα του ψυγείου και του καταψύκτη εφαρμόζουν καλά. Για να το ελέγξεις πάρε ένα χαρτονόμισμα ή χαρτί, και τοποθέτησέ το έτσι ώστε να είναι μισό έξω και μισό μέσα στο ψυγείο. Αν μπορείς να τραβήξεις εύκολα το χαρτονόμισμα ή το χαρτί, τότε απαιτείται διόρθωση του λάστιχου.

6. Μην ξεχνάς ότι το ψυγείο ευθύνεται κατά πολύ για την οικιακή σπατάλη τροφίμων. Τρόφιμα που δεν τα συντηρήσαμε σωστά ή τρόφιμα που «κρύφτηκαν» πίσω από άλλα οδεύουν συχνά άδοξα στον κάδο απορριμμάτων. Φρόντισε να τοποθετείς τα παλιά τρόφιμα μπροστά και τα νέα πιο πίσω. Έτσι θα καταναλώνεις τα παλιότερα προτού λήξουν και θα αποφεύγεις να τα «χάνεις από τα μάτια σου».

7. Η κατάψυξη είναι ο αγαπητός φύλακας του ψυγείου! Όσα τρόφιμα (μαγειρεμένα υπολείμματα τροφίμων και μη) δεν θα καταναλώσεις άμεσα, μπορείς να τα αποθηκεύεις εκεί. Έτσι «παγώνεις» την ημερομηνία λήξης τους ενώ ταυτόχρονα δεν κινδυνεύεις να μείνεις χωρίς προμήθειες.

Aκόμη προσέξτε ορισμένα λάθη που μπορεί να δημιουργήσουν προβλήματα υγείας τόσο σε εσάς όσο και στην οικογένειά σας.

Βάζετε το γάλα και το γιαούρτι στην πόρτα του ψυγείου

Στην πόρτα του ψυγείου οι θερμοκρασία είναι πιο υψηλή από το υπόλοιπο ψυγείο. Γι’ αυτό καλό είναι να τοποθετείτε τα γαλακτοκομικά στα ράφια και όχι στην πόρτα. Το ίδιο ισχύει και με τα αυγά παρόλο που στην πόρτα υπάρχουν οι ειδικές θήκες αυγών. Τα αυγά καλύτερα να φυλάσσονται μέσα στις θήκες στα ράφια του ψυγείου.

Δεν βάζετε το κρέας στο ειδικό συρτάρι Τα περισσότερα ψυγεία διαθέτουν ειδικά συρτάρια για να μπαίνει το κρέας και να διατηρείται σε χαμηλές θερμοκρασίες χωρίς να παγώνει. Προσέξτε να ρυθμίσετε σε αυτά τα συρτάρια την ψύξη να είναι η υψηλότερη δυνατή.

Δεν καθαρίζετε καλά τα πηνία στο κάτω μέρος του ψυγείου Αν παρατηρήσετε πως το ψυγείο σας είναι πιο ζεστό από ότι συνήθως τότε μάλλον πρέπει να θέλουν καθάρισμα τα πηνία που βρίσκονται κάτω από το ψυγείο σας. Ειδικά αν έχετε κατοικίδια στο σπίτι είναι ακόμα πιο πιθανό να θέλουν καθάρισμα πιο συχνά. Βγάλτε το ψυγείο από την πρίζα και καθαρίστε τα πηνία κάθε 6 μήνες.

To παραγεμίζετε με προϊόντα Μπορεί εσείς να θεωρείτε ένα φορτωμένο ψυγείο ένδειξη αφθονίας όμως στην πραγματικότητα είναι ένδειξη μικροβίων. Οι μικροβιολόγοι συνιστούν να αφήνετε χώρο στο ψυγείο σας γιατί αλλιώς εμποδίζεται η κυκλοφορία του ψυχρού αέρα και έτσι αναπτύσσονται περισσότερα μικρόβια.

Δεν χρησιμοποιείτε σωστά τις σακούλες αποθήκευσης Όταν βάζετε κάτι σε μία σακούλα ή σε αλουμινόχαρτο, φροντίστε να τα κλείνετε πολύ καλά αφαιρώντας όλον τον αέρα που εγκλωβίζεται μέσα. Αν θέλετε να βάλετε μια σακούλα στην κατάψυξη τότε γεμίστε την σχεδόν μέχρι πάνω για να έχει χώρο να παγώσει καλύτερα.

Δεν βάζετε τα φρούτα και τα λαχανικά στο σωστό σημείο Τα φρούτα και τα λαχανικά πρέπει να μπαίνουν στα ειδικά συρτάρια στο κάτω μέρος (που συνήθως είναι διαφανή) για να διατηρούνται για περισσότερο καιρό. Βάλτε στο ένα συρτάρι λαχανικά και ρυθμίστε την ψύξη στο μέγιστο, και βάλτε τα φρούτα στο άλλο συρτάρι, ρυθμίζοντας την ψύξη στο πιο χαμηλό σημείο.

Εγγραφείτε σήμερα!

Αποκτήστε απεριόριστη πρόσβαση στο ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ Περιεχόμενό μας

NaturaBUZZ

- Advertisement -

Νεα

Δείτε Επίσης