GreenΠόσο θα καεί φέτος η «γούνα» μας;

Πόσο θα καεί φέτος η «γούνα» μας;

Γιατί να επιλέξουμε ένα εναλλακτικό σύστημα θέρμανσης; Άλλους τρόπους θέρμανσης αναζητούν οι καταναλωτές, καθώς η εκτόξευση της τιμής του πετρελαίου καθιστά το κόστος δυσβάσταχτο. Στόχος είναι η εξοικονόμηση χρημάτων και ενέργειας!

της Μαρίας Γκέκα

Εν μέσω οικονομικής κρίσης, ένα στα πέντε νοικοκυριά στην Ελλάδα βρίσκεται στα όρια της ενεργειακής φτώχειας, δυσκολεύεται δηλαδή να πληρώσει το κόστος για μια επαρκή θέρμανση του σπιτιού του ή και τους λογαριασμούς του ρεύματος. Σήμερα περισσότερο από ποτέ, θα πρέπει να φερθούμε έξυπνα ανάλογα και με τις οικονομικές μας δυνατότητες. Να περιορίσουμε τις δαπάνες για θέρμανση και να θωρακίσουμε σωστά το σπίτι μας, ή, αν μπορούμε, να στραφούμε σε εναλλακτικά συστήματα θέρμανσης και να απαλλαγούμε για πάντα από το πανάκριβο πλέον πετρέλαιο. Ήδη οι εναλλακτικές μορφές ενέργειας αποκτούν ολοένα και μεγαλύτερη δυναμική στην ευρεία καταναλωτική αγορά, καθώς υπόσχονται καλύτερες επιδόσεις και μικρότερες δαπάνες.

Εσείς πόσα ξοδεύετε για να ζεστάνετε το σπίτι σας;

Στα πλαίσια της ενημέρωσης για την οικονομική επιβάρυνση των καταναλωτών από τα έξοδα θέρμανσης, αλλά και της επιβάρυνσης του περιβάλλοντος από τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα, η Greenpeace μέσα από την ιστοσελίδα της, διαμόρφωσε έναν πρακτικό οδηγό που στην κυριολεξία με ένα κλικ, μπορεί ο καθένας από μας να εξακριβώσει αλλά και να συγκρίνει το κόστος όλων των συστημάτων θέρμανσης.
Έτσι λοιπόν, αν για τη θέρμανση του σπιτιού μας χρειαζόμαστε 1.500 λίτρα πετρελαίου με μια μέση τιμή 1,45 ευρώ το λίτρο, το κόστος εκτινάσσεται στα 2175 €. Συγκρίνοντας το ανάλογο κόστος κατανάλωσης με το φυσικό αέριο, το ποσό διαμορφώνεται στα 1450€. Στην περίπτωση χρήσης κλιματιστικού, η μέση ανάλογη τιμή φτάνει στα 1305 €, ενώ στην περίπτωση εναλλακτικών μορφών θέρμανσης, όπως βιομάζα και γεωθερμία το κόστος περιορίζεται στα 999 € ευρώ και 502 € αντίστοιχα.

Σύγκριση συστημάτων θέρμανσης με βάση τις εκπομπές CO2

Όσον αφορά τώρα στην περιβαλλοντική επιβάρυνση, πρωταγωνιστής στην εκπομπή διοξειδίου του άνθρακα αναδεικνύεται η χρήση κλιματιστικού, καθώς για την  ίδια ποσότητα κατανάλωσης (1.500 λίτρα) πετρελαίου θέρμανσης, εκπέμπει 5,3 τόνους CO2. Τη δεύτερη θέση στη μόλυνση του περιβάλλοντος κρατά η καύση πετρελαίου (εκπέμπονται 3,5 τόνοι CO2), ενώ στην περίπτωση του φυσικού αερίου και της γεωθερμίας οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα  ανέρχονται σε 2,5  και 2,6 τόνους αντίστοιχα!

Γιατί όχι στα κλιματιστικά;

Τα κλιματιστικά δεν θερμαίνουν το κτήριο αλλά τον αέρα. Η θέρμανση που προσφέρουν δεν διαρκεί, με αποτέλεσμα να τα χρησιμοποιούμε πολύ περισσότερη ώρα σε αντίθεση με τα συστήματα κεντρικής θέρμανσης που διατηρούν ζεστό το σπίτι αρκετή ώρα μετά τη διακοπή τους. Επίσης, δεν κατανέμουν σωστά τη θερμότητα στο χώρο, ενώ ξηραίνουν τον αέρα δημιουργώντας πολλές φορές μία αίσθηση δυσφορίας, ειδικότερα σε άτομα με αναπνευστικά προβλήματα. Επιπλέον, τα κλιματιστικά για τη λειτουργία τους χρησιμοποιούν ηλεκτρικό ρεύμα, πράγμα εντελώς ασύμφορο, αφού προστίθεται στην ήδη υπάρχουσα κατανάλωση που έχουμε για τις υπόλοιπες ανάγκες του σπιτιού μας, με αποτέλεσμα να ανεβαίνουμε τιμολογιακή κλίμακα στους λογαριασμούς!

Καθαρές και οικονομικές ενεργειακές επιλογές

Όπως δήλωσε στη Natura nrg ο υπεύθυνος για θέµατα ενέργειας και κλιµατικών αλλαγών στο ελληνικό γραφείο της Greenpeace, Τάκης Γρηγορίου «Τα φτωχά νοικοκυριά πληρώνουν ένα δυσβάστακτα μεγάλο ποσοστό του εισοδήματός τους για θέρμανση. Δυστυχώς η κυβέρνηση διαιωνίζει αυτήν την προβληματική κατάσταση μέσω των αμφιλεγόμενων επιδομάτων θέρμανσης, δηλαδή επιδοτήσεις εισαγόμενου και ακριβού πετρελαίου. Κοινή λογική: Αντί να πετάμε χρήματα – που δεν μας περισσεύουν – σε μια μαύρη τρύπα, μήπως θα ήταν καλύτερο να τα χρησιμοποιούσαμε για να φτιάξουμε τα σπίτια μας και να σταματήσουμε να καίμε ακριβό πετρέλαιο μια και καλή;»

Αντικαθιστώντας τον καυστήρα πετρελαίου με κάποια ανανεώσιμη πηγή ενέργειας, δεν προστατεύουμε μόνο το κλίμα του πλανήτη, αλλά και… την τσέπη μας, αφού τα συστήματα αυτά βασίζονται στην ανεξάντλητη και δωρεάν ενέργεια που παρέχει ο ήλιος και η γη. Γεωθερμία, βιομάζα (pellets), ηλιακός κλιματισμός είναι δοκιμασμένες λύσεις που εφαρμόζονται εδώ και πολλά χρόνια σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες.
Ακόμα και αν έχουμε ένα συμβατικό καύσιμο (π.χ. φυσικό αέριο) ο ηλιακός κλιματισμός μπορεί να λειτουργήσει υποβοηθητικά και να αυξήσει την απόδοση του συστήματος κατά 30-40%. Ωστόσο, τα μεγαλύτερα οφέλη υπάρχουν με το συνδυασμό συστημάτων ανανεώσιμων πηγών. Για παράδειγμα, ένα υβριδικό σύστημα γεωθερμίας και φωτοβολταϊκών θα μπορούσε σε κάποιες περιπτώσεις ακόμα και να εκμηδενίσει το κόστος θέρμανσης και ψύξης.

info: Μπες στην ειδική σελίδα της Greenpeace και σύγκρινε το κόστος εναλλακτικών συστημάτων θέρμανσης, ανάλογα με την κατανάλωσή σου σε πετρέλαιο. Μετά ψάξε ανάλογα με τις οικονομικές σου δυνατότητες, τι μέτρα μπορείς να πάρεις για να αντιμετωπίσεις το δύσκολο χειμώνα με «έξυπνο» και κυρίως οικονομικό τρόπο.

Πηγή: NaturaNrg #33

Εγγραφείτε σήμερα!

Αποκτήστε απεριόριστη πρόσβαση στο ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ Περιεχόμενό μας

NaturaBUZZ

- Advertisement -

Νεα

Δείτε Επίσης