Αρχική Green Πώς να φυτέψετε μαρούλια σε γλάστρες

Πώς να φυτέψετε μαρούλια σε γλάστρες

260

Θα σας μάθουμε βήμα βήμα όλα όσα θέλετε να ξέρετε για τα φυτά που μπορείτε να φυτέψετε  στο παρτέρι ή το μπαλκόνι σας.  Αρχίζουμε με κάτι πολύ εύκολο και χρήσιμο. Από τον επόμενο μήνα θα τρώτε μαρούλια από… τη γλάστρα σας!

Advertisements

 ♥ του Πέτρου Πανούτσου, www.olyplant.gr

Η γλάστρα

Προσπαθήστε να επιλέξετε μια γλάστρα που να είναι άνετη για την ανάπτυξη του μαρουλιού σας. Εμείς σε αυτό το βοήθημα επιλέξαμε μια ζαρντινιέρα των 60cm μήκος, 20cm πλάτος και βάθος.

Το χώμα

Καλό θα ήταν να επιλέξετε κάποια τύρφη μαζί με κάποιο φυσικό κομπόστ και να το αναμείξετε με χώμα γης. Προτιμήστε χώματα χωρίς λιπάσματα ή βοηθητικούς παράγοντες. Εγώ έκανα την πρόσμειξη 1 κοκκινόχωμα προς 3 τύρφη με κομπόστ.

Το φυτό

Στη συγκεκριμένη περίπτωση εμείς έχουμε επιλέξει μαρούλια ποικιλίας lolo bionda. Λόγο της ανάπτυξής τους είναι ιδανικά για την περίπτωση μας διότι δεν μεγαλώνουν πολύ.

Η φύτευση

Αφού ανακατέψουμε το χώμα και γεμίσουμε τη ζαρντινιέρα όπως στη φωτογραφία ισιώνουμε το χώμα και κάνουμε 3 τρύπες για να φυτέψουμε τα μαρούλια μας. (Αν έχετε άλλη ποικιλία αφήστε κενό ανάμεσα στο κάθε μαρούλι γύρω στα 20cm.)

Το πότισμα

Αφού τελειώσουμε το φύτεμα ποτίζουμε χωρίς πίεση για να μην σπάσουμε τα νεαρά μαρούλια. Επιπρόσθετα, τις πρώτες μέρες ποτίζουμε καθημερινά μέχρι να απλώσουν ρίζα τα μαρούλια και να αρχίσουν την ανάπτυξη τους. Όσο περνάει ο καιρός το πότισμα αλλάζει ανάλογα με τον καιρό. Τα μαρούλια αγαπάνε το νερό επομένως μην το τσιγκουνεύεστε. Το πότισμα καλό είναι να γίνετε στο χώμα για να αποφεύγετε την υγρασία στα φύλλα και επομένως τις αρρώστιες.

Η λίπανση

Βάζοντας κάποιο κομπόστ μέσα στο χώμα τα φυτά σας δεν θα χρειάζονται άμεση λίπανση. Αν δεν βάλατε κάποιο κομποστ θα πρέπει να λιπαίνετε από τον πρώτο καιρό. Αυτό μπορεί να γίνει με κάποιο οργανικό λίπασμα σε κοκκώδη μορφή ή υγρή.

Η φυτοπροστασία

Τα μαρούλια δεν έχουν ιδιαίτερες απαιτήσεις. Το μόνο που τα βλάπτει είναι τα πουλιά και οι κάμπιες. Από το πρώτο, μπορείτε να προστατευτείτε με κάποιο δίχτυ γύρω από τη γλάστρα σας, ενώ από το δεύτερο υπάρχει φυσική καταπολέμηση με βάκιλλο Θουριγγίας (μπορείτε να τον ζητήσετε από το φυτώριο που ψωνίζετε).

Η συγκομιδή

Μέτα από ένα με ενάμιση μήνα περίπου κάνουμε τη συγκομιδή.

Δείτε ακόμη: Πώς να φυτέψετε μυρωδικά σε γλάστρες

Πηγή: Naturanrg#22, www.naturanrg.gr

Προηγούμενο άρθρο-ΕΛΗΞΕ-Κέρδισε βιολογικά προϊόντα Vegan αξίας 50,00 € από την εταιρεία BioArt 
Επόμενο άρθροRunning. Ποιο παπούτσι είναι κατάλληλο;