ΔιατροφήΒιταμίνες & ΣυμπληρώματαPQQ: Μια «σχεδόν» βιταμίνη

PQQ: Μια «σχεδόν» βιταμίνη

PQQ: Μια «σχεδόν» βιταμίνη αναδεικνύεται σε ευεργετικό Διατροφοφάρμακο!

Μπορεί να μην ανήκει στις γνωστές βιταμίνες, όμως μοιάζει με βιταμίνη και η δράση της είναι εξίσου πολύτιμη. Η πυρρολοκινολίνη κινόνη, ή εν συντομία PQQ, προσελκύει όλο και περισσότερους υποστηρικτές της ιατρικής κοινότητας, καθώς έχει αποδειχτεί ότι παίζει σημαντικό ρόλο στην ενίσχυση της λειτουργίας του εγκεφάλου, αυξάνει τα επίπεδα ενέργειας και συγκέντρωσης και χαρίζει μακροζωία. PQQ: Μια «σχεδόν» βιταμίνη 

της Αφροδίτης Ραυτοπούλου

Με περισσότερες από 200 επιστημονικές μελέτες να υποστηρίζουν την αποτελεσματική δράση του, το PQQ έχει έρθει για να πρωταγωνιστήσει στη σκηνή των ισχυρών αντιοξειδωτικών. Να ανταγωνιστεί επάξια τη ρεσβερατρόλη και την κουρσετίνη ως το πιο ευεργετικό διατροφοφάρκακο!

Δεν είναι βιταμίνη, αλλά είναι απαραίτητη!

Μέχρι πριν από περίπου 20 χρόνια, οι ειδικοί θεωρούσαν ότι το PQQ ήταν βιταμίνη. Την κατηγοριοποιούσαν στην ομπρέλα των βιταμινών της ομάδας Β, μαζί με τη νιασίνη και τη ριβοφλαβίνη. Περαιτέρω έρευνες όμως έδειξαν ότι είναι ένα μη-βιταμινούχο συστατικό. Εντοπίζεται σε συγκεκριμένα τρόφιμα, όπως το σπανάκι, το ακτινίδιο και τα φασόλια σόγιας, αλλά και στον θηλαστικό ιστό, γι’ αυτό και συναντάται και στο ανθρώπινο μητρικό γάλα. Έχει υπολογιστεί μάλιστα ότι το ανθρώπινο σώμα παράγει καθημερινά περίπου 100-400 νανογραμμάρια PQQ.

Παρ’ όλα αυτά, η ποσότητα αυτή δεν επαρκεί για να υποστηρίξει τις διάφορες λειτουργίες για τις οποίες έχει αποδειχτεί ότι είναι απαραίτητη η πυρρολονικολίνη κινόνη (ή αλλιώς μεθοξατίνη). Γι’ αυτό και σε πολλές περιπτώσεις συστήνεται η λήψη ενός σχετικού συμπληρώματος διατροφής.

Φυσική ασπίδα των νευρικών κυττάρων

Από τις μέχρι τώρα έρευνες είναι ξεκάθαρο ότι το PQQ είναι απαραίτητο συστατικό της ανθρώπινης διατροφής. Χωρίς αυτό, οι βιοχημικές λειτουργίες δεν μπορούν να εκτελεστούν σωστά. Μία διατροφή φτωχή σε PQQ έχει συνδεθεί με μειωμένη ανάπτυξη. Είναι πολυάριθμες οι μελέτες που έχουν συσχετίσει το PQQ με τους αναπτυξιακούς παράγοντες και τον σχηματισμό νέων μιτοχονδρίων, που είναι απαραίτητα για την παροχή ενέργειας σε όλον τον οργανισμό, την καλή λειτουργία του εγκεφάλου και τη μακροζωία.

Έχει υπολογιστεί ότι καθώς γερνάει ο άνθρωπος, μειώνεται σταθερά ο αριθμός και η λειτουργία των μιτοχονδρίων. Συγκεκριμένα, στα άτομα άνω των 70 ετών καταγράφονται 50% πιο αυξημένες μιτοχονδριακές βλάβες στα κύτταρα του εγκεφάλου σε σχέση με τα άτομα της μέσης ηλικίας. Το PQQ έχει ισχυρή αντιοξειδωτική δράση και συμμετέχει σε σημαντικές κυτταρικές διεργασίες, με αποτέλεσμα την ενίσχυση των υπαρχόντων μιτοχονδρίων και τον σχηματισμό νέων, μέσω της διαδικασίας της λεγόμενης μιτοχονδριακής βιογένεσης. Το αποτέλεσμα είναι η προστασία των πολύτιμων νευρικών κυττάρων και η πρόληψη των νευροεκφυλιστικών παθήσεων.

Διαβάστε επίσης ⇒ Μιτοχόνδρια: γιατί είναι τόσο σημαντικά για να μην αρρωστήσεις!

Τα 5 βασικά οφέλη του PQQ

  1. Αυξάνει τα συνολικά επίπεδα ενέργειας

Τα μιτοχόνδρια είναι οργανίδια που υπάρχουν μέσα στα κύτταρα και αποτελούν ουσιαστικά μικροσκοπικά εργοστάσια ενέργειας, καθώς αντλούν ενέργεια από τα τρόφιμα και την παρέχουν στα κύτταρα που την έχουν ανάγκη για να εκτελούν τις λειτουργίες τους. Το PQQ επιτρέπει στα μιτοχόνδρια να εργάζονται καλύτερα, οδηγώντας σε αυξημένη παραγωγή ενέργειας μέσα στα κύτταρα. Αυτή η αυξημένη ενέργεια βρίσκει τον δρόμο της προς όλο το σώμα, χαρίζοντας μεγαλύτερη τόνωση και αντοχή.  Καταπολεμώντας αντιθέτως αισθήματα κόπωσης και λήθαργου.

  1. Ενισχύει τον παράγοντα ανάπτυξης νεύρων

Το PQQ επηρεάζει κυτταρικά μονοπάτια που σχετίζονται με τον παράγοντα ανάπτυξης νεύρων (NGF). Το αποτέλεσμα είναι η ενισχυμένη ανάπτυξη νευρώνων και νεύρων μέσα στον κρανιακό ιστό, που οδηγεί σε βελτιωμένη εγκεφαλική λειτουργία. Καθώς η απορρύθμιση του αναπτυξιακού παράγοντα NGF σχετίζεται συχνά με την εκδήλωσης της ασθένειας Αλτσχάιμερ, το PQQ συμβάλλει στην πρόληψη και την αντιμετώπιση των παθήσεων που συνδέονται με τις επιπτώσεις της γήρανσης του εγκεφάλου.

  1. Βελτιώνει την ποιότητα του ύπνου

Πρόσφατη μελέτη στην οποία οι συμμετέχοντες λάμβαναν συμπλήρωμα διατροφής PQQ για οχτώ βδομάδες, έδειξε ότι βελτιώθηκε η ποιότητα του ύπνου τους. Πιο συγκεκριμένα, διαπιστώθηκε ότι η πρόσληψη PQQ ρίχνει τα επίπεδα κορτιζόλης, της ορμόνης του στρες που διαταράσσει τον φυσιολογικό ύπνο.

Διαβάστε επίσης ⇒ Κορτιζόλη, φίλος ή εχθρός; 

  1. Μειώνει το οξειδωτικό στρες

Το PQQ διακρίνεται για τις αντιοξειδωτικές του ιδιότητες. Μειώνει τα επίπεδα της C-αντιδρώσας πρωτεΐνης (CRP) και της ιντερλευκίνης 6 (IL-6) στο σώμα, που ευθύνονται για τις φλεγμονές. Οι αντιοξειδωτικές του ιδιότητες το καθιστούν πολύτιμο σύμμαχο απέναντι στο οξειδωτικό στρες. Αποτελεί αιτία διαφόρων χρόνιων παθήσεων, όπως καρκινωμάτων και νευροεκφυλιστικών ασθενειών. Το PQQ μειώνει το στρες ενισχύοντας τον μεταβολισμό και ελαχιστοποιώντας τις οξειδωτικές φθορές που προκαλούνται από τις ελεύθερες ρίζες.

  1. Τονώνει τη λειτουργία της μνήμης

Η λήψη PQQ έχει συνδεθεί με τη μείωση του στρες, η οποία με τη σειρά της συνδέεται με βελτιωμένες γνωστικές λειτουργίες, ταχύτερη εκμάθηση και ενισχυμένα επίπεδα μνήμης. Σε αυτό το επίπεδο, πρόσφατες μελέτες έχουν δείξει ότι το PQQ συνεργάζεται με το συνένζυμο Q10, το οποίο έχει αντιοξειδωτική δράση, ενισχύει τον μεταβολισμό και προστατεύει τα κύτταρα από φθορά.

Πηγή: Naturanrg#119www.naturanrg.gr

Εγγραφείτε σήμερα!

Αποκτήστε απεριόριστη πρόσβαση στο ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ Περιεχόμενό μας

NaturaBUZZ

- Advertisement -

Νεα

Δείτε Επίσης