Αρχική Body and mind Πρακτικές “αγιουρβεδικές σκέψεις” για το ανοσοποιητικό

Πρακτικές “αγιουρβεδικές σκέψεις” για το ανοσοποιητικό

85
Ayur
Ayur

Αν και αναφερθήκαμε στο θέμα του ανοσοποιητικού σε προηγούμενο άρθρο, αναφέρομαι σ’ αυτό ξανά, όχι μόνο εξαιτίας της τεράστιας σημασίας του ως βασικός πυλώνας της υγείας, αλλά κυρίως για να σας μεταφέρω κάποια στοιχεία προσωπικής εμπειρίας – που δεν το συνηθίζω, με σκοπό κάποιοι άνθρωποι να μπορέσουν να βοηθηθούν πιο πρακτικά.

Advertisements

της Σοφίας Παπαδοπούλου / Χημικός / Πρόεδρος Ayurveda Hellas A.E. & ΕΛ.Ε.Μ.Ε.Ε.Α. (Ελληνική Εταιρεία Μελέτης Εφαρμογής Επιστήμης Αγιουρβέδα)

Με τίποτε δεν πρέπει να υπερεκτιμούμε τον εαυτό μας ή να λέμε δεν πειράζει λίγο από αυτό ή το άλλο, δίνοντας μικρά ή μεγάλα άλλοθι στους εαυτούς μας.

Είχα την ατυχή συγκυρία να προσβληθώ πρόσφατα από έναν ιό λαρυγγίτιδας με αφωνία, που συντέλεσε παράλληλα στο να εκδηλωθεί και οξεία ιγμορίτιδα. Λέγεται πως κάθε αρρώστια έρχεται για να πάρουμε κάποια μηνύματα και να προβούμε σε κάποιες “διορθωτικές κινήσεις” στη ζωή μας. Λόγω της ενασχόλησής μου με την επιστήμη της Αγιουρβέδα ως “στάση ζωής”, υιοθετώντας τις βασικές αρχές της δεν έτυχε να με “ρίξει” μια ασθένεια, οπότε οι απαντήσεις μου ήλθαν αρκετά γρήγορα.

Συνειδητοποίησα πόσο εύκολο είναι κανείς να χάσει το σημείο ισορροπίας του, να κάνει λάθος κινήσεις και να κινδυνεύσει να γίνει έρμαιο των καταστάσεων. Ακόμα και αν γνωρίζει πολύ καλά τι πρέπει να κάνει, αρκεί να απομακρυνθεί από τη Γνώση. Για να γίνω πιο συγκεκριμένη, ενώ στην αρχή αντιμετώπισα δύσκολα αλλά αρκετά καλά την ίωση με “αγιουρβεδικούς” τρόπους και φάνηκε ότι δαμάζεται, στη συνέχεια μη προσπαθώντας να αφουγκρασθώ τη Συνειδητότητά μου, το σώμα, το νου και την ψυχή μου, που μέσω της ασθένειας προσπαθούσαν να μου δώσουν σήμα να αλλάξω στάση σε κάτι, συνέχισα να φορτώνω τον εαυτό μου, «σβήνοντας» την εσωτερική μου φωνή, με αποτέλεσμα μία πολύ άσχημη υποτροπή.

Τι έπρεπε να κάνω λοιπόν; Κατ΄αρχήν για μεγάλο χρονικό διάστημα πριν την εκδήλωση της ασθένειας υπερφόρτωσα τον οργανισμό μου, και όντας η “δυνατή” του περιβάλλοντός μου απορροφούσα όλα τα προβλήματα και τις αδυναμίες τους. Λόγω δε της Pitta που είναι κυρίαρχη στην ιδιοσυγκρασία μου, ήθελα όλα να είναι όπως πρέπει, με τον πήχη ψηλά. Θεωρώντας πως αν οι άλλοι δεν κάνουν αυτό που πρέπει, προκειμένου να εξηγώ, το αναλάμβανα εγώ. ΜΕΓΑ ΛΑΘΟΣ!

Επιλέξτε φάρμακο ή φαρμάκι;

Η επιστήμη της Αγιουρβέδα τονίζει πως καθένας μας  γνωρίζοντας την ιδιοσυγκρασία του, τις αρχές της Υπαρξής του, το σκοπό της ζωής του με εξισορροπημένη Συνειδητότητα και Ζωτική Δύναμη έχει την επίγνωση, ώστε να κάνει τις κατάλληλες επιλογές, ξέροντας πως τα πάντα στη Φύση μπορούν να είναι ανάλογα για εμάς: φάρμακο ή φαρμάκι.
Με τίποτε δεν πρέπει να υπερεκτιμούμε τον εαυτό μας ή να λέμε δεν πειράζει λίγο από αυτό ή το άλλο, δίνοντας μικρά ή μεγάλα άλλοθι στους εαυτούς μας. Με τίποτε δεν πρέπει να αφήνουμε τους άλλους να γίνονται “βρικόλακες” της ενέργειάς μας. Ξέρετε, πιστεύω πως μία από τις σοβαρότερες “παρενέργειες” της κρίσης που έτσι κι αλλιώς κατά βάση είναι κρίση αξιών, είναι ότι αυτοί που με μία σωστότερη στάση ζωής -από το παρελθόν ακόμα- καταφέρνουν να παλεύουν, καλούνται τελικά να επωμισθούν τις αδυναμίες όλων των άλλων. ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ!

Να βοηθάμε, να ενισχύουμε και κυρίως να εμπνέουμε ΝΑΙ, αλλά μέχρι το σημείο που πραγματικά το αντέχουμε και προσέχοντας πάντα τις επιλογές των ατόμων που έχουμε γύρω μας, γιατί όπως έλεγε και η γιαγιά μου: “Οι περισσότεροι άνθρωποι δεν θέλουν να σκέφτονται και είναι σαν τα αέρια: καταλαμβάνουν όσο χώρο τους διαθέσεις”. Και μάλιστα δεν τους βοηθάμε γινόμενοι τα “δεκανίκια” τους γιατί καλοβολεύονται και δεν μπαίνουν σε διαδικασίες πάλης & μάχης. Αν χρειασθεί, αφού βέβαια δώσουμε τα κατάλληλα μηνύματα, θα πρέπει να πάρουμε γενναίες αποφάσεις. Στη συνέχεια, στον βαθμό που οι γενικότερες συνθήκες το επιτρέπουν να προχωρήσουμε σε γενναίες αλλαγές.

Διατροφή, Κίνηση, Περιβάλλον, Τρόπος Ζωής, Τρόπος Σκέψης οι παράγοντες αυτοθεραπείας του Ιπποκράτη με το Περιβάλλον πολύ καθοριστικό. Το μήνυμα λοιπόν της ασθένειας ΕΛΗΦΘΗ!

Δεν πρέπει να αγνοούμε την εσωτερική φωνή της Συνειδητότητάς μας φροντίζοντας να μην εξαντλούμε τη ζωτική μας δύναμη. Όσο το επιτρέπει ο δείκτης υγείας μας να παλεύουμε την ασθένεια σεβόμενοι την Αληθινή μας Φύση με βότανα, κατανόηση, συγχώρεση, γιόγκα, τεχνικές και αλλαγή νοητικής στάσης και όχι μόνο.
Τα πάντα υπήρχαν, υπάρχουν και θα υπάρχουν πριν από εμάς, με εμάς ή χωρίς εμάς! Το μόνο που οφείλουμε να κάνουμε είναι να συντονισθούμε με την Αληθινή μας Φύση, για τη δική μας καλύτερη πορεία και Ολοκλήρωση, πειθαρχώντας στους νόμους του Σύμπαντος, όπως και τα υπόλοιπα όντα στη φύση και κάνοντας το καλύτερο δυνατό. Τα υπόλοιπα τακτοποιούνται…

Πηγή: NaturaNrg #58

Αποκτήστε Φυσική Ανοσία

Αγιουρβέδα και Ομοιοπαθητική. Δύο ολιστικά συστήματα υγείας με κοινές αρχές…

Να αγαπάμε τον εαυτό μας

Προηγούμενο άρθρο«Ένα χαμόγελο κάνει τη ζωή μας πιο όμορφη»
Επόμενο άρθροΔιάστρεμμα αστραγάλου: Τι να προσέξουμε;