ΕυεξίαBody and mindΉπια πρακτική για ανακούφιση από το στρες

Ήπια πρακτική για ανακούφιση από το στρες

YogaLeaks → της Μαρίας Χρυσοχεράκη, πιστοποιημένη δασκάλα Iyengar Yoga, goldy.yogaonline@yahoo.gr,

φωτογραφίες:  Γιώργος Ζαχαρίου

Οι επιστημονικές έρευνες των τελευταίων χρόνων επιβεβαιώνουν αυτό που οι μαθητές της γιόγκα γνώριζαν εδώ και πάρα πολλά χρόνια: Όσοι εξασκούν τη γιόγκα τουλάχιστον τρεις φορές την εβδομάδα είναι πιθανό να μειώσουν την αρτηριακή τους πίεση και, το σημαντικότερο, τις πιθανότητες καρδιακών παθήσεων. Επίσης, βελτιώνει τον τρόπο που οι αρτηρίες μας συστέλλονται και διαστέλλονται για να διευκολύνουν τη ροή του αίματος, μια σημαντική λειτουργία στην πρόληψη των αθηρωματικών πλακών.
Μια καλή ιδέα είναι να δοκιμάσετε αυτή την απλή σειρά ασκήσεων της γιόγκα για να ελέγξετε τα αποτελέσματα του στρες στην καρδιά σας. Κρατήστε κάθε θέση για 5 κύκλους αναπνοών, εκτός από τη Viparita Karani, την οποία μπορείτε να κρατήσετε για 5 έως 15 λεπτά.
Μην ξεχνάτε να οργανώνετε την πρακτική σας με ασφάλεια, ακολουθώντας τον τρόπο που έχουμε επισημάνει και στο πρώτο άρθρο αυτής της σειράς.

1. Θέση του βουνού (Tadasana)

Στεκόμαστε όρθιοι και νιώθουμε να υψωνόμαστε από την κορυφή του κεφαλιού προς το ταβάνι, ενώ ταυτόχρονα, κινούμε τους ώμους προς τα πίσω και κάτω.

2. Κόμπρα (Bhujangasana)

Ήπια πρακτική για ανακούφιση από το στρεςΞαπλώνουμε μπρούμυτα με τις παλάμες στο ύψος του στέρνου. Πιέζοντας τις παλάμες στο πάτωμα υψώνουμε το στέρνο προς τα μπροστά και πάνω, κινούμε τους αγκώνες τον έναν προς τον άλλον και κατεβάζουμε τους ώμους.

3.Ακρίδα (Salabhasana)

Ήπια πρακτική για ανακούφιση από το στρεςΞαπλώνουμε μπρούμυτα με τα χέρια δίπλα στον κορμό και τα πόδια μαζί. Υψώνουμε το στέρνο και τα πόδια ενώ κρατάμε στο πάτωμα τους γοφούς. Τα χέρια δεν υψώνονται πάνω από τους μηρούς. Αν νιώθουμε πόνο στη μέση κρατάμε τα πόδια μας στο άνοιγμα της λεκάνης.

4.Ψάρι (Matsyasana)

Ήπια πρακτική για ανακούφιση από το στρεςΞαπλώνουμε ανάσκελα. Λυγίζουμε τα χέρια και πιέζουμε τους πήχεις στο πάτωμα, προκειμένου να υψωθεί το στέρνο και το κεφάλι μας. Θα ακουμπήσουμε το πίσω μέρος ή την κορυφή του κεφαλιού στο πάτωμα, κρατώντας ενεργοποιημένους τους μηρούς και καλά τεντωμένα τα πόδια, τα όποια πρέπει να παραμείνουν στο πάτωμα.

5.Βασιλιάς των ψαριών (Ardha Matsyendrasana)

YogaLeaks-vasilias-ton-psarion-NaturaNrg-84Καθόμαστε στο πάτωμα. Λυγίζουμε το αριστερό πόδι έτσι ώστε η αριστερή φτέρνα να βρεθεί στο πλάι του δεξιού ισχίου και μετά φέρνουμε τη δεξιά φτέρνα στην εξωτερική μεριά του αριστερού γονάτου. Βεβαιωνόμαστε ότι το δεξί γόνατο «κοιτάει» προς το ταβάνι. Ο αριστερός αγκώνας έρχεται στην εξωτερική μεριά του δεξιού γονάτου. Με την εισπνοή υψώνουμε το στέρνο και με την εκπνοή στρίβουμε προς τα δεξιά. Στη συνέχεια αλλάζουμε τη θέση των ποδιών και στρίβουμε από την άλλη μεριά.

6.Καθιστή μπροστά κάμψη (Paschimottanasana)

YogaLeaks-kampsi-mprosta-NaturaNrg-84Καθόμαστε στο πάτωμα. Εκτείνουμε τη σπονδυλική στήλη και το στέρνο προς τα μπροστά και κάμπτουμε τον κορμό. Βεβαιωνόμαστε ότι διατηρούμε τους γλουτούς στο πάτωμα.

7.Γόνατο στο στήθος σε κεκλιμένη θέση (Ardha Apanasana)

YogaLeaks-gonato-stithos-NaturaNrg-84Ξαπλώνουμε μπρούμυτα. Φέρνουμε το δεξί γόνατο προς το στέρνο και τη μύτη προς το γόνατο. Κρατάμε το άλλο πόδι όσο γίνεται τεντωμένο. Αλλάζουμε πόδι.
 

8.Ανεστραμμένη λίμνη (Viparita Karani)

YogaLeaks-anestrameni-limni-NaturaNrg-84Έχοντας μια διπλωμένη κουβέρτα να υποστηρίζει τη λεκάνη μας θα ξαπλώσουμε με τα πόδια ψηλά και τον κορμό στο πάτωμα.

9. Άνετη θέση (Sukhasana)

YogaLeaks-aneti-thesi-NaturaNrg-84Καθισμένοι οκλαδόν, υψώνουμε το στέρνο μας προς τα πάνω και χαλαρώνουμε το πρόσωπό μας. Νιώθουμε ευγνωμοσύνη για την πρακτική μας.

Namaste Μαρία

Πηγή: Natura Nrg #84

 

Εγγραφείτε σήμερα!

Αποκτήστε απεριόριστη πρόσβαση στο ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ Περιεχόμενό μας

NaturaBUZZ

- Advertisement -

Νεα

Δείτε Επίσης

Sign In

Register

Reset Password

Please enter your username or email address, you will receive a link to create a new password via email.