GreenΠεριβάλλονΠράσινη Εβδομάδα: Βερολίνο 15-24 Ιανουαρίου

Πράσινη Εβδομάδα: Βερολίνο 15-24 Ιανουαρίου

Από τις 15 έως 24 Ιανουαρίου η Νatura nrg, ταξίδεψε στο Βερολίνο, στο πλαίσιο της 81ης Διεθνούς Πράσινης Εβδομάδας (Internationale Grüne Woche), που αποτελεί τεράστιο ετήσιο θεσμό στο χώρο των Εκθέσεων Τροφίμων και Αγροτικών Προϊόντων για τον τελικό καταναλωτή. Μεγάλη γιορτή για τους Γερμανούς καταναλωτές που κατέκλυσαν για 10 ημέρες το εκθεσιακό κέντρο Messe Berlin, με έναν πρωτοφανή όγκο που ξεπέρασε τους 400.000 επισκέπτες, που είχαν την ευκαιρία να δοκιμάσουν μια ευρύτατη ποικιλία τροφίμων από όλον τον πλανήτη. Στη φετινή διοργάνωση συμμετείχαν περισσότεροι από 1660 εκθέτες από 65 χώρες, με τιμώμενη χώρα το Μαρόκο και με την ελληνική συμμετοχή να είναι απογοητευτική, αφού φέτος περιορίστηκε σε μόλις πέντε εκθέτες, μεταξύ των οποίων οι Περιφέρειες Κρήτης και Πελοποννήσου.

της Μαρίας Γκέκα,
ρεπορτάζ/φωτογραφίες: Νάνσυ Τσιμπίδη

Το ενδιαφέρον όμως της όλης διοργάνωσης δεν ήταν μόνο αυτή καθαυτή η Έκθεση αλλά μια σειρά εκδηλώσεων (φόρουμ, συνέδρια, κινητοποιήσεις , διαδηλώσεις) που πραγματοποιήθηκαν παράλληλα και δίνουν τροφή για σκέψη.
Σε έναν κόσμο βιομηχανοποιημένο, σε έναν κόσμο που η τροφή αποτελεί προϊόν της παγκόσμιας αγροβιομηχανίας που ελέγχεται από πολυεθνικές – φανταστείτε ότι σήμερα δέκα μεγάλες πολυεθνικές μοιράζονται την παγκόσμια αγορά σπόρων, ενώ μόνο στις ΗΠΑ η Monsanto ελέγχει πάνω από το 90% της αγοράς σπόρου σόγιας – είναι ανάγκη να κινητοποιηθούμε και ν’ αλλάξουμε πολλά πράγματα, αν θέλουμε μια γεωργία που να σέβεται το περιβάλλον, τα ζώα και την ανθρώπινη υγεία.

Η εκδότρια της Natura Nrg, Νάνσυ Τσιμπίδη στη διαδήλωση κατά της βιομηχανοποιημένης γεωργίας.


81η Διεθνής Πράσινη Εβδομάδα

Βenedikt Haerlin – Μελλοντική Γεωργία

Στο πλαίσιο των ενημερωτικών ομιλιών η Natura Nrg είχε την ευκαιρία να συναντήσει σπουδαίες μορφές στο χώρο της οικολογικής – βιολογικής γεωργίας, όπως ο Βenedikt Haerlin, Γερμανός δημοσιογράφος, ακτιβιστής, πρώην ευρωβουλευτής και επικεφαλής (τα τελευταία 14 χρόνια) του Ιδρύματος για τη «Μελλοντική Γεωργία» και της οικολογικής οργάνωσης για τη διάσωση των σπόρων «Save our seeds». Φανατικός πολέμιος της βιομηχανικής γεωργίας και των μεταλλαγμένων, υποστηρίζει την καλή γεωργία που σέβεται το περιβάλλον και τα ζώα.

Πράσινη ενέργεια στη γεωργία

Σε ενημερωτική συζήτηση που είχαμε με τον Friedrich Wacker, αναπληρωτή γενικό διευθυντή της International Cooperation and Agriculture, αναφέρθηκε η μεγάλη προσπάθεια εκ μέρους του Ομοσπονδιακού Υπουργείου Γεωργίας της Γερμανίας για την προώθηση της πράσινης ενέργειας μέσω των αγροτών. «Είναι σημαντικό» είπε να «γίνουν οι αγρότες παραγωγοί αυτόνομοι ενεργειακά και αυτό θα επιτευχθεί, αν οι ίδιοι γίνουν και παραγωγοί ενέργειας. Είναι δύο στόχοι καθόλου ασύμβατοι που μπορούν να συνδυαστούν και να επιτευχθούν εξαιρετικά».

Οικολογικό χωριό Brodowin

brodowinIMG_5686-web

Εξαιρετική εμπειρία ήταν η επίσκεψη στο οικολογικό χωριό Brodowin, 90 χλμ. περίπου βορειανατολικά του Βερολίνου. Ιδρύθηκε το 1991 και έχει ως στόχο την προώθηση της βιολογικής γεωργίας, την προστασία της φύσης και τον οικολογικό τουρισμό. Ξεκίνησε με πρωτοβουλία 60 παραγωγών που ένωσαν τη γη τους προσπαθώντας να δημιουργήσουν περισσότερες ευκαιρίας για δουλειά. Σήμερα στο χωριό έχουν την έδρα τους 50 εταιρείες βιοδυναμικής κυρίως γεωργίας, που δραστηριοποιούνται στην παραγωγή γαλακτοκομικών, λαχανικών, δημητριακών, κ.ά. Εκτός από την πώληση των προϊόντων σε καταστήματα λιανικής, έχουν αναπτύξει και το e-shopping μέσω παραγγελιών που δέχονται στην ιστοσελίδα τους. Ο σύλλογος του χωριού σχεδιάζει κάθε χρόνο ένα ελκυστικό πακέτο εκδηλώσεων τόσο για τους κατοίκους όσο και για τους επισκέπτες με σεμινάρια φυσικής ιστορίας (π.χ. ορνιθολογικής, βοτανικής) βόλτες, διαλέξεις, αναγνώσεις, κ.λπ.

Αποτυχία η ελληνική συμμετοχή

Παράλληλα με το opening της έκθεσης, διοργανώθηκε συνέδριο υπό την αιγίδα του γερμανικού υπουργείου Τροφίμων και Αγροτικής Οικονομίας με τη συμμετοχή περισσότερων από 200 πολιτικών από όλον τον κόσμο. Κεντρικό θέμα φέτος ήταν η κάλυψη των επισιτιστικών αναγκών των σύγχρονων πόλεων.
Εκ μέρους της χώρας μας το «παρών» έδωσε ο Υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Αποστόλου, ο οποίος σε συνέντευξή του ανέλυσε πόσο σημαντική είναι η εξωστρέφεια της ελληνικής αγροτικής παραγωγής, προσθέτοντας ότι αυτός ακριβώς είναι και ο σκοπός της συμμετοχής μας στις διεθνείς εκθέσεις. Όπως είπε, μεγάλο ενδιαφέρον υπάρχει στο εξωτερικό για τα ελληνικά ψάρια (τσιπούρες, λαβράκια), αλλά και για γαλακτοκομικά και τυροκομικά προϊόντα, ειδικά για αιγοπρόβειο γάλα, καθώς επίσης για φρούτα και λαχανικά.
«Εκεί θέλουμε να εστιάσουμε στα προϊόντα που υπάρχει μεγάλη ζήτηση και διαθέτουμε υψηλή ποιότητα, δίνοντας παράλληλα έμφαση στην τυποποίηση, χωρίς την οποία είναι δύσκολο τα ελληνικά αγροτικά προϊόντα -αν και διαθέτουν ασύγκριτη ποιότητα- να προωθηθούν με αξιώσεις στις διεθνείς αγορές. Στόχος του Υπουργείου είναι η ανάπτυξη της παραγωγικότητας, της ανταγωνιστικότητας και της επιχειρηματικότητας στη βάση της οργάνωσης ομάδων παραγωγών κατά προϊόν.

Πρέπει, οι παραγωγοί, να έχουν προϊόντα που να μπορούν, συνεννοημένοι μαζί, να τα τυποποιήσουν και να τα εμπορευθούν. Να φανούν συνεπείς απέναντι σ’ εκείνους με τους οποίους συναλλάσσονται.

Διαφορετικά, θα εξακολουθήσουμε να είμαστε στη μίζερη κατάσταση ενός αγρότη ο οποίος παράγει μόνος του τα προϊόντα και τρέχει στις λαϊκές αγορές προκειμένου κάτι να πουλήσει, όμως δεν υπάρχει περίπτωση να λειτουργήσει έτσι επιχειρηματικά. Δεν μπορεί σε ένα διεθνές και ανταγωνιστικό περιβάλλον ο Έλληνας αγρότης να σταθεί αντάξια, εάν δεν έχει στο νου του την επιχειρηματική δραστηριότητα».
Όταν ρωτήθηκε για τις εντυπώσεις του από την ελληνική παρουσία στην «Πράσινη Εβδομάδα» εξέφρασε την απογοήτευσή του:
«Το συμπέρασμα που έβγαλα είναι ότι δεν ανταποκρίθηκε η οργάνωση και η ελληνική παρουσία στις επιθυμίες που είχαμε. Σε μια έκθεση που επισκέπτονται 400.000 άτομα, εκ των οποίων οι 84.000 είναι ειδικοί του κλάδου, η ελληνική συμμετοχή φέτος περιορίστηκε μόλις σε πέντε εκθέτες. Αντιθέτως, στην έκθεση τροφίμων και ποτών Anuga της Κολωνίας πριν περίπου τρεις μήνες συμμετείχαν περί τους 250 εκθέτες».

«Βαρεθήκαμε με τη βιομηχανική γεωργία»

IMG_5952

Με το σύνθημα αυτό διαδήλωσαν οι Γερμανοί αγρότες στο Βερολίνο κατά τη διάρκεια κινητοποίησης, η οποία πραγματοποιήθηκε με αφορμή την «Πράσινη Εβδομάδα».
Περισσότεροι από 50.000 Γερμανοί αγρότες διαδήλωσαν στο Βερολίνο το Σάββατο 17 Ιανουαρίου, ζητώντας από την κυβέρνηση να ακυρώσει τη Διατλαντική συμφωνία εμπορίου (TTIP) μεταξύ ΕΕ-ΗΠΑ, η οποία θεωρείται ότι θα είναι ο θρίαμβος των πολυεθνικών σε βάρος εργαζομένων και καταναλωτών, αλλά και τη Συνολική Οικονομική και Εμπορική Συμφωνία με τον Καναδά (CETA). Ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα πολλών πολιτικών κομμάτων, συνδικαλιστικών και περιβαλλοντικών οργανώσεων, ομάδων που τάσσονται κατά της παγκοσμιοποίησης αλλά και οργανώσεων υπεράσπισης των δικαιωμάτων του καταναλωτή, οι διαδηλωτές παρέλασαν από την πλατεία Potsdam μέχρι την Ομοσπονδιακή Καγκελαρία.
Ο Γιόκεν Φριτζ, εκπρόσωπος της συμμαχίας περισσότερων από 120 περιβαλλοντικών, καταναλωτικών και αναπτυξιακών οργανώσεων, ο οποίος διοργάνωσε την εν λόγω πορεία διαμαρτυρίας στο Βερολίνο, ανέφερε στα μέσα ενημέρωσης ότι «η ΤΤΙΡ θα αφαιρέσει τη βιωσιμότητα από πολλά αγροκτήματα στην ΕΕ, καθώς μεγάλες εταιρείες κρέατος ολοένα και περισσότερο επιβάλλουν τη βιομηχανική κτηνοτροφία έναντι των μικρών και μεσαίων κτηνοτροφικών μονάδων».
Ζήτησε επίσης, η γεωργία να βασίζεται στις περιφερειακές αγορές. Το φαγητό είναι πολιτικό ζήτημα, είπε, γιατί καθορίζεται από το πώς τα ζώα εκτρέφονται ή τι φυτρώνει στα χωράφια μας.
Ευχαριστίες
Ευχαριστώ πολύ την Πρεσβεία της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας για την τιμητική πρόσκληση και φιλοξενία της Natura nrg και εμένα προσωπικά στην 81η International Greek Week, καθώς και όλους τους συναδέλφους από 18 χώρες που μοιραστήκαμε όμορφες εμπειρίες στη διάρκεια αυτού του θεματικού ταξιδιού.

Πηγή: NaturaNrg #68

 

Εγγραφείτε σήμερα!

Αποκτήστε απεριόριστη πρόσβαση στο ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ Περιεχόμενό μας

NaturaBUZZ

- Advertisement -

Νεα

Δείτε Επίσης