LifeΠρεμιέρα για τις Μη Χαμένες Πατρίδες στο Cosmote History

Πρεμιέρα για τις Μη Χαμένες Πατρίδες στο Cosmote History

Οι Μη Χαμένες Πατρίδες / The UnLost Homeland συνεχίζουν το ταξίδι τους και θα προβληθούν σήμερα Μεγάλη Πέμπτη στην πρώτη πανελλαδική τους τηλεοπτική πρεμιέρα στο Cosmote History COSMOTE TV στις 22.00. Πρεμιέρα για τις Μη Χαμένες Πατρίδες στο Cosmote History

Δείτε το τρέιλερ του ντοκιμαντέρ

Η δημιουργός του ντοκιμαντέρ κα. Ευτυχία Φράγκου, δήλωσε για την σημερινή πρεμιέρα: «Πώς άραγε να περιγράψω την σχέση με την Κωνσταντινούπολη μου; Ποιες λέξεις να διαλέξω για αυτό το ατέρμονο ταξίδι; Η σχέση μου μαζί της έχει την απαρχή της στην παιδική μου ηλικία όταν την πρωτοαντίκρυσα. Από τότε ξεκίνησε μία αέναη σύνδεση μαζί της. Μετά από όλα αυτά τα χρόνια στο χώρο της κινούμενης εικόνας αναρωτιόμουνα γιατί δεν είχε γίνει μία συντονισμένη προσπάθεια καταγραφής όλων των μαρτυρίων των εν ζωή Κωνσταντινουπολιτών στα πρότυπα του εβραϊκού αρχείου. Και αισθάνθηκα με έναν περίεργο μεταφυσικό τρόπο ότι είχα έρθει αντιμέτωπη με το Χρέος.

Το Χρέος να μην αφήσω αυτές τις μαρτυρίες να ξεχαστούν στη λήθη του χρόνου. Να αποκαταστήσουμε στο μέγεθος που μπορούμε την ιστορική αλήθεια. Το Χρέος να παραδώσουμε ένα έργο στους ιστορικούς του μέλλοντος για να συνθέσουν με μεγαλύτερη ακρίβεια το παζλ των γενοκτονιών που έλαβαν χώρα στην Τουρκία. Και ανακαλύπτοντας την ιστορία των προγόνων μας στην Πόλη σαν να αφουγκράστηκα τον πόνο όλων των προσφύγων όλου του κόσμου που αναγκάζονται να εγκαταλείψουν τον τόπο τους.

Σαν να γνώρισα προσωπικά όλους τους Έλληνες της Κωνσταντινούπολης και σαν να συνάψαμε μία συμφωνία μυστική. Η θυσία σας δεν θα ξεχαστεί. Σαν να με πήραν από το χέρι για να με γνωρίσουν στα σπουδαία σχολεία τους, στη σχέση τους με το Φανάρι και το Πατριαρχείο, στην έντονη κοινωνική τους ζωή, στην πολίτικη κουζίνα τους. Και σταδιακά μία άλλη Κωνσταντινούπολη ξετυλίχθηκε μπροστά μου. Γεμάτη με Έλληνες, με Αρμενίους, με Εβραίους γεμάτη με χρώματα με μυρωδιές και αρώματα. Μία Κωνσταντινούπολη γεμάτη με σπάνιες ιστορίες που μπορούν να μας χρησιμεύσουν ως κατευθυντήριες γραμμές όταν χάνουμε το δρόμο μας για μας υπενθυμίσουν ότι στον πυρήνα μας είμαστε εδώ σε αυτή την πλάση, για να παραμείνουμε άνθρωποι ακόμα και στις πιο απάνθρωπες συνθήκες.[…]”

Πρεμιέρα για τις Μη Χαμένες Πατρίδες στο Cosmote History

Η Υπόθεση

«Οι Μη Χαμένες Πατρίδες» ακολουθούν την ιστορία 12 Ελλήνων της Κωνσταντινούπολης που έζησαν τα Σεπτεμβριανά του 1955, αλλά και ενός Τούρκου ακαδημαϊκού του Τσενγκίζ Ακτάρ που ζει αυτοεξόριστος στην Ελλάδα. Μέσα από τις αφηγήσεις τους παρακολουθούμε πώς σχεδιάστηκε και οργανώθηκε το πογκρόμ κατά των Ελλήνων της Πόλης και των υπόλοιπων μειονοτήτων. Ενός πογκρόμ που πραγματοποιήθηκε όχι εν καιρώ πολέμου αλλά εν καιρώ ειρήνης. Πρεμιέρα για τις Μη Χαμένες Πατρίδες στο Cosmote History

Πώς κατάφερε η Τουρκία να εκδιώξει όλες τις μειονότητες; Τι περιελάμβανε το σχέδιο της εθνοκάθαρσης; Ποιοι ήταν στα αλήθεια οι Έλληνες της Πόλης; Πώς διατήρησαν γλώσσα, θρησκεία, ταυτότητα, ήθη και έθιμα για 500 και πλέον χρόνια μετά την Άλωση της Πόλης; Ποια η σχέση τους με τις άλλες μειονότητες; Ποια ήταν τα Μεγάλα Σχολεία της Πόλης, (Μεγάλη του Γένους Σχολή, Ζωγράφειο Λύκειο, Ζάππειο Παρθεναγωγείο, Κεντρικό); Τι περιελάμβανε η κοινωνική ζωή αυτής της ελίτ κοινωνίας; Και ποια η σχέση τους με το Οικουμενικό Πατριαρχείο;

Με μοντάζ γρήγορου ρυθμού από τη Χριστίνα Βαμβακά και κειμένων επί της οθόνης, ο θεατής μεταφέρεται σε ένα νοητό τραπέζι, όπου όλοι μαζί, χωρίς να γνωρίζονται συνομιλούν απαντώντας και συμπληρώνοντας ο ένας τον άλλο. Ένας εξ αυτών επιστρέφει στο σπίτι του μετά από 46 χρόνια συντροφιά με τον εγγονό του. Γιατί τέλος δεν υπάρχει. Γιατί ιστορία δεν είναι μόνο τα γεγονότα. Αλλά και οι ιστορίες των ανθρώπων που έγραψαν ιστορία.

Συντελεστές

Creative director, Παραγωγή, Παρουσίαση: Ευτυχία Φράγκου

Πρωτότυπη Μουσική: Ευανθία Ρεμπούτσικα

Μοντάζ – Post production supervisor: Χριστίνα Βαμβακά

Motion designers: Γιώργος Ελευθέρογλου, Φρόσω Παπαδημητρίου

Διεύθυνση Φωτογραφίας – Κάμερα: Στάμος Μπιρσίμ, Γιώργος Δεμίρ, Γιώργος Χήνας

Colour Correction: Ιωάννης Κωτούλας

Ηχητική επεξεργασία και μίξη: Γιώργος Σιμάτος @ στούντιο Παράκτιο

Ηχογράφηση μουσικής – Μίξη: Στάθης Σκουρόπουλος

Επιπρόσθετες κινηματογραφήσεις – Κάμερα: Ιωάννης Κωτούλας, Θεοφάνης Γκουντινάκης

Έρευνα Αρχείου: Ευτυχία Φράγκου, Χριστίνα Βαμβακά

Δημιουργός αφίσας: Δημήτρης Μητσιάνης

Χειροποίητοι χάρτες: Rodrigo Pires

Χειρόγραφοι τίτλοι: Joe Furlons

Δημιουργός Αφίσας: Δημήτρης Μητσιάνης

Ελληνικοί Υπότιτλοι: Στέφανος Ψαρομήλιγκας- TRX

Αγγλικοί Υπότιτλοι: Νάσος Πρωτόπαππας – TRX

Location Manager: Κώστας Πουσκιούλογλου

Απομαγνητοφωνήσεις: Αριάδνη Σαραντάρη

Πρωταγωνιστούν

Γιάννης Δεμιρτζόγλου, Αιμίλιος Έδεν, Αναστασία Έδεν, Σταύρος Καλούμενος, Ελένη Νιότη, Γιάννης Ντοκμετζίογλου, Παναγιώτης Παντελίδης, Μαρίνα Παπακωνσταντίνου, Αντώνης Παριζιάνος, Θωμάς Πούλας, Κωνσταντίνος Πορτοκαλίδης, Βασίλης Σιδηρόπουλος, Ιωάννης Στουπάκης, Νικόλας Τσιρώνης, Tσενγκίζ Ακτάρ. Και ο Οικουμενικός Πατριάρχης Κωνσταντινουπόλεως και Νέας Ρώμης Βαρθολομαίος.

Πηγή: www.naturanrg.gr

Εγγραφείτε σήμερα!

Αποκτήστε απεριόριστη πρόσβαση στο ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ Περιεχόμενό μας

NaturaBUZZ

- Advertisement -

Νεα

Δείτε Επίσης