GreenΠρέσπες: Φυσικό μνημείο μοναδικής ομορφιάς

Πρέσπες: Φυσικό μνημείο μοναδικής ομορφιάς

Τα νερά των λιμνών ενώνουν τρεις χώρες, που μοιράζονται όχι μόνο τη φύση, αλλά, κυρίως, ένα κοινό μέλλον για τους λαούς τους. Οι Πρέσπες αποτελούν μια γνωστή για το φυσικό της κάλλος τριεθνή ορεινή λιμναία περιοχή στα βορειοδυτικά σύνορα της Ελλάδας με την Αλβανία και τη FYROM.

Όπως, γλαφυρότατα περιγράφει στο βιβλίο του «Πρέσπα – Μια ιστορία για τη φύση και τον άνθρωπο», ο Γιώργος Κατσαδωράκης (ένας από τους ιδρυτές της Εταιρείας Προστασίας Πρεσπών): «Τα χρόνια πέρασαν πάνω από το σώμα της Πρέσπας, αυτής της γωνιάς των Βαλκανίων, τη διαμόρφωσαν τα γεγονότα, οι πόλεμοι, οι καταστροφές, οι στιγμές δημιουργίας και ειρήνης, τα δημιουργήματα του πολιτισμού. Όλα εκείνα που αν τα βάλει κανείς με χρονολογική σειρά φτιάχνουν αυτό που λέμε ιστορία ενός τόπου, εδώ δεν έχουν κρυφτεί κάτω από τόνους χώμα, λάσπη, ερείπια, τσιμέντο, άγρια βλάστηση και λησμονιά. Εδώ, μέσα στη γαλήνη μιας φύσης ήρεμης, που νομίζεις πως καθόλου δεν έχει αλλάξει από τα παλιά, όλο και κάποιο από τα σημάδια που δηλώνουν τις διάφορες φάσεις της ιστορίας της Πρέσπας βρίσκει κάπου τον τρόπο να ξεπροβάλει… ».

Η Εταιρία Προστασίας Πρεσπών ιδρύθηκε το 1990 και αποτέλεσε την πρώτη συντονισμένη προσπάθεια  για την προστασία της περιοχής. Σημαντικά πρόσωπα τα οποία συντέλεσαν καθοριστικά στην ίδρυση της Εταιρείας ήταν ο Luc Hoffman, περιβαλλοντολόγος και ζωολόγος ο δρ. Γιώργος Κατσαδωράκης, βιολόγος και ο Θύμιος Παπαγιάννης, χωροτάκτης και περιβαλλοντολόγος.

Η λεκάνη της Πρέσπας διακρίνεται για την έξοχη βιοποικιλότητά της, που έχει αναγνωριστεί τόσο σε ευρωπαϊκό όσο και σε διεθνές επίπεδο, όχι μόνο για την πλούσια χλωρίδα και πανίδα, αλλά και για την ποιότητα και σπανιότητα των ειδών που φιλοξενεί.
Η ύπαρξη των λιμνών, τα πολλά διαφορετικά μικροκλίματα, η μεγάλη ποικιλία των υψομέτρων και πολλά άλλα σπάνια χαρακτηριστικά φυσικού πλούτου συνθέτουν ένα αληθινό εργαστήρι της Φύσης. Λόγω της απομόνωσης της περιοχής πολλά είδη φυτών και ψαριών υπάρχουν μόνο στην Πρέσπα και σε κανένα άλλο μέρος του κόσμου. Ακόμα πολλά είδη πανίδας και χλωρίδας είναι σπάνια και προστατεύονται από τη διεθνή, ευρωπαϊκή και εθνική νομοθεσία. Πάνω από 260 είδη πουλιών, 1.500 είδη φυτών, 23 είδη ψαριών, 60 είδη θηλαστικών συνθέτουν τη σπάνια βιοποικιλότητα της Πρέσπας.

Η Πρέσπα φιλοξενεί επίσης και τη μεγαλύτερη στον κόσμο αποικία Αργυροπελεκάνου (1.200-1.400 ζευγάρια), είδος που απειλείται με εξαφάνιση. Για αυτό το λόγο, η Πρέσπα είναι από τις λίγες περιοχές που προστατεύεται από τόσες πολλές εθνικές, ευρωπαϊκές και διεθνείς συμβάσεις και νόμους. Σχεδόν ολόκληρη η περιοχή έχει ανακηρυχτεί Εθνικός Δρυμός από το 1974 και λίγο αργότερα αναγνωρίστηκε ως Υγρότοπος Διεθνούς σημασίας στο πλαίσιο της σύμβασης Ραμσάρ.

Πηγή: NaturaNrg

Εγγραφείτε σήμερα!

Αποκτήστε απεριόριστη πρόσβαση στο ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ Περιεχόμενό μας

NaturaBUZZ

- Advertisement -

Νεα

Δείτε Επίσης

Contact to Listing Owner

Captcha Code