ΟμορφιάΠροϊόντα ομορφιάς και αλλεργίες

Προϊόντα ομορφιάς και αλλεργίες

Αρκετά συχνά συμβαίνει η χρήση κάποιου  προϊόντος περιποίησης και μακιγιάζ  να συνοδεύεται από την εμφάνιση ερεθισμού ή ακόμα και αλλεργίας.

Της Έφης  Παφίλη

Είναι σκόπιμο, επομένως, να έχουμε κατά νου την ύπαρξη  των «ένοχων συστατικών» και να τα αποφεύγουμε διαβάζοντας προσεκτικά τις ετικέτες των προϊόντων.

Nickel free

Αυτή η επισήμανση, η οποία σε ορισμένα προϊόντα έχει αντικατασταθεί από το «nickel tested», υποδεικνύει ότι το συγκεκριμένο καλλυντικό δεν περιέχει ούτε ίχνος νικελίου. Πρόκειται για ένα μέταλλο που, αν και η χρήση του έχει απαγορευτεί για τη σύνθεση των προϊόντων ομορφιάς, συναντάται σε μικρές ποσότητες που προέρχονται από την επεξεργασία των καλλυντικών, όπως για παράδειγμα από τα μεταλλικά δοχεία συντήρησής τους. Η επισήμανση «nickel tested» βεβαιώνει ότι το προϊόν περιέχει νικέλιο αλλά σε «αθώες» ποσότητες.

Χωρίς SLS και SLES

Πρόκειται για δύο διαλύματα επιφανειακής δράσης, το Sodium Lauryl Sulfate και το Sodium Laureth Sulfate, που ευθύνονται για τον απαλό και βελούδινο αφρό των σαμπουάν, των αφρόλουτρων και των σαπουνιών. Αυτά τα αφρογόνα συστατικά μπορούν να προκαλέσουν ερεθισμούς και ξηρότητα,αλλά είναι απαγορευτικά για όσους έχουν ευαίσθητη επιδερμίδα.

Χωρίς σιλικόνες

Το δυνατό σημείο αυτών των χημικών μορίων είναι ότι χαρίζουν στα προϊόντα τη ρευστή και απαλή υφή τους, κάνοντάς τα ευχάριστα για το δέρμα. Όταν η περιεκτικότητα των προϊόντων σε σιλικόνες κυμαίνεται ανάμεσα σε 0,5-2%, τότε είναι πολύ ανεκτά. Σε μεγαλύτερο ποσοστό όμως, είναι πιθανό να προκαλέσουν τοπική αντίδραση, ξηρότητα, εμφάνιση φολίδων και διαστολή των πόρων.

katharismos_prosopou

Χωρίς parabens

Επιστημονικές έρευνες έχουν δείξει ότι υπάρχει σχέση ανάμεσα σε αυτά τα συστατικά  που τείνουν να συσσωρεύονται πάνω στο δέρμα, και την ανάπτυξη φλεγμονών και αλλεργικών αντιδράσεων.

Χωρίς αλκοόλ

Το αλκοόλ λειτουργεί ως συντηρητικό στα καλλυντικά, ενώ ευνοεί και την καλύτερη απορρόφηση των ενεργών συστατικών τους. Για τις ευαίσθητες επιδερμίδες όμως, μπορεί να αποδειχτεί ερεθιστικό.

Οil free

Όταν ένα προϊόν φέρει αυτή την ένδειξη σημαίνει ότι δεν περιέχει λιπίδια. Η μη-λιπαρή σύνθεσή του το καθιστά κατάλληλο για τα ακνεϊκά δέρματα, αλλά και για όσα  παρουσιάζουν υπερπαραγωγή σμήγματος.

Χωρίς παράγωγα πετρελαίου

Τα παράγωγα πετρελαίου, τα οποία αναφέρονται στη σύνθεση των καλλυντικών ως βαζελίνη, μεταλλικό έλαιο (mineral oil) και υγρή παραφίνη (paraffinum liquidum), επιλέγονται για τις ενυδατικές και μαλακτικές τους ιδιότητες. Έχουν κατηγορηθεί όμως ότι δημιουργούν μία αποφρακτική μεμβράνη στην επιδερμίδα, που την κάνει να «ασφυκτιά» και προκαλεί ερεθισμούς και εξανθήματα

Fragrance free (no perfume)

Πρόκειται για καλλυντικά που δεν περιέχουν συνθετικά αρώματα, τα οποία αποτελούν την τρίτη αιτία δερματικών αλλεργιών μετά το νικέλιο και τα συντηρητικά συστατικά.

Πηγή: NaturaNrg

Εγγραφείτε σήμερα!

Αποκτήστε απεριόριστη πρόσβαση στο ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ Περιεχόμενό μας

NaturaBUZZ

- Advertisement -

Νεα

Δείτε Επίσης