ΟικογένειαΠρολάβετε τη δυσκοιλιότητα του παιδιού σας

Προλάβετε τη δυσκοιλιότητα του παιδιού σας

Η δυσκοιλιότητα είναι ένα συνηθισµένο πρόβληµα των νηπίων και των παιδιών και αποτελεί την αιτία περίπου του 3% των επισκέψεων στον παιδίατρο.

Επιµέλεια: Σοφία Παπαδοπούλου Χηµικός, Πρόεδρος ΕΛ.Ε.Μ.Ε.Α. (Ελληνική Εταιρεία Μελέτης & Εφαρµογής της Επιστήµης Αγιουρβέδα).

Ως δυσκοιλιότητα συνήθως ορίζονται οι µη τακτικές κινήσεις των εντέρων που παράλληλα είναι δύσκολες και οδυνηρές. Είναι πολύ συνηθισµένη στα παιδιά και συνήθως οφείλεται στην ανεπαρκή λήψη υγρών, στην µη κατανάλωση αρκετών φυτικών ινών ή σε µια διατροφή πλούσια σε τρόφιµα που ευνοούν τη δυσκοιλιότητα (έτοιµο γάλα, τυρί, µπανάνες, κ.λπ.).

Γιατί το παιδί μου έχει δυσκοιλιότητα;

Αποτελεί µάλλον σύνθετο πρόβληµα το να βρείτε την αιτία που το παιδί σας είναι δυσκοίλιο, όταν άλλα παιδιά της ίδιας ηλικίας και µε τον ίδιο τρόπο διατροφής έχουν φυσιολογικές εντερικές κινήσεις.

  • Ένα µέρος της αιτίας του προβλήµατος µπορεί να είναι οι ιδιαίτερες διατροφικές απαιτήσεις του παιδιού σας. Αν και καταναλώνει µια µέση ποσότητα γάλακτος η οποία για τα περισσότερα παιδιά δεν αποτελεί αιτία δυσκοιλιότητας, για το παιδί σας η ποσότητα αυτή µπορεί να είναι «υπερβολική».
  • Ένας άλλος βασικός παράγοντας που συµβάλλει στη δυσκοιλιότητα είναι οι µη τακτικές κινήσεις των εντέρων.  Αυτό συνήθως συµβαίνει όταν το παιδί βίωσε κάποτε δύσκολες και οδυνηρές κινήσεις των εντέρων. Έτσι, στη συνέχεια επειδή έχει συνδέσει την κίνηση των εντέρων µε τον πόνο, προσπαθεί να συγκρατεί τις κενώσεις του. Αυτή ακριβώς η ενέργειά του δηµιουργεί ένα φαύλο κύκλο.
  • Η δυσκοιλιότητα συναντάται επίσης σε παιδιά µε ειδικές ανάγκες, όπως στα παιδιά µε λανθάνουσα δυσραφία, σύνδροµο Down, πνευµατική καθυστέρηση και παιδική ατροφική εγκεφαλοπάθεια, και µπορεί να αποτελεί παρενέργεια της φαρµακευτικής αγωγής που λαµβάνουν.

Προειδοποιητικά Σηµάδια

Κάποια σηµάδια τα οποία µπορεί να δηλώνουν ένα πιο σοβαρό πρόβληµα το οποίο αποτελεί και την αιτία της δυσκοιλιότητας του παιδιού σας είναι: Έµετος, Απώλεια βάρους, Μικρή αύξηση του βάρους, Πυρετός, Πρήξιµο της κοιλιάς, Ανορεξία, Αλλαγή στον Τρόπο Συµπεριφοράς.
Όταν τα κόπρανα του παιδιού σας γίνουν τελικά µαλακά και οι κενώσεις του τακτικές, είναι πολύ σηµαντικό να προσπαθήσετε να αλλάξει η συµπεριφορά του και να το ενθαρρύνετε να έχει τακτικές κενώσεις. Για να γίνει αυτό ίσως θα πρέπει να το βάζετε να κάθεται στην τουαλέτα γιαπερίπου10 λεπτά µετά τα γεύµατα µια ή δύο φορές την ηµέρα.

Θεραπεία

Ο τελικός στόχος της θεραπείας της δυσκοιλιότητας είναι να έχει το παιδί σας καθηµερινά οµαλές κινήσεις των εντέρων.Η θεραπεία της παιδικής δυσκοιλιότητας συνήθως περιλαµβάνει σκευάσµατα που βοηθούν στο µαλάκωµα των κοπράνων και αλλαγή του τρόπου διατροφής του παιδιού µε µια πιο ευνοϊκή δίαιτα που να περιέχει περισσότερες φυτικές ίνες και υγρά.
Αυτό περιλαµβάνει µείωση των τροφών που ευνοούν τη δυσκοιλιότητα όπως αγελαδινό γάλα, µπανάνες, γιαούρτι, τυρί, µαγειρεµένα καρότα κλπ. Μια συνηθισμένη σύσταση είναι τα παιδιά να λαµβάνουν καθηµερινά 5-6 γραµµάρια φυτικών ινών συν την ηλικία τους. Έτσι, ένα παιδί ηλικίας 4 χρόνων θα πρέπει να καταναλώνει καθηµερινά 9-10 γραµµάρια φυτικών ινών.
Καλές επιλογές είναι τα φρούτα και τα λαχανικά, ιδιαίτερα όταν αυτά είναι ωµά και µε τη φλούδα τους. Λαχανικά ιδιαίτερα πλούσια σε φυτικές ίνες είναι τα φασόλια, οι γλυκοπατάτες, ο αρακάς, τα γογγύλια και οι ωµές ντοµάτες, τα κρεµµύδια, κ.λπ. Άλλα τρόφιµα τα οποία συμβάλλουν στην καταπολέμηση της δυσκοιλιότητας των παιδιών είναι οι σούπες λαχανικών, τα δημητριακά ολικής άλεσης, τα ξερά δαμάσκηνα, τα σταφύλια και γενικότερα όλα τα φρούτα, εκτός από μπανάνα.
Είναι επίσης σηµαντικό το παιδί σας να αυξήσει την κατανάλωση υγρών. Πρέπει να πίνει καθηµερινώς τουλάχιστον2-3 ποτήρια νερό ή χυµούς φρούτων. Ο χυµός µήλου, και ο χυµός από αχλάδια και δαµάσκηνα και ο χυµός πορτοκάλι και παπάγια είναι άριστες επιλογές.

Αντιµετώπιση της Οξείας Δυσκοιλιότητας

Επειδή υπάρχει συχνά ένας µεγάλος, σκληρός όγκος κοπράνων που έχει «αποθηκευθεί» στο έντερο του παιδιού σας, και πριν αρχίσει να λειτουργεί η θεραπεία διατροφής και συντήρησης, ίσως θα πρέπει συχνά να γίνεται υποκλυσµός. Γενικά, στα νήπια κάτω των18 µηνών µπορεί να χρησιµοποιηθεί ένα υπόθετο γλυκερίνης, µε τις οδηγίες του παιδιάτρου.
Ωστόσο, η τακτική χρήση των υποκλυσµών ή των υπόθετων πρέπει να αποφεύγεται. Μερικές φορές, βέβαια, είναι απαραίτητα ως «θεραπείες σωτηρίας» εάν το παιδί σας δεν έχει εντερικές κινήσεις για 3-4 ηµέρες αλλά όµως αυτό δεν πρέπει να γίνει συνήθεια.

Σηµεία που πρέπει να προσέξετε:

Εάν το παιδί σας έχει ήπιες εντερικές κινήσεις, αλλά όχι καθηµερινά, τότε δεν είναι δυσκοίλιο. Τα σκευάσµατα µαλακώµατος των κοπράνων, αντίθετα από τα καθαρτικά, δεν προκαλούν εθισµό. Συνεπώς µπορείτε να του τα δίνετε για µεγαλύτερο χρονικό διάστηµα, όπως επί 3-4 µήνες. Η κύρια δράση πάντως πρέπει να είναι η αλλαγή της διατροφής του. Κάντε το παιδί σας να πίνει πολλά υγρά σε οποιαδήποτε µορφή – νερό, χυμούς ή σούπες.

Πηγή: NaturaNrg #52

Sas-endiaferei_arrow

Πώς θα καταλάβω ότι το παιδί μου είναι παχύσαρκο;

Παιδί και Διατροφή

Παχύσαρκο παιδί = ασθενής ενήλικας!

Εγγραφείτε σήμερα!

Αποκτήστε απεριόριστη πρόσβαση στο ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ Περιεχόμενό μας

NaturaBUZZ

- Advertisement -

Νεα

Δείτε Επίσης