ΟμορφιάΠρολάβετε τη φωτογήρανση

Προλάβετε τη φωτογήρανση

Της Μαρίας Γκέκα
Μπορεί να μένει αρκετός καιρός μέχρι τo καλοκαίρι αλλά παραδοσιακά τον Μάιο όλοι τολμούμε την πρώτη μας βουτιά στη θάλασσα. Και μόλις φτάσει επιτέλους η στιγμή που θα ξαπλώσουμε στην παραλία για να απολαύσουμε τον καλοκαιρινό ήλιο, τότε συνειδητοποιούμε ότι είμαστε εντελώς απροετοίμαστοι.

Σίγουρα, η λύση δεν είναι η αποχή από το μαύρισμα. Άλλωστε, όπως υποστηρίζουν και οι γιατροί, ο ήλιος προσφέρει πολλά οφέλη, γι’ αυτό και θα ήταν λάθος να τον απαρνηθούμε. Απλώς χρειάζεται να λάβουμε εγκαίρως τα μέτρα μας!

Το φως του ήλιου έχει ευεργετική επίδραση σε όλα τα συστήματα του οργανισμού. Έχει αποδειχθεί ότι οι υπεριώδεις ακτίνες μειώνουν την πίεση του αίματος, αυξάνουν τα αποθέματα γλυκογόνου στο ήπαρ, εξισορροπούν το σάκχαρο του αίματος, βελτιώνουν την αντίσταση του οργανισμού στις λοιμώξεις και την ικανότητα του αίματος να μεταφέρει οξυγόνο. Και το κυριότερο, η  ηλιοθεραπεία τις επιτρεπόμενες ώρες μπορεί να αναδείξει τη βιταμίνη D που λαμβάνει ο οργανισμός μας. Σύμφωνα μάλιστα με δημοσιευμένη έρευνα, η βιταμίνη D συντίθεται μόνον όταν το δέρμα μας εκτίθεται στην ηλιακή ακτινοβολία και είναι μια πραγματικά χρυσή ασπίδα για ασθένειες, όπως ο καρκίνος, ο διαβήτης και η σκλήρυνση κατά πλάκας. Χωρίς τη «βιταμίνη της λιακάδας» τα λευκά αιμοσφαίρια παραμένουν σε… χειμερία νάρκη και δεν εκτελούν το σημαντικό καθήκον θωράκισης του ανθρώπινου οργανισμού από τις ασθένειες. Ταυτόχρονα, οι υπεριώδεις ακτίνες UVA και UVB συμβάλλουν στη θεραπεία πολλών ασθενειών του δέρματος, όπως η λεύκη και η ψωρίαση. Ωστόσο, υπερβολική έκθεση στον ήλιο μπορεί να αποβεί καταστροφική για την ομορφιά και την υγεία μας. Ειδικότερα, τα άτομα με πολύ ανοιχτόχρωμες επιδερμίδες, καθώς και τα παιδιά, είναι ιδιαίτερα ευαίσθητα.

Γι’ αυτό λέμε Ναι στην ηλιοθεραπεία! Η λέξη κλειδί; Προφύλαξη!

Φωτογήρανση

Οι κακές συνέπειες του ηλίου εμφανίζονται μετά από χρόνια, ή μάλλον δεκαετίες «επιπόλαιης» έκθεσης. Ο κυριότερος είναι η πρόωρη γήρανση, η λεγόμενη φωτογήρανση. Αυτή συνιστάται σε συσσωρευτικές βλάβες επί της κεράτινης κυρίως στιβάδας που έχει προκαλέσει η υπεριώδης ακτινοβολία, με το πέρασμα των χρόνων. Βεβαίως όσο εντονότερη είναι η έκθεση στον ήλιο και μάλιστα χωρίς αντηλιακή προστασία, και όταν υπάρχει και προδιάθεση, τότε τα συμπτώματα εμφανίζονται νωρίτερα και πιο έντονα, κυρίως στις περιοχές του σώματος που εκτίθενται περισσότερο, όπως το πρόσωπο, ο λαιμός, το ντεκολτέ και τα χέρια. Συνήθως εμφανίζεται από την ηλικία των 30-35 ετών.

Ποια είναι τα κλινικά ευρήματα;

  • ξηρότητα, τραχύτητα και θαμπάδα στο δέρμα λόγω μειωμένης ενυδάτωσης,
  • χαλάρωση λόγω απώλειας της ελαστικότητας,
  • μελαγχρωστικές βλάβες, (εφηλίδες, μέλασμα, επίπεδες σμηγματορροϊκές υπερκερατώσεις),
  • ευρυαγγείες,
  • αύξηση των ρυτίδων σε αριθμό και βάθος καθώς ελαττώνεται το κολλαγόνο και η ελαστίνη και επίσης υπάρχουν αυξημένες συσπάσεις στο πρόσωπο λόγω της αντανάκλασης του ηλίου
  • και τέλος, λόγω της καταστροφής του DNA των κυττάρων προκαλείται ανάπτυξη όγκων που μπορεί να είναι καλοήθεις (ακτινικές υπερκερατώσεις) αλλά και κακοήθεις (βασικοκυτταρικά επιθηλιώματα, ακανθοκυτταρικά επιθηλιώματα ακόμη και μελανώματα)

Πώς μπορούμε να αντιμετωπίσουμε τη φωτογήρανση;

Ως γνωστόν, η καλύτερη θεραπεία είναι η πρόληψη και αυτή γίνεται μέσω της καλής αντηλιακής προστασίας και της ήπιας έκθεσης στον ήλιο, όσο το δυνατόν περισσότερο, ακόμα και τον χειμώνα.
Για να ενισχύσετε την επιδερμίδα σας, θα πρέπει να λαμβάνετε για 1-2 μήνες πριν την πρώτη έκθεσή σας στον ήλιο αντιοξειδωτικά από το στόμα με βάση το λιποϊκό οξύ, το συνένζυμο Q10 και τη ρεσβερατρόλη. Αντιθέτως, μόλις βρεθείτε στην παραλία, ποντάρετε σε μία προστασία που να ανταποκρίνεται στον φωτότυπό σας και το επίπεδο του μαυρίσματός σας. Επιπλέον, εξασφαλίστε δράση αναδόμησης στο δέρμα σας με ένα προϊόν after-sun με καταπραϋντικές ιδιότητες, και ενυδατικά προϊόντα με βάση το υαλουρονικό οξύ και τη βιταμίνη C.
Συμβουλή: Χρησιμοποιήστε μια κρέμα με υψηλό δείκτη προστασίας, τον οποίο θα μειώνετε σταδιακά, καθώς θα μαυρίζετε. Ακόμα και στην πόλη θα πρέπει να προστατεύετε πρόσωπο και χέρια. Τη σωστή κρέμα θα την επιλέξετε με βάση τον φωτότυπό σας και τη συμβουλή ενός ειδικού δερματολόγου.

Κηλίδες – Δυσχρωμίες – Πανάδες

Οι ηλιακές κηλίδες μπορούν να εμφανιστούν στο δέρμα ή το πρόσωπο κάθε γυναίκας και άνδρα, επηρεάζοντας όπως είναι φυσικό αισθητικά την εμφάνισή τους. Η δημιουργία τους και η παραγωγή αυξημένης μελανίνης σε συγκεκριμένα σημεία του σώματος είναι κυρίως αποτέλεσμα της συνεχούς έκθεσής μας στον ήλιο.
Συνήθως εμφανίζονται σε άτομα που έχουν ξεπεράσει την 3η, την 5η ή την 6η δεκαετία της ζωής τους, αλλά τα τελευταία χρόνια τέτοιες βλάβες του δέρματος παρουσιάζονται και σε νεότερες ηλικίες. Το σίγουρο είναι ότι σε όποια ηλικία κι αν παρατηρήσουμε τις δυσχρωμίες αυτές, θα τις συσχετίσουμε αμέσως με τη γήρανση του δέρματος, υπενθυμίζοντάς μας τις περισσότερες φορές πως δεν είμαστε πλέον νέοι!
Οι κηλίδες είναι πιο επιφανειακές και εμφανίζονται πρώτα στις λεπτότερες και πιο εκτεθειμένες στον ήλιο περιοχές του δέρματος, όπως τα μάτια, το πρόσωπο και τα χέρια, σε αντίθεση με τις πανάδες, οι οποίες δημιουργούνται στα βαθύτερα στρώματα της επιδερμίδας.
Είναι αλήθεια πως οι ηλιακές ή γεροντικές -όπως αλλιώς λέγονται- κηλίδες που εμφανίζονται σε μία γυναίκα ή έναν άνδρα σχετίζονται λιγότερο με την ηλικία και περισσότερο με την ηλιακή ακτινοβολία. Εάν περνάτε πολύ ώρα στον ήλιο, αυξάνετε δραματικά τις πιθανότητες εμφάνισης τέτοιων δυσχρωμιών στο δέρμα σας.
Όλοι πλέον γνωρίζουμε πως η σωστή προστασία από τον ήλιο γίνεται με τη χρήση κατάλληλων αντηλιακών προϊόντων και τη λήψη ορισμένων βασικών μέτρων προφύλαξης. Έχετε υπόψη σας ότι τις περισσότερες φορές, η ηλιακή ακτινοβολία λειτουργεί αθροιστικά, δημιουργώντας κηλίδες στην επιδερμίδα, οι οποίες θα γίνουν ορατές τα επόμενα χρόνια. Οι κύριες αιτίες δημιουργίας των δυσχρωμιών είναι πρώτα απ’ όλα η αλόγιστη έκθεση στον ήλιο, η οποία επηρεάζει κυρίως το δέρμα γύρω από το πρόσωπο και τα χέρια, πιθανές ορμονικές διαταραχές, αλλά και το κάπνισμα.

Αντιμετώπιση σε 5 βήματα

Εάν αισθάνεστε άσχημα με την εμφάνιση αυτών των δυσχρωμιών στο δέρμα σας, υπάρχουν πολλοί μέθοδοι θεραπείας και αντιμετώπισής τους, ανάλογα πάντα με την έκταση και το βάθος της βλάβης:
1. Αρχικά, θα πρέπει να επιλέξετε μία κρέμα για την ανανέωση των κυττάρων του δέρματος, η οποία δρα σημαντικά ενάντια στις κηλίδες και τις πανάδες και συνήθως περιέχει ρετινόλη, βιταμίνη C, κοχικό οξύ, νικοτιναμίδιο ή νιασιναμίδιο, αζελαϊκό οξύ, άλφα υδροξέα και ρετινοειδή.
Λόγω των συστατικών της, καλό θα ήταν να εφαρμόζετε το βράδυ, ενώ ο συνδυασμός της με διάφορα αντιγηραντικά προϊόντα μπορεί να δώσει ένα καλύτερο αποτέλεσμα.
2. Μια άλλη λύση είναι τα χημικά πήλινγκ που μπορούν να βελτιώσουν την εικόνα του δέρματος. Σε αυτή την περίπτωση θα πρέπει να επισκεφτείτε μια κλινική αξιόπιστη, η οποία να ειδικεύεται σε αυτές τις μεθόδους.
Έχετε υπόψη σας ότι πολλές φορές, τα συγκεκριμένα πήλινγκ δεν καταφέρνουν να αφαιρέσουν εντελώς τις δυσχρωμίες του δέρματος, αλλά σίγουρα μπορούν να βελτιώσουν την εικόνα τους.
3. Οι θεραπείες με λέιζερ θεωρούνται η καλύτερη λύση για το πρόβλημα των κηλίδων και των πανάδων. Το λέιζερ στοχεύει στην περιοχή του δέρματος που υπάρχει η δυσχρωμία και την αφαιρεί. Το δέρμα που θα αναπτυχθεί μπορεί να είναι πιο ανοιχτόχρωμο και ίσως διαφέρει από το υπόλοιπο. Δεν υπάρχει όμως λόγος ανησυχίας, γιατί εντός 10 ημερών η επιδερμίδα επανέρχεται στο φυσιολογικό της χρώμα. Θα χρειαστείτε 3 με 5 συνεδρίες -προτιμήστε τους φθινοπωρινούς ή χειμερινούς μήνες, λόγω χαμηλής ηλιοφάνειας- ενώ η συνεχής αντηλιακή προστασία κρίνεται απαραίτητη.
Μια παρόμοια και πιο γρήγορη μέθοδος θεραπείας, που βελτιώνει επίσης σημαντικά τις δυσχρωμίες είναι η χρήση του έντονου παλμικού φωτός (Intense Pulse Light).
4. Τέλος, εάν δεν θέλετε ή δεν έχετε αρκετά χρήματα να δώσετε για την αφαίρεση των δυσχρωμιών, μπορείτε απλά να τις καλύψετε.
Υπάρχουν στην αγορά ειδικά καλυπτικά που ταιριάζουν σε κάθε επιδερμίδα. Ένα καλό κονσίλερ, για παράδειγμα, μπορεί να καλύψει αποτελεσματικά τις δυσχρωμίες που υπάρχουν στο πρόσωπο. Θα πρέπει να θυμάστε πάντα να προστατεύετε το δέρμα σας από τον ήλιο, χρησιμοποιώντας μια αντηλιακή κρέμα, ακόμα και το χειμώνα.
5. Ακολουθήστε μία διατροφή πλούσια σε αντιοξειδωτικά, πίνετε νερό και κόψτε το κάπνισμα, μειώνοντας δραστικά την πιθανότητα εμφάνισης κηλίδων ή πανάδων.

Πηγή: Naturanrg #49

 

Εγγραφείτε σήμερα!

Αποκτήστε απεριόριστη πρόσβαση στο ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ Περιεχόμενό μας

NaturaBUZZ

- Advertisement -

Νεα

Δείτε Επίσης