ΥγείαΑσθένειες & ΘεραπείεςΠρόληψη για τη μείωση των συμπτωμάτων της ρινίτιδας

Πρόληψη για τη μείωση των συμπτωμάτων της ρινίτιδας

Σύμφωνα με επιστημονικές έρευνες, περίπου τις δύο τελευταίες δεκαετίες παρατηρείται μια έντονη και ολοένα και μεγαλύτερη εξάπλωση της ρινίτιδας. Ο αριθμός των ανθρώπων που πάσχουν από εποχιακές αλλεργίες απεικονίζεται επίσης στη δισεκατομμυρίων δολαρίων βιομηχανία των συνταγογραφήσεων και των σχετικών φαρμάκων για τον έλεγχο των αλλεργικών συμπτωμάτων.

Επιμέλεια: Σοφία Παπαδοπούλου, Χημικός-Πρόεδρος ΕΛ.Ε.Μ.Ε.Ε.Α. (Ελληνική Εταιρεία Μελέτης και Εφαρμογής Επιστήμης Αγιουρβέδα) σε συνεργασία με το R&D της Himalaya Drug Co.

Στην ιατρική βιβλιογραφία έχουν τεκμηριωθεί μερικές ενδιαφέρουσες παρατηρήσεις σχετικά με τους κινδύνους της αλλεργικής ρινίτιδας, η οποία εμφανίζεται υπό μορφή αλλεργίας που προκαλεί ρινική φλεγμονή, καταρροή ή βουλωμένη μύτη, κάψιμο και φτάρνισμα. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας, άτομα που ζουν σε περιοχές με υψηλή ρύπανση, έχουν οικογενειακό ιστορικό αλλεργιών, τους χορηγήθηκαν μη κατάλληλες φόρμουλες ή τρόφιμα νωρίς στην παιδική ηλικία, γεννήθηκαν σε εποχές έξαρσης των αλλεργιών, και έχουν λάβει αντιβιοτικά σε νεαρή ηλικία διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο να αναπτύξουν εποχιακές αλλεργίες.

Παράγοντες που σχετίζονται με υψηλότερο κίνδυνο εμφάνισης εποχιακών αλλεργιών

 • Διαμονή σε περιοχές υψηλής ρύπανσης
 • Υψηλή κοινωνικοοικονομική κατάσταση
 • Οικογενειακό ιστορικό αλλεργιών
 • Πρωτότοκα τέκνα
 • Παιδιά που τους χορηγήθηκαν μη κατάλληλες φόρμουλες ή τρόφιμα στην παιδική ηλικία
 • Γέννηση σε εποχές έξαρσης των αλλεργιών
 • Έκθεση σε καπνό τσιγάρων κατά τον πρώτο χρόνο της ζωής
 • Άλλη εκτός της Καυκάσιας φυλής
 • Προέλευση από ολιγομελή οικογένεια
 • Αργοπορημένη είσοδος στο σχολικό περιβάλλον
 • Λήψη αντιβιοτικών νωρίς λόγω παιδικών λοιμώξεων

Στάση πρόληψης

Είναι σημαντική η προληπτική αντιμετώπιση των αλλεργικών συμπτωμάτων πριν ακόμα προλάβουν να φτάσουν και να προσβάλλουν όλες τις βλεννογόνους μεμβράνες μεταξύ των οποίων τα μάτια, τη μύτη, το λαιμό, και τα ιγμόρεια. Είναι γεγονός ότι τα άτομα που πάσχουν από περιβαλλοντικές αλλεργίες γνωρίζουν πολύ καλά ότι ο κίνδυνος ανάπτυξης δευτερογενών προβλημάτων υγείας είναι υπαρκτός και περιλαμβάνει: ιγμορίτιδα και μολύνσεις των ιγμορείων, μέση ωτίτιδα και συσσώρευση υγρών, βρογχίτιδα και άσθμα. Στην κλινική πράξη, σε όλους τους ασθενείς με αλλεργική ρινίτιδα εφαρμόζoνται τέσσερα βήματα:

 • Ελαχιστοποίηση της έκθεσης σε αλλεργιογόνους παράγοντες
 • Έλεγχο των επιπέδων της ισταμίνης με φυσικό τρόπο
 • Ενίσχυση της αντίστασης των βλεννογόνων
 • Περιορισμό της λοίμωξης.

Ας σχολιάσουμε λίγο περισσότερο το τρίτο βήμα που αποτελεί παράγοντα ‘’κλειδί’’ στο όλο θέμα:

Ενίσχυση της αντίστασης των βλεννογόνων

Ο πρώτος και σημαντικότερος τρόπος προστασίας των βλεννογόνων μεμβρανών από τον ερεθισμό, εκτός από την αποφυγή στην περιττή έκθεση σε αλλεργιογόνες ουσίες, είναι η διατήρηση της επαρκούς ενυδάτωσης. Αυτό μπορεί να επιτευχθεί πολύ απλά με το να πίνουμε τουλάχιστον 2 λίτρα υγρά την ημέρα και περιορίζοντας την κατανάλωση καφεΐνης. Οι ενυδατωμένες μεμβράνες είναι πιο ελαστικές και διατρέχουν μικρότερες πιθανότητες ερεθισμού. Επιπλέον, εάν ο οργανισμός μας είναι αρκετά ενυδατωμένος, η γρήγορη εκροή των βλεννών από τα ρινικά περάσματα ή τα δάκρυα των ματιών βοηθούν να αποβληθεί από το σώμα το φορτίο των αλλεργιογόνων ουσιών με φυσικό τρόπο και πιο αποτελεσματικά αντί να συσσωρεύονται στις βλεννογόνους μεμβράνες για μεγάλο χρονικό διάστημα και να διεγείρουν τα βασεόφιλα (αλλεργιογόνα κύτταρα).

Συμπέρασμα

Από τα πρώτα κιόλας αλλεργικά συμπτώματα, η άμεση πρόληψη είναι ζωτικής σημασίας. Το ιδανικότερο θα ήταν να μπορούσε να έχει κανείς σε ετοιμότητα τα σωστά συμπληρώματα, έτσι ώστε να παρέχει ισχυρή προστασία στις βλεννογόνους μεμβράνες του σώματος, πριν ξεκινήσει η καταιγιστική εμφάνιση του καταρράκτη των αλλεργικών συμπτωμάτων. Μερικές απλές προσεγγίσεις είναι η ελαχιστοποίηση της έκθεσης στα αλλεργιογόνα – μια στρατηγική που ενισχύει την υγεία όσων υποφέρουν από αλλεργίες και η κατανάλωση φυσικών συστατικών.

Πηγή: NaturaNrg #13

Εγγραφείτε σήμερα!

Αποκτήστε απεριόριστη πρόσβαση στο ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ Περιεχόμενό μας

NaturaBUZZ

- Advertisement -

Νεα

Δείτε Επίσης

Contact to Listing Owner

Captcha Code