Αρχική Ασθένειες & Θεραπείες Πώς να προλάβεις το έμφραγμα, πριν αυτό συμβεί

Πώς να προλάβεις το έμφραγμα, πριν αυτό συμβεί

Πώς να προλάβεις το έμφραγμα, πριν αυτό συμβεί
Πώς να προλάβεις το έμφραγμα, πριν αυτό συμβεί

Η νόσος των αγγείων της καρδιάς (στεφανιαία αγγεία) είναι η πρώτη αιτία θανάτου στο σύγχρονο δυτικό πολιτισμό ενώ το 50% των θανάτων στην Ελλάδα οφείλονται σ’ αυτήν.

του Dr. Δημήτρη Τσουκαλά, MD, Πρόεδρος του European Institute of Nutritional Medicine, E.I.Nu.M

Ο κύριος παράγοντας πίσω από τα καρδιολογικά νοσήματα είναι η σκλήρυνση και η απώλεια της ομαλής λειτουργίας των στεφανιαίων αγγείων (αρτηριοσκλήρυνση). Η αρτηριοσκλήρυνση προκύπτει λόγω της εναπόθεσης ασβεστίου μαζί με οξειδωμένη χοληστερίνη στα τοιχώματα των αγγείων. Η όλη διαδικασία ξεκινά και τροφοδοτείται υπό συνθήκες φλεγμονής.

Η μειωμένη ελαστικότητα έχει ως αποτέλεσμα την μείωση του εύρους των αγγείων και της παροχής αίματος στην καρδιά αλλά και σε άλλα όργανα, όπως ο εγκέφαλος ή τα νεφρά. Η μειωμένη παροχή αίματος οδηγεί σε προβληματική λειτουργία των συγκεκριμένων οργάνων και ιστών. Ο ίδιος μηχανισμός κρύβεται πίσω και από την πρόκληση του γήρατος επηρεάζοντας τελικά κάθε κύτταρο στο σώμα μας.

Ενώ, όμως, στη πλειοψηφία των περιπτώσεων η λειτουργία των υπόλοιπων οργάνων επιδεινώνεται σταδιακά, στη περίπτωση της στεφανιαίας νόσου, πολύ συχνά το πρώτο σύμπτωμα είναι ο αιφνίδιος θάνατος. Πρόκειται λοιπόν για μια νόσο που μπορεί να μην μας δώσει δεύτερη ευκαιρία.
time

Μια νέα εκδοχή της αξονικής τομογραφίας, προσφέρει την δυνατότητα να ανιχνεύσουμε πρώιμα καρδιολογικές βλάβες που θα μπορούσαν να στοιχίσουν τη ζωή μας. Η συγκεκριμένη εξέταση εντοπίζει την εναπόθεση ασβεστίου στην καρδιά και τα αγγεία της (coronary calcium scan). Με αυτή την εξέταση, που πριν λίγα χρόνια είχε γίνει εξώφυλλο στο TIME, μπορούμε να εντοπίσουμε βλάβες πριν την εμφάνιση συμπτωμάτων.

Είναι εύκολο να αλλάξουμε τρόπο ζωής;

Γνωρίζουμε ότι αλλαγή τρόπου ζωής μειώνει την πιθανότητα για έμφραγμα κατά 81%. Μικρά βήματα μπορούν να φέρουν μεγάλες αλλαγές στην υγεία της καρδιάς μας, όμως, δυστυχώς ο σύγχρονος τρόπος ζωής και η έλλειψη χρόνου δεν μας αφήνουν περιθώρια για να χαλαρώσουμε, να ενδιαφερθούμε για τη διατροφή μας και ακόμα περισσότερο για να εντάξουμε την άσκηση στην καθημερινότητά μας. Η κλινική εμπειρία μας δείχνει ότι ακόμη και όσοι έχουν ήδη υποστεί έμφραγμα, πολλές φορές δεν τα καταφέρνουν να αλλάξουν τρόπο ζωής.

Πρόκειται βέβαια για ένα πολυσύνθετο πρόβλημα όπου βαριές μεταβολικές διαταραχές:
1. Ρίχνουν τα επίπεδα ενέργειας του ατόμου
2. Επηρεάζουν αρνητικά την διάθεση του και
3. Καθιστούν σχεδόν αδύνατη οποιαδήποτε αλλαγή αν δεν προηγηθεί η βελτίωση του βασικού μεταβολικού προβλήματος.

Η χρήση φαρμακευτικής αγωγής ως προφυλακτικό μέσο φαίνεται να αμφισβητείται έντονα από το κοινό, τους ίδιους τους γιατρούς αλλά και από την επιστημονική κοινότητα (βλ. πηγές, πρόσφατη αναφορά της Cochrane Collaboration, του σημαντικότερου ίσως επιστημονικού οργανισμού παγκόσμια σχετικά με ιατρικές κατευθυντήριες οδηγίες).
bitamine

Μια Νέα Ελπίδα: Βιτ. Κ2 + Βιτ. D + Μαγνήσιο

Στο παραπάνω αδιέξοδο έρχεται να δώσει νέες ελπίδες μια νέα θεραπεία με απόλυτα φυσικό τρόπο. Πρόσφατες έρευνες έδειξαν ότι τα καρδιολογικά νοσήματα συνδέονται άμεσα με τη δράση της βιταμίνης Κ. Ενώ γνωρίζαμε την συμμετοχή της συγκεκριμένης βιταμίνης στην διαδικασία της πήξης του αίματος, δεν της είχαμε αποδώσει μέχρι σήμερα άλλες ιδιότητες, όπως να προλαμβάνει και αναστρέφει την αρτηριοσκλήρυνση και την εναπόθεση ασβεστίου στο τοίχωμα των αρτηριών. Πρόκειται για μια εντελώς νέα ματιά στα καρδιολογικά νοσήματα. Δεν αφορά πλέον μόνο στην επιβράδυνση της νόσο αλλά στην αναστροφή της βλάβης.

Η βιταμίνη Κ2, σε συνεργασία με την βιταμίνη D και το Μαγνήσιο, διαχειρίζονται την εναπόθεση ασβεστίου στα όργανα και στους ιστούς. Αν δεν υπάρχει επαρκής ποσότητα βιταμίνης Κ τότε το σώμα μας δεν είναι σε θέση να διακρίνει πού και πόσο ασβέστιο πρέπει να εναποθέσει. Τα αγγεία μας είναι από τα πρώτα όργανα που πλήττονται και αναπόφευκτα δημιουργείται αρτηριοσκλήρυνση.

Μέσα από κλινικές μελέτες που εξέτασαν χιλιάδες περιστατικά για πάνω από δέκα χρόνια, παρατηρήθηκε ότι όσοι είχαν αυξημένη πρόσληψη Κ2 εμφάνιζαν 50% λιγότερη ασβέστωση των αρτηριών τους και 50% λιγότερα καρδιολογικά περιστατικά από όσους είχαν μειωμένη πρόσληψη. Αντιθέτως, χαμηλά επίπεδα μαγνησίου στο αίμα όπως και αυξημένη πρόσληψη ασβεστίου συνδέονται με αυξημένους καρδιακούς θανάτους.

Πώς να προλάβεις το έμφραγμα, πριν αυτό συμβεί Στο μικροσκόπιο: Βιτ. Κ

Η βιταμίνη Κ είναι στην πραγματικότητα μια ομάδα λιποδιαλυτών βιταμινών. Η βιταμίνη Κ1 συμμετέχει αποκλειστικά στην πήξη του αίματος – αυτός είναι ο μοναδικός της σκοπός. Η Κ2 από την άλλη πλευρά προέρχεται από έναν εντελώς διαφορετικό σύνολο πηγών τροφής και ο βιολογικός ρόλος της είναι να βοηθήσει στη μεταφορά του ασβεστίου στις κατάλληλες περιοχές στο σώμα, όπως τα οστά και τα δόντια.

Πλούσιες διατροφικές πηγές βιταμίνης Κ είναι το μπρόκολο (154 μgr ανά 100 gr τροφής), το κουνουπίδι (191 μgr), το λάχανο (149-275 μgr), ανάλογα με το είδος του λάχανου), το σογιέλαιο (200 μgr), το μαρούλι (113 μgr) και το σπανάκι (266 μgr), αλλά επίσης το ελαιόλαδο (58 μgr), ο φλοιός σιταριού (83 μgr) και επομένως τα περισσότερα αναποφλοίωτα δημητριακά προγεύματος, η βρώμη (63 μgr), τα ρεβίθια (48 μgr), οι ντομάτες (48 μgr), τα αυγά (50 μgr), οι φράουλες (14 μgr), τα σπαράγγια (39 μgr), τα φασόλια (28-33 μgr) και το συκώτι.

Πρόληψη ζωτικής σημασίας

Η βιταμίνη Κ2 ήδη χρησιμοποιείται σε αρκετές χώρες, όπως η Ιαπωνία, για τη θεραπεία της οστεοπόρωσης με καλά αποτελέσματα. Έχει επίσης συνδεθεί σε αρκετές μελέτες η αυξημένη λήψη Κ2 με μειωμένη επίπτωση του καρκίνου του προστάτη.

Οι μελέτες που εμφανίζονται σχετικά με την σπουδαιότητα της Κ2 στην υγεία μας φαίνεται να προμηνύουν ότι η Κ2 θα είναι μια καινούργια «βιταμίνη D». Η βιταμίνη Κ2 είναι σημαντικός παράγοντας στη δράση της ίδιας της βιταμίνης D. Είναι λοιπόν ζωτικής σημασίας να φροντίζουμε ώστε το σώμα μας να έχει επαρκή:
– Κ2
– D3
– Μαγνήσιο

Η μέτρηση των επιπέδων της βιταμίνης D είναι πλέον εφικτή σε οποιοδήποτε μικροβιολογικό εργαστήριο. Οι πιο αξιόπιστες μέθοδοι μέτρησης των επιπέδων μαγνησίου είναι είτε αυτή που γίνεται στο εσωτερικό των ερυθρών αιμοσφαιρίων, είτε η αξιολόγηση της επάρκειας ή της ανεπάρκειας του, μέσω μέτρησης οργανικών οξέων. Αυτές οι μετρήσεις χρειάζονται φασματογράφους μάζας υψηλής ανάλυσης και μπορούν να πραγματοποιηθούν σε λίγα μόνο εργαστήρια στην Ευρώπη και στις ΗΠΑ.

Για την αξιολόγηση πιθανής έλλειψης Κ2 είναι απαραίτητες εξετάσεις που δεν είναι διαθέσιμες σε ευρεία κλίμακα προς το παρόν. Αναμένεται όμως στο εγγύς μέλλον να υπάρξουν εξελίξεις και σε αυτό τον τομέα. Μια νέα ειδική εξέταση θα μπορεί να μας δείξει τον κίνδυνο για καρδιολογικό νόσημα μέσα από την αξιολόγηση της δράσης της Κ2 στην λειτουργία μιας πρωτεΐνης (Matrix Gla Protein, MGP).

Πρόκειται για μια σημαντική πρόοδο στη μάχη κατά των καρδιολογικών νοσημάτων, όπου λαμβάνοντας μια απολύτως ασφαλή φυσική ουσία (προσοχή σχετικά με τη δοσολογία χρειάζονται μόνο όσοι λαμβάνουν αντιπηκτική αγωγή) μπορούμε να ενισχύσουμε την υγεία μας και να μειώσουμε τον κίνδυνο νόσου.

Πηγή: Natura Nrg #80

Προηγούμενο άρθροΤα ελληνικά δάση στο Ελευθέριος Βενιζέλος
Επόμενο άρθροEcocity World Summit 2019 στην Ελλάδα