ΟικογένειαΠαιδίΣυμβουλές προστασίας από την ακτινοβολία των κινητών σε εφήβους

Συμβουλές προστασίας από την ακτινοβολία των κινητών σε εφήβους

Σήμερα, αντίθετα από ότι ίσχυε 10 χρόνια πριν, όλοι οι έφηβοι έχουν κινητό. Το κινητό είναι πια η ζωή τους. Με αυτό επικοινωνούν, μαθαίνουν τι γίνεται στην παρέα τους, ακούν μουσική, σερφάρουν, συνδέονται και στέλνουν χιλιάδες sms και φωτογραφίες με τη χρήση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης.

  ♦ του Γιάννη Μαρούδα, Mηχανικός Sw BSc, maroudas@mobilepro.eu

Ίσως η «χειρότερη» τιμωρία για τα παιδιά της εποχής του facebook να είναι η απώλεια του κινητού τους. Δεν βγαίνει όμως τίποτα με την τιμωρία! Παρακάτω ακολουθούν κάποιες Συμβουλές προστασίας από την ακτινοβολία των κινητών σε εφήβους.

Το πρόβλημα είναι ότι οι νέοι δεν προσέχουν κατά τη χρήση του κινητού και ότι το χρησιμοποιούν για πάρα πολλές ώρες. Επιστημονικές μελέτες έχουν δείξει ότι μετά τη χρήση μόλις 6 (έξι) λεπτών της ώρας αρχίζουν να εμφανίζονται –στην αρχή μικρές αλλά – μη αναστρέψιμες βλάβες στον οργανισμό.

Το κινητό θα πρέπει να χρησιμοποιείται ΠΑΝΤΑ με κάποιο ακουστικό (ενσύρματο ή ασύρματο). Επίσης μπορούμε να βάλουμε την κλήση του τηλεφώνου σε ανοικτή ακρόαση (στο μεγάφωνο). Είναι ένα πάρα πολύ απλό θέμα εκπαίδευσης που μπορεί γίνει εύκολα πραγματικότητα, όχι βέβαια μόνο με υποδείξεις. Πρέπει ο γονιός να δίνει το παράδειγμα. Ο γονιός είναι το πρότυπο του παιδιού.
Φυσικά, δεν λύνονται όλα με μια κίνηση αλλά αυτή είναι ίσως η σημαντικότερη. Όλες όμως οι υπόλοιπες κινήσεις προφύλαξης είναι εξ ίσου σημαντικές. Παρότι οι νέοι δεν έχουν την αίσθηση του κινδύνου, κάποιος (ο γονιός) πρέπει να τους καθοδηγήσει στη σωστή χρήση.

Τι κινδύνους διατρέχουν οι έφηβοι από τη χρήση του κινητού;

naturanrg76-aktinovolia-Συμβουλές προστασίας από την ακτινοβολία των κινητών σε εφήβους
Εμφανίζονται πονοκέφαλοι, αδυναμία συγκέντρωσης, απώλεια βραχυπρόθεσμης μνήμης, δυσκολία κατανόησης αλλά και εμφάνιση κάποιων μορφών καρκίνου εγκεφάλου, προστάτη, ωοθηκών κ.λπ.

Πρέπει επίσης να γνωρίζουμε ότι το κινητό εκπέμπει προς όλες τις πλευρές, δηλαδή αν είναι ανάμεσα σε δύο άτομα, ακτινοβολεί και τα δύο άτομα. Η άμεση περιοχή που η ακτινοβολία του κινητού έχει τη μεγαλύτερη ένταση είναι περίπου ½ (μισού) μέτρο από το κινητό.

Τι μπορούμε να κάνουμε, εκτός από τη χρήση του ακουστικού:

Μπορούμε να προμηθευτούμε μια θωρακισμένη πλάτη που προστατεύει από την ακτινοβολία του κινητού. Τοποθετείται στο πίσω μέρος του κινητού και μονώνει (θωρακίζει) την πίσω πλευρά. Αυτή την πλευρά του κινητού θα έχουμε προς το σώμα μας, όταν βάζουμε το κινητό στην τσέπη.

Για τα υπνοδωμάτια:

Πρέπει να γίνει σαφές ότι δεν πρέπει τα παιδιά να κοιμούνται με το κινητό ανοικτό δίπλα τους. Η καλύτερη λύση είναι να το κλείνουν και να το αφήνουν σε άλλο δωμάτιο για το βράδυ. Αν απαιτείται η χρήση του ως ξυπνητήρι, τότε το κινητό πρέπει να είναι σε κατάσταση πτήσης – χωρίς να είναι όμως ανοικτό το Wi-Fi του τηλεφώνου. Σε κάθε περίπτωση, αν το modem/router είναι σε ευθεία γραμμή κάτω από 9 μέτρα από το υπνοδωμάτιο, μπορείτε να μειώσετε την ένταση της ακτινοβολίας του, τοποθετώντας ένα κουτί για Wi-Fi Modem / Router Ηλεκτρομαγνητικής Θωράκισης. Αυτό εγκλωβίζει μέσα του το μεγαλύτερο μέρος της ακτινοβολίας του router.

Αν έχετε κοντά σας κεραία κινητής τηλεφωνίας: τότε θα δείτε ότι το κινητό σας έχει ισχύ σήματος 4 ή 5 από τις 5 μπάρες σήματος, στην ένδειξη κεραίας. Τότε θα πρέπει να σκεφτείτε τη χρήση πιο μόνιμων λύσεων για το σπίτι σας, όπως την τοποθέτηση ειδικού φιλμ θωράκισης στα τζάμια και ειδικής βαφής (μπογιά) θωράκισης στους τοίχους.

Πηγή Natura Nrg #76

Εγγραφείτε σήμερα!

Αποκτήστε απεριόριστη πρόσβαση στο ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ Περιεχόμενό μας

NaturaBUZZ

- Advertisement -

Νεα

Δείτε Επίσης