ΕυεξίαΠροστατέψτε το δέρμα σας από τον ανοιξιάτικο ήλιο

Προστατέψτε το δέρμα σας από τον ανοιξιάτικο ήλιο

Η έγκαιρη αντιηλιακή προστασία την άνοιξη είναι πολύ σημαντική. Το αντιηλιακό πρέπει να αποτελεί καλλυντικό πρώτης γραμμής και όχι να το αγοράζουμε λίγο πριν πάμε διακοπές.

Βασιλική Μουσάτου M.D. PhD, Δερματολόγος Αφροδισιολόγος

Την άνοιξη είναι πολύ εύκολο να πάθει κάποιος ηλιακό έγκαυμα, διότι ιδιαίτερα στη χώρα μας οι θερμοκρασίες δεν είναι πολύ υψηλές και η παραμονή στον ήλιο είναι ευχάριστη. Το δέρμα μετά  το χειμώνα δεν έχει ξεκινήσει να συνθέτει μελανίνη και είναι εντελώς εκτεθειμένο στην ηλιακή ακτινοβολία.

Ο ήλιος, όπως όλοι γνωρίζουμε, είναι υπεύθυνος για τη γήρανση του δέρματος αλλά και για πολλές φωτοδερματοπάθειες και για τον καρκίνο του δέρματος. Σπεύδουμε όλοι ή τουλάχιστον οι πιο συνειδητοποιημένοι να προστατευτούμε το καλοκαίρι όσο αποτελεσματικότερα γίνεται με τη χρήση αντιηλιακών και αποφυγή άμεσης και πολύωρης έκθεσης.

Στην Ελλάδα, ωστόσο, η περίοδος ηλιοφάνειας είναι πολύ μεγάλη και ξεκινά νωρίς, ήδη από το Μάρτιο με ημέρες έντονης λιακάδας. Είναι πολύ σημαντικό να γνωρίζουμε να προστατευόμαστε εγκαίρως από τον ήλιο της άνοιξης , αφού το δέρμα δεν είναι προετοιμασμένο για αυτήν την αιφνίδια και απότομη έκθεση σε έντονη υπεριώδη ακτινοβολία. Από το φάσμα της ηλιακής ακτινοβολίας, η υπεριώδης ακτινοβολία είναι αυτή που ασκεί κυρίως επίδραση στο δέρμα του ανθρώπου. Περιλαμβάνει την UVB, υπεύθυνη κυρίως για καρκινογένεση τη UVA, υπεύθυνη για φωτογήρανση και τη UVC, η οποία όμως απορροφάται από το όζον. Η απότομη μάλιστα έκθεση στον ήλιο ενέχει τον κίνδυνο εμφάνισης φωτοδερματίτιδας όπως πολύμορφο εξάνθημα εκ φωτός με έντονο κνησμό και εξάνθημα στα εκτεθειμένα μέρη.

Ποιοι κινδυνεύουν ΑΜΕΣΑ;

Ο ήλιος της άνοιξης όταν αμελούμε να προστατευτούμε αποτελεσματικά, μπορεί να επιδεινώσει πολλές προϋπάρχουσες δερματοπάθειες, είτε λόγω ανοσοκαταστολής τοπικά είτε μέσω άλλων μηχανισμών.

Ο επιχείλιος έρπητας

υποτροπιάζει έπειτα από πολύωρη έκθεση στον ήλιο. Αυτό δεν το έχουμε κατά νου την άνοιξη, με αποτέλεσμα οι δραστηριότητες στην ύπαιθρο χωρίς προστασία να πυροδοτήσουν την έξαρσή του.

Οι πορφυρίες

η δερματομυοσίτιδα, η φυλλώδης πέμφιγα, η πελλάγρα (ένδεια νιασίνης), η νόσος Darier, ο δισκοειδής λύκος, η νόσος Hailey-Halley, η ροδόχρους ακμή, η νόσος Darier, επιδεινώνονται με τον ήλιο.

Η λεύκη

είναι ένα νόσημα που επίσης απαιτεί ισχυρή αντιηλιακή προστασία των πασχουσών περιοχών, καθώς μην έχοντας μελανίνη καίγονται αμέσως, ακόμα και την άνοιξη.

Τα φαρμακευτικά εξανθήματα

φουντώνουν στον ήλιο, ενώ και όσοι έχουν ευρυαγγείες πρέπει να αποφεύγουν την ανοιξιάτικη ηλιοθεραπεία καθώς αυτές επιδεινώνονται.

Ειδικά για τους ασθενείς με ακμή

που βρίσκονται σε αγωγή με τοπικές θεραπείες  με προϊόντα, όπως ρετινοειδή και υπεροξείδιο του βενζολίου, ο ανοιξιάτικος ήλιος πρέπει να αποφεύγεται, αφού μπορεί να δημιουργηθούν πανάδες στο υπό θεραπεία δέρμα πριν προλάβει ο δερματολόγος να τροποποιήσει την αγωγή με προϊόντα που επιτρέπουν την έκθεση στον ήλιο. Αλλά και όσοι λαμβάνουν ρετινοειδή συστηματικά για ακμή ή άλλα νοσήματα (π.χ ψωρίαση) θα πρέπει να χρησιμοποιούν αντιηλιακή προστασία, γιατί τα ρετινοειδή προκαλούν φωτοευαισθησία και ακόμα και η ολιγόλεπτη έκθεση μπορεί να προκαλέσει έγκαυμα.

Άμεσο κίνδυνο διατρέχουν και όσοι λαμβάνουν αντιβιοτικά

της κατηγορίας των τετρακυκλινών και ειδικά μινοκυκλίνη. Σε αυτούς ο ήλιος πρέπει να αποφεύγεται, καθώς οι ουσίες αυτές μπορεί να προκαλέσουν σε συνδυασμό με τον ήλιο εξανθήματα αλλά και μόνιμες δυσχρωμίες.

Οι θεραπείες που μπορεί να έχουν γίνει τέλος του χειμώνα,

όπως peelings, fractional laser και γενικά θεραπείες που ερεθίζουν την επιδερμίδα, απαιτούν αποφυγή έκθεσης στον ήλιο έως και ένα μήνα μετά.

Πολλά καλλυντικά περιέχουν ουσίες που προκαλούν μικροαπολέπιση της επιδερμίδας (οξέα φρούτων, βιταμίνη Α) και η χρήση τους επιβάλλει την αντιηλιακή προστασία. Διαφορετικά το δέρμα  πιθανόν να κάνει πανάδες, φακίδες, δυσχρωμίες.

Τέλος, μια μεγάλη κατηγορία ατόμων που υποφέρουν με την έναρξη της ηλιοφάνειας, είναι όσοι ήδη έχουν μέλασμα και πανάδες. Οι δυσχρωμίες αυτές υποτροπιάζουν ακόμα και με ολιγόλεπτη παραμονή στον ήλιο και μία ανοιξιάτικη ημέρα χωρίς αντιηλιακό μπορεί να ακυρώσει όλη τη θεραπεία λεύκανσης που έκανε το άτομο όλο το χειμώνα.

Τι πρέπει να διαθέτει ένα καλό αντιηλιακό;

Το αντιηλιακό  πρέπει να αποτελεί  καλλυντικό πρώτης γραμμής  και όχι να το αγοράζουμε λίγο πριν πάμε διακοπές. Πρέπει να έχει υψηλό δείκτη SPF, που αναφέρεται στην προστασία από τη Β ακτινοβολία. Αντίστοιχος δείκτης δεν υπάρχει για την Α, αλλά πρέπει το αντιηλιακό μας να αναφέρει υψηλή προστασία και για αυτή. Σημαντική ιδιότητα που πρέπει να διαθέτει  είναι η φωτοσταθερότητα, να μην αλλοιώνεται δηλαδή η σύνθεσή του, άρα και η αποτελεσματικότητά του, κατά την αλληλεπίδραση της ηλιακής ακτινοβολίας και των αντιηλιακών του φίλτρων.

Για το πρόσωπο καλό είναι να επιλέγουμε oil-free συνθέσεις για να αποφεύγουμε ακμή από τα αντηλιακά. Επίσης, πρέπει να έχουν αδιάβροχη σύσταση για να προσφέρουν προστασία ακόμα και κατά την εφίδρωση ή το κολύμπι.

Tips

Όλα τα αντιηλιακά απαιτούν αρκετή  ποσότητα και συχνή ανανέωση. Επίσης, εάν η παραμονή μας στον ανοιξιάτικο ήλιο είναι πολύωρη, καπέλο, γυαλιά και προστασία με ρούχα είναι απαραίτητα.

Πηγή: NaturaNrg #70

Εγγραφείτε σήμερα!

Αποκτήστε απεριόριστη πρόσβαση στο ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ Περιεχόμενό μας

NaturaBUZZ

- Advertisement -

Νεα

Δείτε Επίσης