ΥγείαΑσθένειες & ΘεραπείεςΠροστατέψτε το δέρμα του μωρού σας

Προστατέψτε το δέρμα του μωρού σας

Χημικές ουσίες, αρώματα και χρώματα σε ρούχα, απορρυπαντικά και μωρουδιακά προϊόντα μπορούν να προκαλέσουν ερεθισμό στο δέρμα, ξηρότητα και ερυθρότητα. Ωστόσο, υπάρχουν πολλά να κάνετε για να προστατεύσετε το μωρό από δερματικά προβλήματα.  Οι κοκκινίλες στο δερματάκι των μωρών δεν είναι πάντοτε τόσο αθώες! Πολλές φορές κρύβουν μια πολύ συνηθισμένη δερματική αλλεργία που λέγεται έκζεμα και χρειάζεται ειδική αντιμετώπιση.

της Λίλης Γράψα

Το έκζεμα είναι μια δερματική πάθηση που εκδηλώνεται σε διάφορα σημεία του δέρματος (πρόσωπο, κεφάλι ή πίσω από τις αρθρώσεις), με ερυθρότητα, φαγούρα, φούσκωμα και φλεγμονή. Υπάρχουν διάφοροι τύποι εκζέματος, οι συνηθέστεροι εκ των οποίων είναι η ατοπική δερματίτιδα και η δερματίτιδα εξ επαφής.

Ποια είναι τα συμπτώματα;

Το έκζεμα, ανάλογα με το στάδιο στο οποίο βρίσκεται, παρουσιάζει τα εξής συμπτώματα:

 • αρχικά εμφανίζονται μικρές φουσκάλες κάτω από το δέρμα ή σκάσιμο του δέρματος.
 • στη συνέχεια το δέρμα γίνεται κόκκινο, λεπιώδες και προκαλεί φαγούρα.
 • σε σοβαρές περιπτώσεις, μπορεί να προκαλεί εξίδρωση (έκκριση υγρού).
 • σε χρόνιες περιπτώσεις, προκαλεί ξηρότητα, απολέπιση και ρωγμές στην επιφάνεια του δέρματος.

chamomile-Προστατέψτε το δέρμα του μωρού σας-naturanrgΠού οφείλεται;

Η ατοπική δερματίτιδα εκδηλώνεται εξαιτίας ενός γονιδίου, το οποίο είναι συνήθως οικογενές (κληρονομικό), ενώ η δερματίτιδα εξ επαφής προκαλείται από την επαφή του δέρματος με διάφορες χημικές ουσίες, όπως είναι τα απορρυπαντικά και διάφορα βιομηχανικά προϊόντα (αρώματα, καλλυντικά, φάρμακα, κλπ.).

Τι ερεθίζει το δερματάκι του μωρού;

Το ατοπικό έκζεμα χαρακτηρίζεται επίσης από εναλλαγές εξάρσεων και υφέσεων. Σε παρόξυνση της νόσου μπορεί να οδηγήσει ένα πλήθος αιτίων, όπως ο ιδρώτας, το πολύ ζεστό νερό, το έντονο τρίψιμο, το συχνό πλύσιμο των χεριών, ορισμένες τροφές, διάφορες ερεθιστικές ουσίες, καθώς και παράγοντες του περιβάλλοντος (αλλεργιογόνα).

Τι μπορείτε να κάνετε;

Λαμβάνοντας τα απαραίτητα μέτρα, μπορείτε να προλάβετε τη δερματίτιδα εξ επαφής ή να περιορίσετε την ατοπική δερματίτιδα. Ενδεικτικά, κατά περίπτωση, μπορείτε να κάνετε τα εξής:

 • Αποφύγετε τη χρήση χημικών προϊόντων (απορρυπαντικά, αφρόλουτρο, σαμπουάν) που επιδεινώνουν το πρόβλημα
 • Προτιμήστε βαμβακερά ρουχαλάκια που δεν ερεθίζουν το δέρμα.
 • Διατηρήστε τα παιδικά παιχνίδια και τα σεντόνια καθαρά.
 • Αποφεύγετε ή να περιορίζετε τις τροφές που μπορεί να επιδεινώνουν το πρόβλημα.

Βαμβακερές πάνες

Για τα μωρά που έχουν δυσανεξία στην περιοχή της πάνας και εμφανίζουν έκζεμα ή άλλες ατοπικές δερματίτιδες καλό είναι να χρησιμοποιούν οι γονείς με βαμβακερή επένδυση. Οι περισσότερες πάνες του εμπορίου είναι κατασκευασμένες από PVC πλαστικό, το οποίο δεν επιτρέπει στο δερματάκι του μωρού να αναπνέει και να αερίζεται. Το πλαστικό είναι παράγωγο του πετρελαίου και πολλών άλλων τοξικών υλικών. Επίσης, ο συνδυασμός της υγρασίας και της έλλειψης φωτός στην περιοχή της πάνας συμβάλλει στη δημιουργία βακτηριδίων. Μην ξεχνάτε πως το πλαστικό δεν είναι το πιο ευγενές υλικό για τα μωράκια. Ειδικά όταν έρχονται σε επαφή μαζί του για μεγάλο χρονικό διάστημα και για αρκετά χρόνια.

Πώς να αντιμετωπίσετε το εξάνθημα από πάνα

Τα περισσότερα είδη εξανθήματος από πάνα δεν χρειάζονται ιατρική φροντίδα. Για να αντιμετωπίσετε το εξάνθημα από την πάνα και να εμποδίσετε περαιτέρω προβλήματα στο δέρμα του νεογέννητου:

 • Χρησιμοποιείστε πάνες με βαμβακερή επένδυση, που επιτρέπουν στο δέρμα να αναπνέει.
 • Αλλάζετε τις πάνες αμέσως όταν βρέχονται ή λερώνονται
 • Να πλένετε την περιοχή όπου φοριέται η πάνα με ελαφρύ καθαριστικό χωρίς άρωμα ή με σκέτο νερό. Αν το εξάνθημα είναι σοβαρό χρησιμοποιείστε ένα μπουκάλι με ψεκασμό για να καθαρίσετε, χωρίς να τρίψετε
 • Χρησιμοποιήστε ένα καθαρό μαλακό πανί, όχι μωρομάντιλα. Το άρωμα ή το αλκοόλ που υπάρχει σε πολλά μωρομάντιλα μπορεί να ερεθίσει περαιτέρω και να ξηράνει το δέρμα του μωρού.
 • Στεγνώστε το. Μην το τρίβετε. Αφήστε την πάσχουσα περιοχή να στεγνώσει τελείως με τον αέρα πριν βάλετε καινούργια πάνα.
 • Αποφύγετε τη χρήση ταλκ.

Πηγή: NaturaNrg #04

Sas-endiaferei_arrow

Aτοπική δερματίτιδα

Kid’s spa

Εγγραφείτε σήμερα!

Αποκτήστε απεριόριστη πρόσβαση στο ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ Περιεχόμενό μας

NaturaBUZZ

- Advertisement -

Νεα

Δείτε Επίσης

Contact to Listing Owner

Captcha Code