Αρχική Sex -Σχέσεις Προστατευθείτε από τις καλοκαιρινές μολύνσεις

Προστατευθείτε από τις καλοκαιρινές μολύνσεις

Προστατευθείτε από τις καλοκαιρινές μολύνσεις
woman wearing a flowing white sarong on a tropical beach

 

Οι κολπίτιδες, οι ουρολοιμώξεις και τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού αποτελούν συχνά προβλήματα που απειλούν να διαταράξουν την ηρεμία και την απόλαυση των διακοπών.

⇒Δρ. Αναστασία Κανέλλου, Αναπλ.Kαθηγήτρια Διατροφής, ΤΕΙ Αθήνας, www.easydiet.gr, akanellou@easydiet.gr

Λίγο η ζέστη και η αυξημένη υγρασία της γεννητικής περιοχής, λίγο τα μπάνια στη θάλασσα σε ακατάλληλα νερά, η επαφή με την άμμο και με τις ξαπλώστρες, καθώς και οι νέες «περιπέτειες» του καλοκαιριού αποτελούν συνθήκες ικανές για να φέρουν αναστάτωση στην καλοκαιρινή σας αρμονία και  χαλάρωση.

Κυστίτιδες – Ουρολοιμώξεις

Πολλές φορές κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, οι γυναίκες παραπονιούνται για προβλήματα στην ούρηση, τα περισσότερα εκ των οποίων οφείλονται σε κυστίτιδα. Η κυστίτιδα αποτελεί την πιο συχνή μορφή απλής ουρολοίμωξης, και στην πραγματικότητα 20-30% περίπου των γυναικών θα υποστούν την λοίμωξη αυτή τουλάχιστον μία φορά κατά τη διάρκεια της ζωής τους.
Το γεγονός πως η ουρήθρα βρίσκεται ανατομικά τοποθετημένη πολύ κοντά στον κόλπο και στον πρωκτό, σε συνδυασμό με την καλοκαιρινή εφίδρωση και τη μειωμένη πρόσληψη υγρών σχετίζεται με την αυξημένη εμφάνισή της τους καλοκαιρινούς μήνες.

Με την εμφάνιση των χαρακτηριστικών συμπτωμάτων, δηλ. συχνουρίας, δυσουρίας, τσουξίματος- δυσκολίας στην ούρηση (δυσουρία), αισθήματος καύσου (κάψιμο), πόνου χαμηλά στην κοιλιά (υπερηβικά),  αίματος στα ούρα, πρέπει χωρίς χρονοτριβή η γυναίκα να απευθύνεται στον ιατρό της για τις κατάλληλες εξετάσεις.

Πέραν της κατάλληλης αγωγής, θα είναι χρήσιμο να πίνετε πολλά υγρά καθημερινώς (10 ποτήρια υγρών), να σκουπίζεστε πάντα από εμπρός προς τα πίσω, να χαλαρώνετε όταν ουρείτε για να αδειάζει η κύστη τελείως, να μην καθυστερείτε την «επίσκεψή» σας  στην τουαλέτα (η κατακράτηση ούρων είναι άριστο υπόστρωμα για την ανάπτυξη φλεγμονής). Μπορείτε επίσης να πίνετε κατά τη διάρκεια της θεραπείας σας 1-2 ποτήρια χυμό από κράνα (υπάρχει στα περισσότερα φαρμακεία).

Τέλος, θα είναι καλή ιδέα, πάντα σε συνεννόηση με τον ιατρό σας, να προβείτε σε επαναληπτική καλλιέργεια ούρων επτά με δεκατέσσερις ημέρες μετά το πέρας της θεραπείας, για να επιβεβαιωθείτε για την πλήρη επιτυχία της θεραπείας σας!

Σεξουαλικώς Μεταδιδόμενα Νοσήματα

Ιός των Ανθρωπίνων Θηλωμάτων (ο γνωστός μας HPV), χλαμύδια, ο μυκόπλασμα , έρπης των γεννητικών οργάνων, οξυτενή κονδυλώματα, πυελικές φλεγμονές, HIV, οι ηπατίτιδες, σύφιλη (ναι, και αυτό, ξαναήρθε στην επικαιρότητα!!) ουφ πιά, από τι άλλο θα πρέπει να προσέχετε;; Ναι, ναι από όλα αυτά!

Από τη στιγμή, λοιπόν, που μιλάμε για καλοκαίρι, έχουμε να κάνουμε με μια αυξημένη σεξουαλική δραστηριότητα, με σχέσεις καινούριες και ενδεχομένως γρήγορες, άρα όλα τα ανωτέρω μπορούν, δυστυχώς, και να έχουν την τιμητική τους. Τι κάνουμε, λοιπόν, για να προστατευθούμε;

Απλά πράγματα. Χρησιμοποιούμε προφυλακτικό! Απλό, χιλιοειπωμένο, πολύ αποτελεσματικό. Ναι μεν μπορεί να μην μάς προστατεύει 100%, όμως μάς παρέχει ασφάλεια σε πάρα πολύ μεγάλο βαθμό και μάς κρατάει ασφαλείς και ακέραιους!  Άρα, λοιπόν, Προφυλακτικό, γιατί μάς Προφυλάσσει!

Επιλέγουμε, τέλος, τους ερωτικούς μας συντρόφους, χρησιμοποιώντας όσο μπορούμε την κοινή μας λογική, για να μειώσουμε τους κινδύνους στους οποίους δυνητικά εκτιθέμεθα.

Εάν, παρ’ όλα ταύτα, έχουμε κάποια συμπτωματολογία που μάς ενοχλεί ή που μάς προβληματίζει, επισκεπτόμαστε τον γυναικολόγο μας για έναν έλεγχο (check up) και ίσως καλλιέργειες και τεστ Παπανικολάου και λύνουμε όλες μας τις ανησυχίες!
Με τις παραπάνω συμβουλές θεωρούμε πως θα απολαύσετε το καλοκαίρι σας και θα έχετε τη σιγουριά ότι πήρατε όλα εκείνα τα μέτρα που θα μειώσουν κατά πολύ την πιθανότητα να πρέπει να ψάχνετε για γυναικολόγο καλοκαιριάτικα, για λήψη κολπικών καλλιεργειών ή για φαρμακείο για τις απαραίτητες θεραπευτικές κρέμες κ.λπ.

Κολπίτιδες, μικροβιακής- μυκητιασικής  αιτιολογίας

Πρόκειται για τοπικό ερεθισμό των γεννητικών οργάνων που οφείλεται είτε σε μικρόβια είτε σε μύκητες. Απαντάται συχνά το καλοκαίρι και συνήθως αντιμετωπίζεται σχετικά εύκολα. Κάνει την εμφάνισή της με κνησμό (φαγούρα) είτε εξωτερικά στο αιδοίο είτε εσωτερικά στον κόλπο, αυξημένα υγρά (διαφόρων χρωματισμών: κίτρινα, λευκωπά, κιτρινοπράσινα, πράσινα), δυσπαρεύνεια (πόνο κατά την διάρκεια της επαφής).

Οφείλεται στη διαταραχή της φυσιολογικής μικροβιακής  χλωρίδας της περιοχής (γαλακτοβάκιλλοι) στην οποία μπορεί να συνεισφέρει η λήψη κάθε είδους αντιβιοτικού. Τα γαλακτομικά προϊόντα, το γιαούρτι και τα συμπληρώματα που περιέχουν προβιοτικά έχουν τόσο προληπτική, όσο και επανορθωτική δράση, επαναφέροντας σε ισορροπία τη διαταραγμένη μικροβιακή χλωρίδα του κόλπου.

Να λοιπόν, κάποιες απλές και αποτελεσματικές συμβουλές  για να μειώσουμε τις πιθανότητες δυσάρεστης «γνωριμίας» με τα ως άνω μικρόβια καλοκαιριάτικα.
 • Φροντίστε για την τακτική και σωστή υγιεινή της γεννητικής σας περιοχής με άφθονο νερό και ενδεχομένως με κάποιο ειδικό προϊόν (σαπούνι, διάλυμα κ.λπ.).
 • Φυσιολογικά το εσωτερικό του κόλπου βρίσκεται σε μια δυναμική ισορροπία. Μην χρησιμοποιείτε, λοιπόν,  ισχυρά αντισηπτικά και μην κάνετε εσωτερικές πλύσεις χωρίς κάποιον ιδιαίτερο λόγο. Μπορεί να διαταράξετε τη μικροβιακή  ισορροπία του κόλπου σας και να προκαλέσετε κολπίτιδα.
 • Μη μένετε πολλή ώρα με βρεγμένο μαγιό -φροντίστε να έχετε δεύτερο μαζί σας για να αλλάζετε (τα βακτήρια και οι μύκητες αναπτύσσονται ταχύτερα σε θερμό και υγρό περιβάλλον).
 • Μην κολυμπάτε κατά τη διάρκεια της περιόδου σας, ειδικά εάν δεν έχετε ολοκληρώσει την οικογένειά σας.
 • Να μην χρησιμοποιείτε συχνά ταμπόν, κι όταν αυτό γίνεται η χρήση του να μην ξεπερνά τις τέσσερις με πέντε ώρες.
 • Απλώνετε πάντα τη δική σας πετσέτα πάνω στην άμμο ή στην ξαπλώστρα.
 • Αποφεύγετε, κατά το δυνατόν, τη συχνή χρήση στενών εσωρούχων και τζιν πανελονιών -αυξάνουν τη θερμοκρασία της περιοχής, άρα και την υγρασία, δημιουργώντας το ιδανικό περιβάλλον για την ανάπτυξη των ενοχλητικών μας μικροβίων.
 • Χρησιμοποιήστε βαμβακερά κι όχι συνθετικά εσώρουχα.
 • Προσπαθήστε να προτιμάτε  παραλίες με καθαρά νερά.
 • Εάν πρόκειται να ξεκινήσετε αντιβίωση, καταναλώστε γαλακτοκομικά προϊόντα ή κάποιο συμπλήρωμα με προβιοτικό.
 • Κάντε τον τακτικό σας έλεγχο με τέστ Παπανικολάου.
 • Εάν υπάρχει κάποια λοίμωξη, η σεξουαλική επαφή θα πρέπει να αποφεύγεται ή να γίνεται από την αρχή έως το τέλος με προφυλακτικό.
 • Να προσπαθείτε να χρησιμοποιείτε πάντα προφυλακτικό, ειδικά στις νέες σας γνωριμίες.
 • Εάν νιώσετε φαγούρα, ερεθισμό, αύξηση των υγρών, δυσοσμία ή πόνο στα γεννητικά όργανα, επισκεφθείτε αμέσως τον ιατρό σας για γυναικολογική εξέταση και πιθανώς λήψη καλλιεργειών!

Καλές σας ξένοιαστες και χαλαρωτικές διακοπές!

Πηγή: NaturaNrg #19

 

Προηγούμενο άρθροΤα πάντα για τα φρούτα. Όσο πιο μεγάλα τόσο καλύτερα;
Επόμενο άρθροΙαματικές πηγές: τα Ασκληπιεία της σύγχρονης Ελλάδας