LifeΠροσωπικά δεδομένα … προστατεύονται;

Προσωπικά δεδομένα … προστατεύονται;

Η  προστασία του ατόμου στην κοινωνία της πληροφορίας δεν κατοχυρώνεται πλέον με τις παραδοσιακές θεσμικές ρυθμίσεις, αλλά χρειάζεται ειδική αντιμετώπιση.
Η τεράστια πρόοδος της πληροφορικής, η ανάπτυξη νέων τεχνολογιών και  οι νέες μορφές διαφήμισης  και  ηλεκτρονικών συναλλαγών είχαν ως συνέπεια την ανεξέλεγκτη καταχώριση και επεξεργασία των προσωπικών δεδομένων του ατόμου από εταιρείες  και οργανισμούς που δραστηριοποιούνται κυρίως στο διαδίκτυο. Έτσι η προστασία του ατόμου στην κοινωνία της πληροφορίας δεν κατοχυρώνεται πλέον με τις παραδοσιακές θεσμικές ρυθμίσεις, αλλά χρειάζεται ειδική αντιμετώπιση.

♦ Κωνσταντίνος Ν. Πιάγκος, Νομικός Διδάκτωρ Πανεπιστημίου Αθηνών

Aπό το 1997 που είχαμε τον πρώτο νόμο για την προστασία των προσωπικών δεδομένων μέχρι σήμερα, την Ελλάδα απασχόλησε με 5 νόμους το σημαντικό ζήτημα της προστασίας δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα. Το ζήτημα αυτό, μετά από όλα αυτά τα χρόνια, ορθώνεται πλέον ξεκάθαρα απέναντι σε μια κοινωνία με νέες ηθικές και κοινωνικές αναζητήσεις.

Οι 5 νόμοι για την προστασία των δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα

Νόμος 2472/1997: Προστασία του ατόμου από την επεξεργασία δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα
Νόμος 3471/2006: Προστασία δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα και της ιδιωτικής ζωής στον τομέα των ηλεκτρονικών επικοινωνιών
Νόμος 3783/2009: Tαυτοποίηση των κατόχων και χρηστών εξοπλισμού και υπηρεσιών κινητής τηλεφωνίας και άλλες διατάξεις
Νόμος 3917/2011:  Διατήρηση δεδομένων που παράγονται ή υποβάλλονται σε επεξεργασία σε συνάρτηση με την παροχή διαθέσιμων στο κοινό υπηρεσιών ηλεκτρονικών επικοινωνιών ή δημόσιων δικτύων επικοινωνιών. Χρήση συστημάτων επιτήρησης με τη λήψη ή καταγραφή ήχου ή εικόνας σε δημόσιους χώρους και συναφείς διατάξεις.
Νόμος 4070/2012:  Ρυθμίσεις Ηλεκτρονικών Επικοινωνιών, Μεταφορών, Δημοσίων Έργων και άλλες διατάξεις
Όσον αφορά την  ευρωπαική αντιμετώπιση του προβλήματος, αναμένεται να γίνει ακόμα πιο αυστηρή ύστερα από την  άνοιξη του 2012,  όπου η διαδικτυακή εταιρεία  Google  απλοποιώντας  τους όρους προστασίας της ιδιωτικότητας του χρήστη στις υπηρεσίες της  ανήγγειλε την  αλλαγή στην προστασία των προσωπικών δεδομένων. Οι νέοι κανόνες που θέσπισε ο κολοσσός των ηλεκτρονικών αναζητήσεων επιτρέπουν να διαμοιράζονται τα προσωπικά δεδομένα,  που –έτσι κι αλλιώς– συλλέγονται από τις υπηρεσίες της Google, σε όλες τις υπόλοιπες πλατφόρμες της εταιρείας. Συγκεκριμένα,  στον ιστότοπο αναπαραγωγής βίντεο YouTube,  στο ηλεκτρονικό ταχυδρομείο Gmail,  στο κοινωνικό δίκτυο Google+ και στον ιστότοπο Blogger, ο οποίος φιλοξενεί τα ιστολόγια με την κατάληξη «blogspot.com».

Και όλα αυτά προστέθηκαν σε ένα βεβαρημένο παρελθόν της εταιρείας, η οποία τα προηγούμενα χρόνια, μέσω ενός προγράμματος street view, κατάφερε να συγκεντρώσει τα δεδομένα wifi διαφόρων χρηστών. Επιπλέον, οδηγήθηκε ενώπιον των αρμοδίων Αρχών προστασίας προσωπικών δεδομένων σε διάφορα κράτη μέλη, η αντιμετώπιση δεν ήταν η ίδια.

Ενώ η Γερμανία επέβαλε στη Google μερικά εκατομμύρια ευρώ πρόστιμο, στην Αγγλία δεν επιβλήθηκε κανένα πρόστιμο, εφόσον δεν θεωρήθηκε ότι υπήρξε παραβίαση.
Άραγε η διαφορά ανάμεσα στην έννοια «κοινωνική δικτύωση», που είναι κάτι σπουδαίο στις μέρες μας, και τη Google που διατηρεί μονοπωλιακά το δικαίωμά μας σε αυτού του είδους την κοινωνική επικοινωνία, θα επηρεάσει την Ευρωπαϊκή Ένωση στο να θεσπίσει επιτέλους ένα νέο και πιο αυστηρό νομικό πλαίσιο προστασίας προσωπικών δεδομένων;
Μήπως λοιπόν στις δύσκολες ημέρες που βιώνουμε ήρθε η ώρα να αναρωτηθούν οι εταίροι μας, εάν επί της έννοιας «ευθύνη» θα πρέπει να αναζητηθεί εκτός από το αυστηρό περιεχόμενο ενός απαιτητικού χαρακτήρα που έχουν υιοθετήσει απέναντί μας, μια πιο κοινωνική χροιά του όρου, σύμφωνα με την οποία η Ευρωπαϊκή Ένωση αναλαμβάνει την «ευθύνη», πρώτα των δικών της ενεργειών και ύστερα απαιτεί από τα μέλη της να είναι συνεπή στις υποχρεώσεις τους προς αυτή;
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή μέσα στο 2012 παρουσίασε το πακέτο των νομοθετικών προτάσεων για το νέο νομικό πλαίσιο προστασίας προσωπικών δεδομένων στην Ευρωπαική Ένωση, λόγω της ανάγκης για αντιμετώπιση πληθώρας νέων προκλήσεων για τα προσωπικά δεδομένα του πολίτη. Οι προτάσεις της Ευρωπαικής Επιτροπής έχουν παραπεμφθεί τώρα προς συζήτηση στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και στα κράτη μέλη της ΕΕ, τα οποία θα συζητήσουν για το μείζον θέμα τους επόμενους μήνες.

Πηγή: NaturaNrg #35

Εγγραφείτε σήμερα!

Αποκτήστε απεριόριστη πρόσβαση στο ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ Περιεχόμενό μας

NaturaBUZZ

- Advertisement -

Νεα

Δείτε Επίσης