ΕυεξίαYogaΠρόθεση για τη νέα χρονιά

Πρόθεση για τη νέα χρονιά

 Συχνά έχω γιορτάσει την Πρωτοχρονιά φτιάχνοντας μια λίστα με τις προθέσεις μου για το επόμενο έτος – γράφοντας τι θέλω για τον εαυτό μου, χρησιμοποιώντας καταφατική γλώσσα: «Τη νέα χρονιά θα υπηρετήσω τους μαθητές μου με χαρά. Θα βιώσω αφθονία στην πνευματική, συναισθηματική και υλική ζωή μου». Κάπως έτσι. Πρόθεση για τη νέα χρονιά

 της Μαρίας Χρυσοχεράκη, Πιστοποιημένη δασκάλα Iyengar yoga (Level 3), goldy.yogaonline@yahoo.gr Φωτογραφία: Ιωάννα Παγκαλιά

Ο λόγος για μια τέτοια άσκηση είναι απλός: Το να θέτεις μια πρόθεση είναι σαν να στοχεύεις ή να στρέφεις το βέλος σου σε ένα στόχο. Εάν η πρόθεσή σου είναι αρκετά σαφής, σου δίνει μια εστιασμένη κατεύθυνση σε ό,τι κάνεις και μπορείς να επιλέξεις αυτό που επιταχύνει το ταξίδι προς τον στόχο σου με τρόπο φυσικό. Πρόθεση για τη νέα χρονιά

Αλλά το να ορίσεις απλώς την πρόθεση δεν σημαίνει ότι θα πραγματοποιήσεις τους στόχους σου. Υπάρχει περίπτωση κρυφές επιφυλάξεις ή ασυνείδητες ατζέντες να κρύβονται κάτω από την επιφάνεια της πρόθεσής σου, οι οποίες σαμποτάρουν το βέλος της πρόθεσης. Σε αυτήν την περίπτωση δεν θα πετάξει ευθεία. Έτσι, στην αρχή μιας σκόπιμης διαδικασίας, είναι σημαντικό να αντιμετωπίσουμε τις επιφυλάξεις μας, το συναίσθημα ότι δεν αξίζουμε ακριβώς αυτό που επιθυμούμε ή απλά τα ακατέργαστα συναισθήματα.

Το κλειδί είναι μια διαδικασία που ονομάζεται «ανακεφαλαίωση»

Με την ανακεφαλαίωση, φέρνουμε στο μυαλό μας όποιες εμπειρίες μεταφέρουμε και οτιδήποτε θα μπορούσε να σταθεί εμπόδιο στην πρόθεσή μας.

Το να αφιερώνουμε χρόνο για να θυμηθούμε συνειδητά τα λόγια και τις πράξεις μας είναι μια ισχυρή πρακτική της γιόγκα. Πολλοί παραδοσιακοί δάσκαλοι το θεωρούν απαραίτητη προϋπόθεση για την προσωπική ανάπτυξη. Oρισμένοι από αυτούς μας προτείνουν να το κάνουμε τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα ή ακόμα και μία φορά την ημέρα!

Η ζωή κυλά γρήγορα

Δεν μπορούμε να μπούμε συνειδητά στην επόμενη φάση της ζωής μας εάν δεν ρίξουμε φως στο παρελθόν μας. Η ζωή κυλά γρήγορα. Tόσο γρήγορα που μεγάλο μέρος της φαίνεται να χάνεται πίσω μας. Ξεχνάμε αυτά που έχουμε καταφέρει. Ξεχνάμε τα καλά πράγματα που μας έχουν συμβεί, τους τρόπους με τους οποίους έχουμε έρθει πιο κοντά με άλλους ανθρώπους και τον αληθινό μας Εαυτό. Και όπως χάνουμε από τα μάτια μας τις θετικές στιγμές, έτσι θάβουμε την ταλαιπωρία μας στις φορτισμένες ή δύσκολες στιγμές. Ή, αν τα θυμόμαστε, «χτυπάμε» τον εαυτό μας, προσπαθούμε να δικαιολογήσουμε τον εαυτό μας ή βρίσκουμε κάποιον άλλο για να κατηγορήσουμε. Οποιαδήποτε από αυτές τις αντιδράσεις απλώς τοποθετεί τη δυσφορία πιο σταθερά στο ασυνείδητό μας.

Όταν έχουμε μια φορτισμένη συζήτηση, όταν πληγώνονται τα συναισθήματά μας ή όταν στενοχωρούμε ένα άλλο άτομο, το σώμα μας το καταγράφει διακριτικά και το κρατά. Η μνήμη αυτή προστίθεται σαν στρώση στους νευρώνες μας και, τελικά, στους μυς μας. Ο πόνος στην πλάτη και στον αυχένα συνδέονται με μη επεξεργασμένα συναισθήματα, όπως το άγχος και ο θυμός. Αν δεν αναγνωρίσουμε αυτά τα συναισθήματα και συνειδητά, αν δεν τα καθαρίσουμε, συσσωρεύονται σαν λάσπη. Γι’ αυτό έχουμε συχνά περίεργα συναισθήματα δυσφορίας, νευρικότητας ή φαινομενικά χωρίς κίνητρα θυμού. Όταν θάβουμε τα φορτισμένα συναισθήματα και τις σκέψεις μας, αυτά τείνουν να «διαρρέουν στο πλάι». Να σαμποτάρουν τις καλύτερες προθέσεις μας. Επίσης, προκαλούν πόνο στο σώμα και επηρεάζουν τον τρόπο που μιλάμε και ενεργούμε.

Τι είναι η ανακεφαλαίωση

Η ανακεφαλαίωση είναι η διαδικασία της ανάκλησης ενός φορτισμένου γεγονότος, της συνείδησής του, του αισθήματος τύψεων εάν χρειάζεται και στη συνέχεια της αφαίρεσης του. Διαφέρει από την ψυχοθεραπεία. Αντί να εστιάζουμε στα γιατί ή να μένουμε στο παρελθόν, όταν κάνουμε ανακεφαλαίωση, στόχος μας είναι η απλή νοητική και συναισθηματική καθαριότητα του «σπιτιού». Καθώς αναγνωρίζουμε τα επιτεύγματά μας και παραδεχόμαστε τα λάθη μας, έχουμε την ευκαιρία να μάθουμε από τα γεγονότα και τις πράξεις της ζωής μας. Επίσης, έχουμε την ευκαιρία να απελευθερωθούμε από τα συναισθηματικά υπολείμματα που συνδέονται με αυτά.

Διαβάστε επίσης ⇒ Veganuary Προστάτεψε τη φύση γέμισε το πιάτο σου σωστά

Η πρακτική της ανακεφαλαίωσης είναι μια εκδοχή της πρακτικής της γιόγκα που ονομάζεται «έρευνα», «εξέταση» (βιτσάρα), ή αλλιώς, ενδοσκόπηση.

Θα πρέπει να πούμε πως η έρευνα ξεκινά πάντα με την υποβολή μιας ερώτησης. Αυτή η  ερώτηση θα μπορούσε να είναι τόσο άμεση όσο «Γιατί νιώθω άβολα;» ή τόσο ριζοσπαστικό όσο «Ποιος είμαι, αλήθεια;». Αλλά σχεδόν κάθε παράδοση προσφέρει κάποια μορφή διαδικασίας ανακεφαλαίωσης. Είτε το ονομάζουμε «εξομολόγηση», «κάθαρση κάρμα», «σοφός προβληματισμός» ή ακόμα και «ηθική απογραφή», ο σκοπός είναι ο ίδιος.

Όταν αποφασίσουμε να δούμε καθαρά τις δικές μας ασυνείδητες ενέργειες ή το εσωτερικό σκοτάδι που κρύβει τα λιγότερο ευγενή κίνητρά μας, τότε διαλύουμε πολλή λάσπη που κουβαλάμε στην καρδιά μας. Βέβαια, να πούμε σε αυτό το σημείο ότι το να κοιτάμε τον εαυτό μας με ειλικρίνεια δεν είναι εύκολο για τους περισσότερους από εμάς. Συχνά είναι εντελώς άβολο. Οι συνήθειές μας της αυτοδικαίωσης, της κατηγορίας και της άρνησης είναι συχνά βαθιά ριζωμένες. Μερικοί από εμάς δυσκολευόμαστε να παραδεχτούμε ακόμα και τις επιτυχίες μας. Οι περισσότεροι από εμάς δυσκολευόμαστε ακόμη περισσότερο να παραδεχτούμε τα λάθη μας. Ένας λόγος για αυτό είναι ότι ταυτιζόμαστε τόσο στενά με τον συνήθη τρόπο να κάνουμε πράγματα που δεν πιστεύουμε ότι μπορούμε να αλλάξουμε. Μερικές φορές δεν το θέλουμε!

Το θαύμα της ανακεφαλαίωσης είναι ότι δημιουργεί ένα ρεύμα αυτογνωσίας που μπορεί να φέρει τη μεταμόρφωση από μόνη της. Όσο περισσότερο συνηθίζουμε να κοιτάμε πίσω στην ημέρα, στην εβδομάδα ή στον μήνα και να καθαρίζουμε την ταλαιπωρία μας, τόσο πιο αυτόματη γίνεται. Τελικά, η διαδικασία αυτοκαθαρισμού γίνεται εύκολη. Σαν να βουρτσίζουμε τα δόντια μας ή να καθαρίζουμε το σπίτι μας.

Η ανακεφαλαίωση είναι το κλειδί για την αλλαγή. Είναι το μυστικό της δημιουργίας αποτελεσματικών προθέσεων. Και είναι ένα από τα πιο ισχυρά εργαλεία στη γιόγκα.

Πηγή: Naturanrg131o, www.naturanrg.gr

Εγγραφείτε σήμερα!

Αποκτήστε απεριόριστη πρόσβαση στο ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ Περιεχόμενό μας

NaturaBUZZ

- Advertisement -

Νεα

Δείτε Επίσης