Προβιοτικά και Σύνδρομο Ευερέθιστου Εντέρου

Προβιοτικά και Σύνδρομο Ευερέθιστου Εντέρου

Αναρτήθηκε στις: Κατηγορίες: Ασθένειες & Θεραπείες, Ολιστικές Θεραπείες, Υγεία

Τα προβιοτικά έχουν θετική επίδραση στην αντιμετώπιση του συνόλου των συμπτωμάτων του συνδρόμου ευερέθιστου εντέρου.

της Μαρίας Γκέκα

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ορίζει τα προβιοτικά ως «ζωντανούς μικροοργανισμούς οι οποίοι όταν χορηγούνται σε επαρκείς ποσότητες ωφελούν την υγεία του ξενιστή». Περιλαμβάνουν βακτήρια καθώς και ζυμομύκητες. Είναι ικανά να μεταβάλλουν την ισορροπία των βακτηριδίων που υπάρχουν ήδη στο παχύ μας έντερο, κάτι που είναι γνωστό ως μικροβίωμα του εντέρου.

Το μικροβίωμα του εντέρου πιστεύεται ότι περιέχει έως και 1000 διαφορετικά είδη βακτηρίων, τα οποία μπορούν να κατηγοριοποιηθούν περαιτέρω σε μεμονωμένα στελέχη.

Τα προβιοτικά αποτελούνται από μια μεμονωμένη ή μεικτή καλλιέργεια ειδών και στελεχών σε συγκεκριμένες δόσεις. Όλοι οι ειδικοί συμφωνούν ότι η αποτελεσματικότητά τους εξαρτάται από τα είδη που καταναλώνουμε καθώς και από το ποια είδη υπάρχουν ήδη στο έντερο.

Τα πιο κοινά και επιστημονικά μελετημένα είδη είναι τα Lactobacilli και Bifidobacteria. Συγκεκριμένα, οι ασθενείς με IBS εμφανίζουν χαμηλότερα επίπεδα και των δύο ειδών σε σύγκριση με ένα, κατά τα άλλα, υγιές άτομο.

Τα προβιοτικά βοηθούν στην αποκατάσταση της ισορροπίας με διάφορους τρόπους, συμπεριλαμβανομένης της αναστολής της ανάπτυξης επιβλαβών βακτηρίων, της μείωσης της φλεγμονής και της επιβράδυνσης του πεπτικού συστήματος.

 

Τα προβιοτικά δρουν ως φραγμός σε παθογόνους μικροοργανισμούς, εμποδίζουν την προσκόλληση και την ανάπτυξή τους στο εντερικό επιθήλιο και ενισχύουν την ανοσολογική απόκριση (άμυνα) του οργανισμού-ξενιστή. Εκτός αυτού όμως, στο κόλον έχουν έναν εξίσου σημαντικό ρόλο: αυτόν της ζύμωσης των άπεπτων υδατανθράκων και των διαλυτών διαιτητικών ινών, παράγοντας βραχείας- αλύσου λιπαρά οξέα. Με τον τρόπο αυτό, μειώνουν την παραγωγή αερίων και την εμφάνιση διάρροιας.

Πώς λειτουργούν τα προβιοτικά με το ΣΕΕ;

Λαμβάνοντας ένα προβιοτικό συμπλήρωμα, αυξάνουμε τον αριθμό των φιλικών βακτηρίων στο παχύ έντερο, κάτι που θεωρείται ότι μειώνει τα συμπτώματα του ΣΕΕ επειδή έχει τις ακόλουθες επιδράσεις:

  • Εξάλειψη της βακτηριακής υπερανάπτυξης στο λεπτό έντερο (SIBO)
  • Μείωση του αριθμού των εχθρικών βακτηρίων
  • Ενίσχυση της επένδυσης των εντέρων
  • Μείωση της εντερικής διαπερατότητας
  • Καλύτερος έλεγχος της κινητικότητας
  • Μείωση της σπλαγχνικής υπερευαισθησίας
  • Μείωση του πόνου επηρεάζοντας τους υποδοχείς των νεύρων που βρίσκονται στην εντερική επένδυση
  • Αντιβιοτική λειτουργία έναντι άλλων βακτηρίων
  • Ρύθμιση των αντιδράσεων του ανοσοποιητικού συστήματος τόσο στο επίπεδο του τοιχώματος του εντέρου όσο και στον οργανισμό ως σύνολο.

Ωστόσο, δεν είναι όλα τα προβιοτικά όμοια.

Στην πραγματικότητα, ο όρος “προβιοτικό” καλύπτει πολλά διαφορετικά στελέχη και τύπους βακτηρίων και ζυμών. Οι επιπτώσεις τους στην υγεία ποικίλλουν ανάλογα με τον τύπο.

Ένας σημαντικός αριθμός πρόσφατων ερευνών διερεύνησε πώς μπορούν να χρησιμοποιηθούν προβιοτικά για τη θεραπεία και τη διαχείριση του ΣΕΕ. Τα αποτελέσματα πρόσφατης μετα-ανάλυσης στην οποία συμπεριλήφθησαν 20 κλινικές μελέτες και συμμετείχαν 1400 ασθενείς με σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου, καταδεικνύουν ότι η χορήγηση Lactobacillus rhamnosus και Bifidobacterium infantis, στο 65% των συμμετεχόντων, βελτίωσε την κλινική εικόνα και την ένταση των συμπτωμάτων.

Πιο συγκεκριμένα, το 80% ανέφερε εξασθένιση της έντασης του πόνου, το 50% μείωση του φουσκώματος και το 40% μείωση του αισθήματος μετεωρισμού, ενώ το 25% μείωση στη συχνότητα των διαρροϊκών κενώσεων.

Φαίνεται λοιπόν ότι, η επίδραση δεν είναι η ίδια για όλα τα συμπτώματα, γεγονός για το οποίο μπορεί να οφείλεται η ανομοιογένεια μεταξύ των κλινικών μελετών, το είδος του προβιοτικού που χρησιμοποιήθηκε ή ακόμη και η δόση που χορηγήθηκε.

Ωστόσο, είναι σαφές ότι, τα προβιοτικά έχουν θετική επίδραση στην αντιμετώπιση του συνόλου των συμπτωμάτων του συνδρόμου ευερέθιστου εντέρου, βελτιώνοντας σημαντικά την ποιότητα ζωής των πασχόντων.

Πηγή: Naturanrg#92o

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *