Ο περιορισμός της κατανάλωσης ψητών και τηγανητών τροφίμων μπορεί να ελαττώνει τον κίνδυνο άνοιας, σύμφωνα με μία νέα μελέτη. Οι ερευνητές, με επικεφαλής την ελληνικής καταγωγής δρα Έλεν Βλασσάρα, καθηγήτρια Ιατρικής, Γηριατρικής, Παρηγορητικής Φροντίδας & Πειραματικού Διαβήτη στην Ιατρική Σχολή Mount Sinai, εκτιμούν ότι η μείωση της κατανάλωσης τέτοιων προϊόντων συμβάλλει στην πρόληψη της άνοιας και ίσως μπορεί να αποκαταστήσει έως ένα βαθμό τη μνήμη που έχει χαθεί.
Τι είναι τα προϊόντα προχωρημένης γλυκοζυλίωσης
Οι επιστήμονες εστιάστηκαν σε μια ομάδα ουσιών που ονομάζονται τελικά προϊόντα προχωρημένης γλυκοζυλίωσης (AGEs). Αυτές οι ουσίες σχηματίζονται όταν εκτίθενται σε πολύ υψηλές θερμοκρασίες τα λίπη, οι πρωτεΐνες και η ζάχαρη, γι’ αυτό και εκτός από τα ψητά και τηγανητά κρέατα, αυγά και τυριά ανευρίσκονται επίσης σε κέικ, μπισκότα και γλυκίσματα που απαιτούν ψήσιμο στο φούρνο. Ωστόσο, τα επίπεδά τους είναι εξαιρετικά υψηλά στο μπέικον, τα λουκάνικα, τις πίτσες και τα μπέργκερ που τηγανίζονται ή ψήνονται στα κάρβουνα και στον φούρνο σε σημείο που να «καρβουνιάζουν». Αντιθέτως, το βράσιμο δεν οδηγεί στην ανάπτυξή τους.
Πηγή: NaturaNrg #48