Αρχική Life Ψηφιακός άνθρωπος: ένα νέο είδος ανθρώπου

Ψηφιακός άνθρωπος: ένα νέο είδος ανθρώπου

Αναπτύσσεται ένα νέο είδος ανθρώπου, ο “ψηφιακός άνθρωπος”, που λέει ότι έχει πολλούς γνωστούς στο fb αλλά ξέρει πως έχει πολύ λίγους φίλους.


Ποστάρουν selfies, μετά από «photoshop» και φιλτράρισμα, σε πόζες στημένες ή και περίεργες. «Οι νέοι παραδέχονται λοιπόν ότι η εικόνα που προβάλλεται στα social media είναι ψευδής, αλλά ποζάρουν γι’ αυτήν κι αισθάνονται celebrities ή ακόμα χειρότερα αντιλαμβάνονται την ύπαρξή τους σαν «εμπόρευμα», είναι ένα από τα πολλά αποκαρδιωτικά ευρήματα της έρευνας του Παντείου Πανεπιστημίου, όπως αναφέρει η καθηγήτρια κοινωνιολογίας Αλεξάνδρα Κορωναίου.

Η καθηγήτρια Κοινωνιολογίας στο Πάντειο, κοσμήτορας της σχολής Κοινωνικών Επιστημών και συγγραφέας βιβλίων με αντικείμενο έρευνας την «Κοινωνιολογία του ελεύθερου χρόνου και των Μέσων Μαζικής Επικοινωνίας».

Η κ. Αλεξάνδρα Κορωναίου ήταν από  τους πρωτεργάτες της έρευνας για τους νέους και τα social media, δίνει την ταυτότητα που προκύπτει γι’ αυτούς:

Το προφίλ των “ψηφιακών” νέων

– Περνάνε πολλές ώρες στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης, κάτι σαν πλήρες ωράριο εργασίας

– Δεν ασχολούνται με πολιτικά θέματα ή αναρτήσεις

– Δεν ενημερώνονται ιδιαίτερα για την πολιτική και την κοινωνία

– Εστιάζουν στην προσωπική ζωή

– Θέλουν να είναι αρεστοί, αποδεκτοί, δημοφιλείς κι επιθυμητοί

– Αντιλαμβάνονται ότι πρόκειται για μια «ψευδοκοινότητα» αλλά εθίζονται σ’ αυτήν και κυρίως,

– Δεσμεύονται από αυτήν, να κάνουν θετικά σχόλια για να δεχθούν θετικά σχόλια

Αναπτύσσεται ένα νέο είδος ανθρώπου, ο “ψηφιακός άνθρωπος”, που λέει ότι έχει πολλούς γνωστούς στο fb αλλά ξέρει πως έχει πολύ λίγους φίλους, λέει η κ. Κορωναίου και εξηγεί πως πολλοί από εκείνους που συμμετείχαν στην έρευνα αποκάλυψαν πως μπαίνουν με ψεύτικα στοιχεία στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης.

Ο λόγος; Για να παίζουν με πολλαπλές ταυτότητες μέχρι να βρουν ποια από αυτές είναι η πιο αποδεκτή.

Προηγούμενο άρθροΝηστεία με σωστούς συνδυασμούς τροφών
Επόμενο άρθροΣπιτικό τόφου, ρόφημα σόγιας και granola