∆οκιµάστε αυτή τη συνταγή για σπιτικό ψωµί και δεν θα πιστεύετε πόσο απλό είναι να έχετε στο τραπέζι σας το καλύτερο φρέσκο ψωµί στο λιγότερο δυνατό χρόνο!
της Εύας Μονοχάρη
Μόλις το βγάλετε από το φούρνο, κόψτε µια ζεστή φέτα, ραντίστε τη µε λίγο ελαιόλαδο, χοντρό αλάτι και ρίγανη…και ανακαλύψτε το αληθινό ψωµί, όπως παλιά!
Υλικά
- 300 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 130 γρ. αλεύρι σκληρό
- 50 γρ. αλεύρι ολικής άλεσης
- 30 γρ. βρώμη σε νιφάδες
- 15 γρ. νωπή μαγιά
- 390 ml νερό χλιαρό
- 1 1/4 κουταλάκια του γλυκού αλάτι
- 1 κουταλάκι του γλυκού ζάχαρη
- Σουσάμι
Εκτέλεση
♣ Σε ένα φλιτζάνι χλιαρό νερό διαλύουμε τη μαγιά, προσθέτουμε τη ζάχαρη ανακατεύοντας καλά! Προσθέτουμε 2 κουταλιές της σούπας αλεύρι για όλες τις χρήσεις και ανακατεύουμε μέχρι να γίνει χυλός. Σκεπάζουμε με πετσέτα και αφήνουμε 10 λεπτά σε ζεστό σημείο.
♣ Κοσκινίζουμε σε μεγάλο μπολ το αλεύρι για όλες τις χρήσεις μαζί με το αλάτι. Προσθέτουμε τα υπόλοιπα άλευρα και τις νιφάδες βρώμης. Κάνουμε μια λακκούβα στο κέντρο και προσθέτουμε το προζύμι που έχουμε ετοιμάσει. Προσθέτουμε σταδιακά το χλιαρό νερό.
♣ Ζυμώνουμε πολύ καλά μέχρι να πάρουμε μια μαλακή ζύμη, αφράτη ζύμη που δεν θα κολλάει στα χέρια. Αν χρειαστεί προσθέτουμε ανάλογα νερό ή αλεύρι για όλες τις χρήσεις.
♣ Ρίχνουμε το ζυμάρι σε ελαφρά αλευρωμένο πάγκο και ζυμώνουμε με τις παλάμες μας δημιουργώντας μια φρατζόλα. Εν τω μεταξύ, ανάβουμε το φούρνο στους 60°C .
♣ Σε καθαρή, λινή ή βαμβακερή πετσέτα, την οποία ακουμπάμε σε δίσκο ψησίματος, σε μικρό ταψί ή φόρμα, πασπαλίζουμε λίγο αλεύρι και μπόλικο σουσάμι.
♣ Ακουμπάμε τη φρατζόλα και κλείνουμε την πετσέτα. Βάζουμε το ζυμάρι στο φούρνο, χωρίς να τον σβήσουμε για 10 λεπτά, να διπλασιάσει τον όγκο του.
♣ Βγάζουμε από το φούρνο, το αφήνουμε σκεπασμένο άλλα 10 λεπτά και προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200°C Κελσίου.
♣ Με γρήγορες κινήσεις αναποδογυρίζουμε το φουσκωμένο ζυμάρι στον δίσκο ψησίματος, το ταψί ή τη φόρμα (αφαιρώντας την πετσέτα). Χαράσσουμε με ένα μαχαιράκι ελαφρά την επιφάνεια του ψωμιού σε 3-4 σημεία.
Ψήνουμε για 30 λεπτά στους 200°C και άλλα 30 στους 180°C.
Tips:
– Μπορείτε να ζυμώσετε 2-3 καρβελάκια, να τα αποθηκεύσετε στην κατάψυξη, για να απολαμβάνετε ανά πάσα στιγμή σπιτικό ψωμί!
– Όταν ζυμώνετε, θα δείτε τη ζύμη σας και αν χρειαστεί προσθέστε ανάλογα νερό ή αλεύρι.