Πώς να αξιοποιήσετε το Μπαγιάτικο Ψωμί!

Αναρτήθηκε στις: Κατηγορίες: Διατροφή, Υγιεινές τροφές & Συνταγές

Σας έχει περισσέψει ψωμί από τις προηγούμενες ημέρες; Μην το πετάξετε, αξιοποιήστε το έξυπνα, δημιουργώντας τις υπέροχες συνταγές που σας προτείνουμε. Δεν είναι μόνο θέμα οικονομίας –που είναι στους χαλεπούς καιρούς που ζούμε- αλλά και μιας άμεσης λύσης! Μπορείτε, επίσης, να προμηθευτείτε μπαγιάτικο ψωμί από το φούρνο της γειτονιάς σας σε καλύτερη τιμή. Μη διστάζετε λοιπόν να αξιοποιήσετε κάθε ιδέα!

της Εύας Μονοχάρη

Μπαγιάτικο ψωμί, σαν φρέσκο!

Αν σας περίσσεψε ψωμί, μπορείτε να το κόψετε σε φέτες και να το αποθηκεύσετε στην κατάψυξη. Κάθε φορά μπορείτε να βγάλετε την ποσότητα που επιθυμείτε, να τη ζεστάνετε για 10 λεπτά σε μέτριο φούρνο και να απολαύσετε και πάλι ολόφρεσκο ψωμί! Ειδικά τα ψωμιά με προζύμι αποκτούν αμέσως τη χαμένη τους φρεσκάδα!

bruschettaΜπρουσκέτες, ατομικές πίτσες, κριτσίνια

  • Κόψτε το μπαγιάτικο ψωμί σε φέτες, ραντίστε τις με λίγο ελαιόλαδο φρυγανίστε το για μερικά λεπτά, προσθέστε αλλαντικά, τυριά ή λαχανικά και μυρωδικά, απολαύστε στο άψε σβήσε υπέροχες μπρουσκέτες!
  • Φτιάξτε ατομικά πιτσάκια χρησιμοποιώντας το ψωμί ως βάση, προσθέστε λίγη κέτσαπ, τυρί και ό,τι άλλο σας αρέσει, ψήστε και απολαύστε τα!
  • Κόψτε το μπαγιάτικο ψωμί σε λεπτές φέτες και κατόπιν σε κάθετα λεπτά στικς, ψήστε τα για μερικά λεπτά σε δυνατό φούρνο να ξεροψηθούν και σερβίρετέ τα μαζί με ντιπ σαν κριτσίνια!

Παξιμάδια

Κόψτε το μπαγιάτικο ψωμί σε μέτριες φέτες, ψήστε το στους 60°C Κελσίου για 40 λεπτά και απολαύστε τέλεια παξιμάδια! Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε κάθε τύπου ψωμί, ιδιαίτερα ολικής, πολύσπορο ή σίκαλης. Αν θέλετε, μπορείτε να τα αρωματίσετε, πασπαλίζοντας με ξερά μυρωδικά ή μπαχαρικά όπως γλυκάνισο, κανέλα, θυμάρι ή να κόψετε μια σκελίδα σκόρδο στη μέση και να την τρίψετε ελαφρά σε κάθε φέτα!

Φρυγανιά Τριμμένη

Ψήστε το ψωμί, αφού το κόψετε σε μικρές φέτες, για 30 λεπτά στους 100°C Κελσίου. Κατόπιν το βάζετε στον πολυκόφτη (multi) και το κάνετε τρίμματα. Ξαναβάζετε τα τρίμματα στο ταψί και τα ψήνετε άλλα 20 λεπτά στους 120°C Κελσίου, επαναλαμβάνετε τη διαδικασία, βάζοντας τα τρίμματα στο multi και πάλι πολτοποιείτε μέχρι να γίνουν τα ψίχουλα λεπτή φρυγανιά!

Κρούστα για ψητό ή πανάρισμα

Τρίψτε την ψίχα του ψωμιού στο multi και δημιουργήστε μικρά ψίχουλα! Έτσι θα φτιάξετε μια τέλεια κρούστα που θα κρατήσει το ψητό σας ζουμερό! Μπορείτε επιπλέον να την αρωματίσετε με φρέσκα ή ξερά μυρωδικά. Ανακατέψτε τα ψίχουλα με 1 κουταλιά της σούπας μουστάρδα, καλύψτε το ψητό σας με την κρούστα και δώστε ξεχωριστή γεύση!
Τα ψίχουλα του μπαγιάτικου ψωμιού, μπορείτε να τα χρησιμοποιήσετε για να πανάρετε σνίτσελ ή φιλέτο ψαριού, αντικαθιστώντας τη φρυγανιά, ακολουθώντας τη συνηθισμένη διαδικασία παναρίσματος!
Τέλος, μπορείτε να πανάρετε, με τραγανά ψημένα ψίχουλα που θα ανακατέψετε με μυρωδικά, μαλακά επιτραπέζια τυριά, δίνοντάς τους εμφάνιση και επιπλέον γεύση!

Σκορδαλιά

Μουσκέψτε 4-5 φέτες ψίχα μπαγιάτικου ψωμιού και αφού το «στύψετε» βάλτε το στο multi με 2-3 σκελίδες σκόρδο, 3-4 κουταλιές της σούπας λευκό ξύδι και 50 ml. ελαιόλαδο. Πολτοποιήστε και έχετε μια σκορδαλιά πεντανόστιμη σε 2 μόλις λεπτά!

croutonΚρουτόν

Κόψτε το ψωμί σε μέτριες φέτες και κατόπιν σε μικρά ομοιόμορφα κυβάκια. Μπορείτε να ψήσετε τα κρουτόν στο φούρνο για 10 λεπτά στους 180°C Κελσίου. Εναλλακτικά βάλτε λίγο ελαιόλαδο σε ένα τηγάνι και μόλις κάψει, τηγανίστε τα κυβάκια μέχρι να ροδίσουν. Αν θέλετε αρωματίστε τα με σκόρδο ή ξερά μυρωδικά! Είναι ιδανικά για σαλάτες ή σούπες!

Πανεύκολο σουφλέ

Κόψτε το ψωμί σε λεπτές φέτες (αφαιρέστε την κόρα) και αλείψτε τις ελαφρά με βούτυρο. Στρώστε το ψωμί σε πυρέξ, πασπαλίστε με τριμμένα τυριά ή αλλαντικά και δημιουργήστε 2-3 στρώσεις με τα υλικά.
Χτυπήστε 5 αυγά και αφού τα αναμίξετε με 2 φλιτζάνια γάλα περιχύστε το σουφλέ. Ψήνετε για 30 λεπτά στους 180°C Κελσίου και έχετε ένα υπέροχο σουφλέ!

Γλυκό με μήλα και κανέλα

Ψήστε τα μήλα με λίγη ζάχαρη μέχρι να καραμελώσουν και ετοιμάστε τραγανά ψίχουλα. Αφού τα πασπαλίσετε με κανέλα και λίγη ζάχαρη τα ψήνετε μέχρι να ροδίσουν. Σερβίρετε τα ψητά μήλα με γιαούρτι και τραγανά ψίχουλα κανέλας.

french toast, strawberriesΑυγοφέτες ή French Toast

Κόψτε το μπαγιάτικο ψωμί σε φέτες. Μουλιάστε  τις ελαφρά σε γάλα και προσθέστε, αν θέλετε, ξύσμα λεμονιού ή πορτοκαλιού. Χρησιμοποιήστε 3 αυγά χωρίζοντας τα ασπράδια από τους κρόκους. Χτυπήστε τους κρόκους και περάστε τις φέτες τους ψωμιού από τα ασπράδια, τα οποία έχετε χτυπήσει σε μαρέγκα.
Τηγανίζετε τις φέτες σε δυνατή φωτιά για να ροδίσουν και τις σερβίρετε πασπαλισμένες με ζάχαρη άχνη, μέλι ή φρέσκα φρούτα!

Aπλές και Πρακτικές  Ιδέες

  • Μπορείτε να αποθηκεύσετε στην κατάψυξη την ψίχα του ψωμιού και να τη χρησιμοποιήσετε σε κεφτεδάκια και μπιφτέκια ανά πάσα στιγμή!
  • Κόψτε το μπαγιάτικο ψωμί σε τριγωνικό σχήμα, αφαιρώντας την κόρα, ψήστε το ψωμί στην τοστιέρα μέχρι να ξεροψηθεί, περιχύστε με μέλι και πασπαλίστε με κανέλα και απολαύστε ένα υπέροχο γλυκό σνάκ!
  • Χρησιμοποιήστε μπαγιάτικο ψωμί σαν βάση γλυκού (αντί για τις συνηθισμένες) και φτιάξτε ένα καταπληκτικό εκμέκ!
  • Χρησιμοποιήστε τα ψίχουλα για να δέσετε υλικά που θα χρησιμοποιήσετε για γέμιση σε λαχανικά ή κρεατικά.
  • Προσθέστε ψίχουλα μπαγιάτικου ψωμιού σε ζυμαρικά, τα οποία θα ανακατέψετε με μυρωδικά και σκόρδο και θα τα τηγανίσετε σε ελάχιστο ελαιόλαδο να ροδίσουν. Θα δώσουν υπέροχη τραγανή υφή στα ζυμαρικά αλλά και θα αντικαταστήσουν το τυρί επάξια, αν νηστεύετε!
  • Φρυγανίστε πολύ καλά φέτες ψωμιού και φτιάξτε άμεσα ένα πανεύκολο σιροπιαστό της στιγμής. Ετοιμάστε ένα αρωματικό σιρόπι με μπαχαρικά, σιροπιάστε τις φέτες να μαλακώσουν, προσθέστε κρέμα βανίλια ή παγωτό, περιχύστε με γλυκά του κουταλιού και ξηρούς καρπούς! Χρησιμοποιήστε το μπαγιάτικο ψωμί για να σερβίρετε το φοντύ!

Πηγή: NaturaNrg #42

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *