GreenΒιολογικάΠώς να καλλιεργήσετε σπανάκι στο μπαλκόνι σας!

Πώς να καλλιεργήσετε σπανάκι στο μπαλκόνι σας!

Το σπανάκι είναι ένα από τα πλουσιότερα σε θρεπτικά συστατικά πράσινα φυλλώδη λαχανικά. Ένα φλιτζάνι βρασμένο σπανάκι υπερκαλύπτει τις ημερήσιες ανάγκες του οργανισμού μας σε βιταμίνες Α και Κ. Επίσης, αποτελεί πλουσιότατη πηγή μαγγανίου και φυλλικού οξέος, ενώ παρέχει μαγνήσιο και σίδηρο (αν και στη λιγότερο απορροφήσιμη από τον οργανισμό μας μορφή του), βιταμίνη C και βιταμίνες του συμπλέγματος Β.

 Άρθρο & φωτογραφίες: Πέτρος Πανούτσος, www.olyplant.gr

Σούπερ τροφή λοιπόν το σπανάκι! Το μόνο κακό: πρέπει να ξέρετε που έχει καλλιεργηθεί, γιατί το σπανάκι έχει το χαρακτηριστικό να «συλλέγει»  όλα τα δηλητήρια και τα βαρέα μέταλλα που αφήνουν οι βιομηχανίες στο έδαφος. Καλλιεργώντας όμως  ένα από τα πιο θρεπτικά  χειμωνιάτικα λαχανικά στο μπαλκόνι σας, θα είστε σίγουροι τι θα βάζετε στο πιάτο σας!

Το σπανάκι (ποικιλία: gigante d’Italia) που θα σας δείξω στο βοήθημα είναι ένα φυτό που κάνει μεγάλα και τρυφερά φύλλα. Με έντονο σκούρο χρώμα, αλλά και μια ελαφριά σγουράδα. Αυτή η ποικιλία είναι από τις πιο ανθεκτικές στο κρύο!

Γλάστρα

Και αυτή τη φορά η φύτευση θα γίνει σε ζαρντινιέρα.  Μπορείτε και σε μικρότερη γλάστρα απλώς δεν θα έχετε αξιόλογη παραγωγή αν φυτέψετε λιγότερα σπανάκι.

Χώμα

Καλό θα ήταν να επιλέξετε κάποια τύρφη μαζί με κάποιο φυσικό κομπόστ και να το αναμίξετε με χώμα γης. Προτιμήστε χώματα χωρίς λιπάσματα ή βοηθητικούς παράγοντες. Εγώ έκανα την πρόσμειξη 1 κοκκινόχωμα προς 3 τύρφη με κομπόστ.

σπανάκιΗ φύτευση

Έχοντας ανακατέψει καλά το χώμα, γεμίζουμε τη ζαρντινιέρα μας μέχρι επάνω και αφήνουμε ένα περιθώριο από το τελείωμα της γλάστρας περίπου δύο δάχτυλα. Επομένως, ούτε το χώμα θα φεύγει έξω κάθε φορά που θα ποτίζουμε, αλλά ούτε θα λερώνει και τα σπανάκια.
Έπειτα, αφού έχουμε ισιώσει το χώμα, κάνουμε τρύπες (εγώ έκανα με ένα ξύλο, εσείς μπορείτε να κάνετε με το πίσω μέρος από το φτιαράκι σας) και φυτεύουμε το σπανάκι περίπου 5 χιλιοστά κάτω από την επιφάνεια του χώματος

Θέση στο μπαλκόνι

Το σπανάκι δεν έχει ιδιαίτερες απαιτήσεις όσον αφορά τον αέρα. Μπορεί και στα λίγα, μπορεί και στα πολλά.  Δεν ισχύει όμως το ίδιο όσον αφορά τον ήλιο. Όσες περισσότερες ώρες ήλιο έχει τόσο το καλύτερο! Επομένως, διαλέξτε το πιο ηλιόλουστο μέρος του μπαλκονιού σας.

σπανάκι, πότισμαΠότισμα

Γενικά ως φυτό θέλει μέτριο πότισμα. Το χειμώνα τα πράγματα είναι περίεργα και εξαρτώνται από πολλούς παράγοντες, όπως: αν η γλάστρα σας είναι εκτεθειμένη στη βροχή, αν έχει πολύ αέρα εκεί που είναι τοποθετημένη και πολλά άλλα.

Λίπανση

Βάζοντας κάποιο κομπόστ μέσα στο χώμα, τα φυτά σας δεν θα χρειάζονται άμεση λίπανση. Αν δεν βάλατε κάποιο κομπόστ, θα πρέπει να λιπαίνετε από τον πρώτο καιρό. Αυτό μπορεί να γίνει με κάποιο οργανικό λίπασμα σε κοκκώδη μορφή ή υγρή. Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τη δοσολογία και την επανάληψη της λίπανσης μπορείτε να ρωτήσετε στο φυτώριο της γειτονιάς σας.

Φυτοπροστασία

Ένα από τα πιο συνηθισμένα προβλήματα που έχει το σπανάκι είναι ο περονόσπορος! Μπορείτε να τον καταπολεμήσετε εύκολα με κάποιο χαλκό (που επιτρέπεται στην βιολογική γεωργία σύμφωνα με τον κανονισμό) αλλά χωρίς υπερβολική χρήση.

Εποχές φύτευσης

Φθινόπωρο, Χειμώνα (Υπάρχουν ποικιλίες και για την άνοιξη που αντέχουν στις πιο ζεστές μέρες!)

Συγκομιδή

Και τώρα τα εύκολα… Αφού περάσει ένας μήνας παίρνουμε ένα μαχαίρι από την κουζίνα μας ή την ψαλίδα του κήπου για μεγαλύτερη ευκολία και κόβουμε φύλλα! ΜΟΝΟ φύλλα, αφήνοντας το φυτό να μεγαλώσει και να μας δώσει ξανά και ξανά τα πολύτιμα φύλλα του. Με αυτόν τον τρόπο δεν πετάμε το φυτό και έχουμε μεγαλύτερη και συνεχόμενη παραγωγή χωρίς επιπλέον κόστος, συν ότι γλιτώνουμε και πάρα πολύ ώρα από το καθάρισμα και το πλύσιμο στην κουζίνα!

Πηγή: NaturaNrg #24

Sas-endiaferei_arrow

Μέντα στο μπαλκόνι σας

Μαϊντανός κατσαρός …στη γλάστρα

Δενδρολίβανο …στη γλάστρα

Κρεμμύδι… στη γλάστρα

Εγγραφείτε σήμερα!

Αποκτήστε απεριόριστη πρόσβαση στο ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ Περιεχόμενό μας

NaturaBUZZ

- Advertisement -

Νεα

Δείτε Επίσης