Αρχική Ασθένειες & Θεραπείες Πώς να νικήσετε φέτος τις αλλεργίες

Πώς να νικήσετε φέτος τις αλλεργίες

192
Spring-Allergies-Graphic
Spring-Allergies-Graphic

Η άνοιξη είναι η εποχή του χρόνου που φυσιολογικά συνοδεύεται από την εμφάνιση εποχικών αλλεργιών. Mάλιστα, τα 20 τελευταία χρόνια, οι αλλεργίες  γνωρίζουν μεγάλη έξαρση, αφού οι συγκεντρώσεις γύρης στην ατμόσφαιρα είναι πολύ υψηλότερες σε σχέση με το παρελθόν, ίσως και εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής.  Τα αλλεργικά, όμως, νοσήματα ήταν γνωστά από την αρχαιότητα. Ο πατέρας της ιατρικής, ο Ιπποκράτης, φαίνεται πως υπήρξε ο πρώτος που περιέγραψε το άσθμα.

Advertisements

της Μαρίας Γκέκα

Τι είναι η αλλεργία;

Αλλεργία ονομάζουμε κάθε ανώμαλη αντίδραση του οργανισμού σε ουσίες οι οποίες υπό φυσιολογικές συνθήκες είναι αβλαβείς. Οι ουσίες αυτές, που ονομάζονται «αλλεργιογόνα», μπορεί να εισέλθουν στο σώμα με την εισπνοή, με την κατάποση ή με την επαφή στο δέρμα. Αυτό που συμβαίνει κατά την εκδήλωση της αλλεργίας είναι το εξής: το αλλεργιογόνο εισέρχεται στον οργανισμό μας και ενεργοποιεί διαδικασίες του ανοσοποιητικού μας συστήματος –ενώ κανονικά δεν θα έπρεπε- παράγοντας ουσίες που τελικά αντιδρούν σε διάφορα όργανα-στόχους, π.χ. στα μάτια, το δέρμα, τους πνεύμονες κλπ.
Οι αλλεργικές παθήσεις ή αντιδράσεις μπορεί να προσβάλλουν οποιοδήποτε οργανισμό ή σύστημα του ανθρωπίνου οργανισμού. Συνηθέστερα αφορούν το αναπνευστικό σύστημα και το δέρμα, αλλά βεβαίως μπορούν επίσης να συμμετάσχουν και στην πρόκληση πολλών άλλων παθήσεων», μας λέει η κ. Ζωή Μπαγετάκου, δερματολόγος. Ακόμη, η αλλεργία μπορεί να εμφανιστεί σε οποιαδήποτε ηλικία. Ακόμη και τα βρέφη μπορεί να εκδηλώσουν τα χαρακτηριστικά συμπτώματα της αλλεργίας.

Αλλεργιογόνα παντός καιρού

Μερικές αλλεργίες μπορεί να προκαλούν προβλήματα όλον το χρόνο ενώ άλλες μόνο ορισμένες εποχές. Oι συνηθέστερες αιτίες αλλεργίας όλον το χρόνο είναι οι εξής:

dust1. Άκαρι της σκόνης

Το σημαντικότερο αλλεργιογόνο της σκόνης προέρχεται από τα ακάρεα. Η ανάπτυξη των ακάρεων ευνοείται με την αυξημένη θερμοκρασία και υγρασία του.

2. Μύκητες

Η έκθεση στους μύκητες είναι συνεχής, χωρίς να υπάρχει εποχιακή κατανομή. Οι σπόροι των μυκήτων υπάρχουν στην ατμόσφαιρα σε συγκεντρώσεις έως και 1.000 φορές μεγαλύτερες από εκείνες των γύρεων.

3. Αλλεργιογόνα κατοικίδιων ζώων

Τα αλλεργιογόνα που προέρχονται από το δέρμα και το σάλιο του σκύλου και της γάτας ενοχοποιούνται συχνά για την πρόκληση αλλεργίας στο αναπνευστικό σύστημα. Τα αλλεργιογόνα της γάτας στο σπίτι παραμένουν στον αέρα για αρκετές ώρες και εξαλείφονται με αργό ρυθμό (εβδομάδες έως και μήνες).

4. Χημικές ουσίες που χρησιμοποιούνται στη βιομηχανία

Καθώς και διάφορα πρόσθετα ή συντηρητικά τροφίμων και φαρμάκων, αλλά και τα δηλητήρια των σφηκών και των μελισσών.

Εποχιακά αλλεργιογόνα

Woman-sneezingΑλλεργιογόνα που προξενούν προβλήματα μόνο σε συγκεκριμένες εποχές, κυρίως την άνοιξη, είναι:
• η γύρη από τα δένδρα την άνοιξη (Φτελιά, Ιτιά, Σημύδα)
• το χορτάρι στα μέσα του καλοκαιριού ή
• τα αγριόχορτα στο τέλος του καλοκαιριού

Έκρηξη στο σώμα

Το σώμα για να εξουδετερώσει και να απωθήσει τα αλλεργιογόνα δημιουργεί αντισώματα. Όταν τα αλλεργιογόνα και τα αντισώματα συναντιούνται μέσα στο σώμα, σημειώνεται σωστή έκρηξη με απελευθέρωση πολλών χημικών ουσιών που μπορούν να ερεθίσουν τους ιστούς και να κάνουν το σώμα ακόμα και να νοσήσει. Παράδειγμα αποτελεί η ισταμίνη που προκαλεί σύσπαση στους βρόγχους και αναπνοή με συριγμό, όπως το άσθμα. Τα συμπτώματα μιας αλλεργικής νόσου απλώς εξαρτώνται από το πού λαμβάνει χώρα αυτή η έκρηξη. Έτσι αν συμβεί στο δέρμα, εμφανίζεται εξάνθημα, αν συμβεί στη μύτη, υπάρχει φαγούρα και φτάρνισμα και αν συμβεί στους πνεύμονες άσθμα και δύσπνοια. Η εν λόγω αντίδραση μπορεί να μην εμφανισθεί με την πρώτη επαφή του οργανισμού με το αλλεργιογόνο αλλά έπειτα από επανειλημμένη έκθεση του ατόμου σ’ αυτό.

Κυριότερα αλλεργικά νοσήματα

Οι αλλεργικές παθήσεις ή αντιδράσεις μπορεί να προσβάλλουν οποιοδήποτε σύστημα του ανθρωπίνου οργανισμού. Συνήθως προσβάλλουν  το αναπνευστικό σύστημα (αλλεργική ρινίτιδα ή άσθμα) και το δέρμα (αλλεργική δερματίτιδα ή ατοπικό έκζεμα, κνίδωση ή αγγειοοίδημα).

Αλλεργική Ρινίτιδα

Πρόκειται για αλλεργία που οφείλεται συνήθως σε γύρεις, μύκητες, τριχώματα ζώων ή σε ακάρεα και συνοδεύεται από μπούκωμα της μύτης, φτέρνισμα, καταρροή, ενώ συχνά συνυπάρχει και επιπεφυκίτιδα. Τα συμπτώματα μιμούνται αυτά του κοινού κρυολογήματος, με μια διαφορά: ένα κρυολόγημα κάνει τον κύκλο του, σε 7 με 10 μέρες. Η αλλεργική ρινίτιδα μπορεί να «τραβήξει», για εβδομάδες ή μήνες.

Άσθμα

Χαρακτηρίζεται από βήχα, συρίττουσα αναπνοή και δύσπνοια. Οποιοδήποτε από τα ήδη αναφερθέντα αλλεργιογόνα μπορεί να προκαλέσει ασθματικά επεισόδια. Οι ασθενείς που πάσχουν από άσθμα είναι ευαίσθητοι και σε “μη ειδικούς” παράγοντες όπως είναι η ατμοσφαιρική ρύπανση, ο καπνός του τσιγάρου κ.α. ενώ σημαντικό ρόλο παίζουν οι ψυχικές διαταραχές, το άγχος και το στρες.

Αλλεργική Δερματίτιδα & κνίδωση

Χαρακτηρίζεται από εξάνθημα το οποίο εκδηλώνεται μετά από επαφή του δέρματος με διάφορες χημικές ενώσεις, ζώα, φυτά ή άλλες ουσίες. Η κνίδωση χαρακτηρίζεται από εξάνθημα με έντονη φαγούρα που μπορεί να προσβάλλει όλο το σώμα ή μια μικρή περιοχή του δέρματος. Το εξάνθημα αποτελείται από πομφούς (πλάκες ή πετάλες) και συνοδεύεται από κνησμό. Όταν τα πρηξίματα αυτά είναι μεγάλα και προσβάλλουν βαθύτερους ιστούς ομιλούμε για αγγειοοίδημα. Γνωστά αίτια που προκαλούν κνίδωση είναι τρόφιμα, τσίμπημα εντόμου, αλλεργία στα φυτά, τα διάφορα φάρμακα (πενικιλίνη, ασπιρίνη), κ.α. ενώ η παρουσία κνίδωσης μπορεί να υποδηλώνει την ύπαρξη κάποιου άλλου νοσήματος.

Πρόληψη και ειδικές συμβουλές

  • Τώρα την άνοιξη, φροντίστε να έχετε κλειστά τα παράθυρα του αυτοκινήτου όταν οδηγείτε. Ακόμη, φροντίστε να έχει το αυτοκίνητό σας ένα καλό φίλτρο γύρης. Πρέπει να γνωρίζετε ότι ο αέρας περιέχει μεγαλύτερες ποσότητες γύρεων και μυκήτων μεταξύ των πρώτων πρωινών και απογευματινών ωρών.
  • Φοράτε γυαλιά ηλίου για να προλάβετε τους ερεθισμούς των ματιών και να μην μπαίνει γύρη στα μάτια.
  • Καθαρίζετε τη μύτη σας. Οι συχνές πλύσεις της ρινικής κοιλότητας με θαλασσινό νερό βοηθάνε πάντα στην ανακούφιση από τα αλλεργικά συμπτώματα. Μην χρησιμοποιείτε όμως νερό από τη βρύση. Αν δεν έχετε θαλασσινό νερό. Εναλλακτικά χρησιμοποιήστε αποσταγμένο ή αποστειρωμένο νερό.
  • Λαμβάνετε βιταμίνη C. Τα αλλεργιογόνα προκαλούν την αυξημένη παραγωγή της ισταμίνης στον οργανισμό, που είναι η υπεύθυνη ουσία για τα εποχιακά δάκρυα, τις μύξες και τα λοιπά συμπτώματα. Η κατανάλωση σε μεγαλύτερες δόσεις της βιταμίνης C εμποδίζει την αρχική παραγωγή της ισταμίνης, εν αντιθέσει με τα φάρμακα που την αντιμετωπίζουν, αφού έχει παραχθεί στον οργανισμό.
  • Συμπληρώματα που μπορούν να βοηθήσουν. Ο ψευδάργυρος, ενισχύοντας το ανοσοποιητικό σύστημα ανακουφίζει την αλλεργική ρινίτιδα. Ακόμη, τα λιπαρά οξέα που περιέχονται στα ιχθυέλαια είναι πλούσια στο συστατικό ΕΡΑ (εικοσαπαντοθενικό οξύ), το οποίο έχει σημαντική δράση κατά του κνησμού και των φλεγμονών του δέρματος.
  • Η χρήση εφυγραντών στο σπίτι βοηθά στη διατήρηση της υγρασίας του χώρου στο επιθυμητό 40%.

Πηγή: NaturaNrg #70

Προηγούμενο άρθροΣτη Σαντορίνη το κορυφαίο βιβλιοπωλείο στον κόσμο
Επόμενο άρθροΈνα περιβόλι σε σούπερ μάρκετ στη Γερμανία