GreenΠώς θα βιώσει η χώρα μας την κλιματική αλλαγή;

Πώς θα βιώσει η χώρα μας την κλιματική αλλαγή;

Το αμερικανικό πανεπιστήμιο Notre Dame έχει δημιουργήσει έναν ετήσιο δείκτη που δείχνει ποιες χώρες υποφέρουν περισσότερο και ποιες λιγότερο από την κλιματική αλλαγή. Έτσι πριν λίγες ημέρες η βρετανική ιστοσελίδα The Eco Experts συγκέντρωσε όλη αυτή την πληροφορία σε πολλούς ευανάγνωστους χάρτες.

της Μαρίας Γκέκα

Η Ελλάδα βρίσκεται σε «καλύτερη μοίρα» σε σχέση με τις Βαλκανικές χώρες. Θέλει, όμως, πολύ δρόμο για να φτάσει τις επιδόσεις των Βορειοευρωπαϊκών χωρών.

Τι προκαλεί την κλιματική αλλαγή;

Καθώς οι κλιματικές συνθήκες που επικρατούν στη Γη μεταβάλλονται, ορισμένες χώρες νιώθουν τις επιπτώσεις που αυτές επιφέρουν σε μεγαλύτερο βαθμό από άλλες. Η αιτία της κλιματικής αλλαγής είναι η υπερβολική χρήση ορυκτών πόρων, όπως είναι ο άνθρακας και ο λιγνίτης, το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο, η καύση των οποίων απελευθερώνει τεράστιες ποσότητες CO2 στην ατμόσφαιρα. Με αυτό τον τρόπο η ‘κουβέρτα’ των αερίων του θερμοκηπίου που καλύπτει τη Γη συγκρατεί ολοένα και περισσότερη ενέργεια. Η “κουβέρτα” αυτή με τη σειρά της αυξάνει τη μέση θερμοκρασία του πλανήτη.

Ο άνθρωπος και οι δράσεις του

Η ανθρώπινη παρέμβαση στο φυσικό κύκλο του CO2 τα τελευταία 150 χρόνια έχει υπάρξει καθοριστική. Η απερίσκεπτη καύση ορυκτών καυσίμων αλλά και οι κτηνοτροφικές δραστηριότητες που συμβάλλουν στην εκπομπή μεθανίου, σε συνδυασμό με την αποψίλωση των δασών τα οποία απορροφούν τα αέρια του θερμοκηπίου, έχουν διαταράξει ανεπανόρθωτα τις ισορροπίες στον κύκλο του CO2.
Η μεγάλη ποσότητα CO2 που πλέον συγκεντρώνεται στην ατμόσφαιρα, έχει συμβάλει στην αύξηση της θερμοκρασίας του πλανήτη. Η ταχύτητα με την οποία συντελείται αυτή η αύξηση είναι σημαντικά μεγαλύτερη από οποιαδήποτε φυσική διεργασία. Το αποτέλεσμα είναι η αδυναμία των φυσικών συστημάτων να προσαρμοστούν στα νέα δεδομένα.
Είναι σαφές πως η αύξηση της παγκόσμιας θερμοκρασίας δε σημαίνει απαραίτητα πιο ζεστό κλίμα για όλους, σε όλες τις περιοχές του κόσμου. Καθώς ο πλανήτης θερμαίνεται, μεταβάλει το κλιματικό σύστημα, συμβάλλοντας στην αύξηση εμφάνισης ακραίων και απρόβλεπτων καιρικών φαινομένων. Το αποτέλεσμα; Άλλες περιοχές θα είναι πιο ζεστές, άλλες πιο κρύες, ενώ ανάλογα θα επηρεαστούν και τα επίπεδα υγρασίας του πλανήτη. Άλλοτε δημιουργώντας συνθήκες ξηρασίας, άλλοτε υπερβολικά μεγάλες ποσότητες βροχόπτωσης.

Τα αποτελέσματα

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα, οι Σκανδιναβικές χώρες, όπως η Νορβηγία και η Φινλανδία αλλά και το Ηνωμένο Βασίλειο, απεικονίζουν υψηλή βαθμολογία στο χάρτη. Αντίθετα μέρη, όπως η υποσαχάρια Αφρική, θα επηρεαστούν περισσότερο από την κλιματική αλλαγή. Ακόμη, οι χάρτες χρησιμοποιούν και ποιοτικά δεδομένα που αφορούν την τρωτότητα αλλά και την ετοιμότητα που διαθέτει κάθε χώρα για να αντιμετωπίσει την επικείμενη αλλαγή του κλίματος στον πλανήτη μας. Για παράδειγμα, χώρες όπως η Νορβηγία και η Νέα Ζηλανδία αποδεικνύονται ανθεκτικές στην κλιματική αλλαγή παρά τις μεγάλες τους ακτογραμμές. Σε αντίθεση οι αναπτυσσόμενες χώρες, όπως το Τσαντ και η Αϊτή θα έχουν πρόβλημα, αποδεικνύοντας ότι οι “φτωχοί” πληρώνουν τις αμαρτίες των “πλουσίων”. Όσο για την Ελλάδα, σε σύγκριση με τις υπόλοιπες βαλκανικές χώρες τα πάμε μάλλον καλά, αλλά θα πρέπει να κοπιάσουμε. Μόνο υιοθετώντας καλές περιβαλλοντικές πρακτικές μπορούμε να φτάσουμε τις καλές επιδόσεις των άλλων ευρωπαϊκών χωρών.

Άμεσα μέτρα

Η χώρα μας πρέπει να λάβει μια σειρά από άμεσα μέτρα και μάλιστα σε σύντομο χρονικό διάστημα. Επιγραμματικά αυτά είναι:
✔ Άμεση έρευνα για την προσαρμογή του συνόλου των δραστηριοτήτων και των φυσικών βιοτόπων της χώρας στην κλιματική αλλαγή. Περιγραφή της παρούσας κατάστασης, προβλέψεις για το μέλλον και οι ενδεδειγμένες παρεμβάσεις.
✔ Άμεση ολοκλήρωση των σχεδίων διαχείρισης λεκανών απορροής των υδάτινων πόρων.
✔ Επαναδραστηριοποίηση της Εθνικής Επιτροπής για την Καταπολέμηση της Ερημοποίησης.
✔ Ολοκληρωμένο πρόγραμμα προσαρμογής της χώρας στην κλιματική αλλαγή, με: ➜ Ορίζοντα πενταετίας 2015 – 2020 ➜ Δέσμευση πόρων από ευρωπαϊκά προγράμματα και το ΕΣΠΑ ➜ Υλοποίηση παρεμβάσεων σε όλους τους τομείς, ήτοι δάση, νερό, υγεία, τουρισμό, γεωργία, αστικές περιοχές.

http://www.dailymail.co.uk/sciencetech/article-2908213/How-country-cope-climate-change-Map-reveals-best-worst-places-live-planet-warms-up.html

Πηγή: NaturaNrg #57

Εγγραφείτε σήμερα!

Αποκτήστε απεριόριστη πρόσβαση στο ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ Περιεχόμενό μας

NaturaBUZZ

- Advertisement -

Νεα

Δείτε Επίσης