ΔιατροφήΠώς θα καταλάβω ότι το παιδί μου είναι παχύσαρκο;

Πώς θα καταλάβω ότι το παιδί μου είναι παχύσαρκο;

 

Οι περισσότεροι γονείς ξέρουν ότι η παιδική παχυσαρκία αποτελεί συχνό πρόβλημα, αλλά πολλοί από αυτούς αποτυγχάνουν να την αναγνωρίσουν στα δικά τους παιδιά. Ολοένα και περισσότερες έρευνες επιβεβαιώνουν την άγνοια των γονέων και επισημαίνουν την ανάγκη εκπαίδευσής τους για το ποιο πρέπει να είναι το βάρος των παιδιών και των εφήβων.

της Αλεξάνδρας Κουμπίτσκι, Διαιτολόγος- Διατροφολόγος M.Sc.

Εσείς, όπως και κάθε γονέας, ανησυχείτε αν το παιδί σας αναπτύσσεται σωστά, αν παίρνει το απαιτούμενο βάρος και ύψος για την ηλικία του, αν τελικά έχει φυσιολογικό βάρος ή μήπως θεωρείται παχύσαρκο. Οι γονείς είναι οι πρώτοι που μπορούν να διακρίνουν και να αναγνωρίσουν «ανησυχητικά» σημάδια στην ανάπτυξη του παιδιού τους.

Τι πρέπει λοιπόν να έχετε υπόψη και να παρατηρείτε ως γονέας;

  • Παρακολουθώντας το βάρος και το ύψος του παιδιού σας, σε σχέση με τους φίλους του ή άλλα συνομήλικα παιδιά, όπως οι συμμαθητές του, έχετε μια πρώτη εικόνα για την ανάπτυξη του παιδιού. Ωστόσο, χρειάζεται προσοχή! Αυτός ο περίγυρος δεν είναι πάντα το καταλληλότερο μέτρο σύγκρισης, καθώς είναι δύσκολο να γνωρίζει κανείς αν και τα υπόλοιπα άτομα στην παρέα του παιδιού έχουν φυσιολογικό βάρος και ύψος ή όχι.
  • Τα ρούχα του παιδιού σας μπορούν επίσης να σας «πουν» κάποια πράγματα για το ρυθμό ανάπτυξής του. Λαμβάνοντας υπόψη ότι η ετικέτα του ρούχου ή η κατανομή στα ράφια του καταστήματος αντικατοπτρίζει την ηλικία στην οποία απευθύνεται, καταλαβαίνετε το πώς εφαρμόζει τελικά το ρούχο πάνω στο παιδί. Αντιστοιχεί το μέγεθος του ρούχου στην ηλικία του παιδιού ή πρέπει το παιδί να αλλάξει μέγεθος, επειδή τελικά «ψήλωσε» ή «πάχυνε»;
  • Ένας άλλος καλός δείκτης είναι η παρατήρηση του σωματότυπου του παιδιού. Ελέγξτε για συσσώρευση λίπους στον κορμό και στην κοιλιακή χώρα- κάτι τέτοιο αποτελεί ανησυχητικό σημάδι για την παιδική παχυσαρκία.

Πώς θα μπορούσε ένας γονέας να έχει μια πιο έγκυρη εικόνα για το ρυθμό ανάπτυξης του παιδιού και να αναγνωρίσει την παιδική παχυσαρκία;

child holding sausage♦ Η μέτρηση του ύψους και του βάρους του παιδιού σας ανά τακτά χρονικά διαστήματα θα σας δώσει σημαντικές πληροφορίες για την ανάπτυξή του. Για να εκτιμήσει κανείς αντικειμενικά την ανάπτυξη του παιδιού χρειάζεται αρχικά να υπολογίσει ένα δείκτη που ονομάζεται ΔΜΣ και υπολογίζεται διαιρώντας το βάρος σε κιλά με το τετράγωνο του ύψους σε μέτρα. Στη συνέχεια, ο ΔΜΣ του παιδιού συγκρίνεται με το διάγραμμα από τις καμπύλες ανάπτυξης που αντιστοιχεί στην ηλικία και το φύλο του παιδιού.
Αυτή είναι μια διαδικασία που συνήθως την κάνει ο παιδίατρος και ο διαιτολόγος, που ξέρουν να ερμηνεύουν καλύτερα το αποτέλεσμα βασιζόμενοι και σε άλλες κλινικές ενδεχομένως παραμέτρους. Ζητήστε από το διαιτολόγο να σας μάθει να κάνετε σωστά τις μετρήσεις και επιλέξτε να μετράτε το βάρος και το ύψος του παιδιού σας τουλάχιστον κάθε 4-6 μήνες ή και πιο συχνά όταν είναι μικρότερα.

♦ Ως γονέας μπορείτε να διατηρήσετε ένα αρχείο της πορείας του βάρους, ύψους και ΔΜΣ του παιδιού, ώστε να παρατηρείτε αν υπάρχει κάποια «έκρηξη» στην ανάπτυξή του ή αν κυμαίνεται σε φυσιολογικά πλαίσια. Σε περίπτωση που παρατηρήσετε μεγάλες διακυμάνσεις, καλό είναι να συμβουλευτείτε έναν ειδικό.

♦  Ένας γενικός κανόνας είναι ότι στα παιδιά, ο ΔΜΣ μεταβάλλεται σημαντικά με την αύξηση της ηλικίας, αυξάνεται απότομα κατά τη βρεφική ηλικία, μειώνεται κατά την προσχολική και αυξάνεται πάλι κατά την εφηβεία και τα πρώτα χρόνια της ενήλικης ζωής.

Άλλες παράμετροι

Προσοχή όμως! Στην προσπάθειά σας να αξιολογήσετε το βάρος του παιδιού σας πρέπει να λαμβάνετε υπόψη σας και άλλες παραμέτρους, όπως η παράλληλη αύξηση στο ύψος, η σύσταση του σώματος, η παρουσία κάποιας παθολογικής κατάστασης ή η χορήγηση κάποιας φαρμακευτικής αγωγής. Ένα ιδιαίτερα γυμνασμένο παιδί, για παράδειγμα, μπορεί να έχει αυξημένο βάρος και ΔΜΣ, αλλά αυτό να οφείλεται σε αυξημένη μυϊκή μάζα και όχι σε περίσσεια λίπους.
Με τη βοήθεια ενός ειδικού και έχοντας μια σφαιρική αξιολόγηση, μπορείτε να ερμηνεύσετε σωστά τις μετρήσεις αξιολογώντας αν συντρέχει λόγος ανησυχίας για το παιδί σας.

Ενημερωθείτε σωστά για το θέμα της παιδικής παχυσαρκίας, καθώς είναι ένα πρόβλημα που προλαμβάνεται και ανατρέπεται. Η παιδική ηλικία είναι η κατάλληλη περίοδος για τη σωστή «διατροφική ανατροφή» που περνάει από το χέρι σας.

Πηγή: NaturaNrg #39

Sas-endiaferei_arrow

Παχύσαρκο παιδί = ασθενής ενήλικας!

Παιδί και Διατροφή

Προλάβετε τη δυσκοιλιότητα του παιδιού σας µε τη χρήση της Αγιουρβέδα

Εγγραφείτε σήμερα!

Αποκτήστε απεριόριστη πρόσβαση στο ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ Περιεχόμενό μας

NaturaBUZZ

- Advertisement -

Νεα

Δείτε Επίσης