ΕυεξίαFitnessRafting στο Λούσιο ... γίνε ένα με τον ποταμό

Rafting στο Λούσιο … γίνε ένα με τον ποταμό

Αν το στρες και η ένταση της πόλης σάς πνίγουν, εκμεταλλευτείτε ένα σαββατοκύριακο και ανηφορίστε προς την ορεινή Αρκαδία, γνωρίστε την άγρια φύση της και επισκεφτείτε το Λούσιο ποταμό.

 

της Μαρίας Γκέκα
Φωτογραφίες: Σπύρος Μπαρμπαρέσος

Rafting-lousios-river-boat

Εδώ αφήστε τις αισθήσεις σας ελεύθερες και νιώστε την αδρεναλίνη στα ύψη… ζήστε μια εμπειρία της κατάβασης του ποταμού και γίνετε ένα μαζί του!

Ένα από τα αθλήματα που έγιναν ιδιαίτερα δημοφιλή τα τελευταία χρόνια, το rafting αποτελεί μια μοναδική εμπειρία για όσους το δοκίμασαν. Ανήκει στην κατηγορία των extreme sports και πρόκειται για την κατάβαση ποταμού σε φουσκωτή βάρκα 6-8 ατόμων, με την παρουσία και τη βοήθεια ειδικά εκπαιδευμένου συνοδού. Όπως όλα τα σπορ περιπέτειας, έτσι και το rafting έχει κάποιο βαθμό επικινδυνότητας, συνεπώς και κάποιους κανόνες ασφαλείας.

Rafting-river-lousios-boat-naturanrg

Λούσιος: ένα από τα εντυπωσιακότερα ποτάμια στην Ελλάδα

Η διαδρομή κατάβασης βρίσκεται εξ’ολοκλήρου μέσα σε στενό φαράγγι με πλούσια νερά και τρομερή βλάστηση, όπου σε πολλά σημεία τα δένδρα σχηματίζουν τούνελ και το νερό περνά κυριολεκτικά κάτω από αυτά. Η ομορφιά του τοπίου με την οργιώδη βλάστηση, τα πέτρινα τοξωτά γερύφια, τις πηγές που “σκάνε” μέσα από τα πλατάνια και τα πανέμορφα γλυπτά που σχηματίζουν οι σμιλευμένοι από το νερό βράχοι καθιστούν τη συγκεκριμένη διαδρομή τη δημοφιλέστερη διαδρομή rafting στην Ελλάδα. Σημείο συνάντησης των ενδιαφερόμενων, η Καρύταινα.

Η αγωνιστική περίοδος του rafting είναι συνήθως από Οκτώβριο έως και Ιούνιο. Υπάρχουν όμως ποτάμια, όπως για παράδειγμα ο Λούσιος όπου μπορεί να γίνει rafting καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους. Το μήκος της κατάβασης στο Λούσιο είναι 8 χιλιόμετρα, ενώ η διάρκεια της διαδρομής είναι κάτι παραπάνω από 2 ώρες.

Rafting-river-lousios-boat-naturanrg

Τιθασεύοντας την ορμή του ποταμού

Το rafting ξεκίνησε πριν από 50 περίπου χρόνια από τα ποτάμια της Αμερικής και το φημισμένο Γραν Κάνυον. Στην αρχή εμφανίστηκε σαν μέσο για την προσπέλαση δύσβατων περιοχών, των οποίων ο μόνος τρόπος διέλευσης ήταν μέσα από κάποιο ποτάμι. Σιγά – σιγά και με την πάροδο του χρόνου όμως εξελίχθηκε σε ένα εντυπωσιακό σπορ.

Στην Ελλάδα η συστηματική ενασχόληση με το rafting ξεκίνησε στις αρχές της δεκαετίας του ’90. Οι πρώτοι ποταμοί που φιλοξένησαν το σπορ ήταν ο Μέγδοβας, ο Τρικεριώτης, ο Αώος και ο Βοϊδομάτης. Στη συνέχεια προστέθηκαν και άλλοι, μεταξύ των οποίων ο Εύηνος, ο Βενέτικος, ο Αλιάκμονας, ο Ασπροπόταμος, ο Αραχθός, ο Λούσιος.

Πρόκειται για ένα άθλημα που δε χρειάζεται ιδιαίτερη φυσική κατάσταση εκτός από το να γνωρίζετε καλό κολύμπι. Είναι κατάλληλο ακόμα και για παιδιά άνω των 12 ετών. Η ροή του ποταμού καθορίζει την πορεία και το βαθμό δυσκολίας. Η λέμβος (raft) ξεκινά από ένα ψηλό σημείο και κατεβαίνει ακολουθώντας την ορμή του νερού, προσπαθώντας να κρατηθεί υπό έλεγχο και να αποφύγει τα φυσικά εμπόδια που συναντούν στην πορεία της. Υπάρχουν διάφορα επίπεδα δυσκολίας σε μια διαβάθμιση από το ένα μέχρι το έξι ( Ι και VI wild water), σύμφωνα με το διεθνές σύστημα αξιολόγησης.

Η κλίμακα αυτή διαμορφώνεται ανάλογα με τον όγκο του νερού, την κλίση και τα εμπόδια που βρίσκονται στο ποτάμι. Σε διαδρομές μέχρι και 3ου βαθμού δυσκολίας μπορεί να συμμετέχει ο καθένας με την προϋπόθεση να γνωρίζει κολύμβηση και να είναι συνεργάσιμος, ενώ για διαδρομές με βαθμό δυσκολίας πάνω από τρία απαιτείται καλή φυσική κατάσταση και εμπειρία. Τα ελληνικά ποτάμια χαρακτηρίζονται μέσης δυσκολίας βαθμολογούμενα συνήθως με ΙΙ και ΙΙΙ στη διεθνή κατάταξη.

Rafting-river-lousios-team-naturanrg

Συναρπαστική εμπειρία

Επιλέγοντας ως προορισμό το Λούσιο ποταμό, η ομάδα της Brainwaves θα σας περιμένει στην ιστορική Καρύταινα όπου εδρεύουν οι σύγχρονες εγκαταστάσεις τους. Πρόκειται για Κέντρο Εκπαίδευσης και Πιστοποίησης οδηγών της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Rafting (IRF), οπότε εγγυάται απόλυτα την ασφάλειά σας. Η δραστηριότητα ξεκινά με τους εκπαιδευτές να σας προμηθεύουν δωρεάν τον απαραίτητο εξοπλισμό του rafting που περιλαμβάνει κράνος και σωσίβιο rafting, στολή νεοπρέν, αντιανεμικό τζάκετ, παπούτσια νεοπρέν και κουπί.

Εσείς τα μόνα που χρειάζεται να έχετε μαζί σας είναι μαγιό, ισοθερμικό μπλουζάκι, κορδόνι ασφαλείας, αν φοράτε γυαλιά και πετσέτα. Ο έμπειρος οδηγός που βρίσκεται στη βάρκα σάς καθοδηγεί δίνοντας τις ανάλογες εντολές για να κωπηλατείτε έτσι ώστε να αποφεύγονται τα φυσικά εμπόδια που συναντώνται κατά τη διάρκεια της κατάβασης. Καθ΄όλη τη διάρκεια της κατάβασης υπάρχουν περάσματα απαιτητικά αλλά πολύ συναρπαστικά. Υπάρχουν, όμως, και αρκετές ευκαιρίες για χαλάρωση και παρατήρηση των απότομων βουνοπλαγιών και του οργιώδους βλάστησης τοπίου. Εικόνες που μόνο μέσα από το ποτάμι μπορεί κανείς να απολαύσει θα ξεδιπλώνονται μπροστά στα μάτια σας, κάνοντάς σας να βγάζετε επιφωνήματα θαυμασμού.

Το rafting είναι μοναδική εμπειρία επαφής με την φύση. Δίνει τη δυνατότητα να βρεθούμε σε μέρη ξεχωριστής ομορφιάς, τα οποία με κανέναν άλλο τρόπο δε μπορούμε να προσεγγίσουμε, γι΄αυτό και τα τελευταία χρόνια το άθλημα έχει γίνει ιδιαίτερα δημοφιλές.

info: Η ομάδα της Brainwaves με πλήθος δραστηριότητες: rafting, kayak, πεζοπορίες σε όλη την Ελλάδα, στα ποτάμια και στα βουνά καλύπτουν ένα ευρύ φάσμα του εναλλακτικού τουρισμού στην χώρα μας.

 

Πηγή: www.naturanrg.grNaturanrg#35

 

Εγγραφείτε σήμερα!

Αποκτήστε απεριόριστη πρόσβαση στο ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ Περιεχόμενό μας

NaturaBUZZ

- Advertisement -

Νεα

Δείτε Επίσης

Contact to Listing Owner

Captcha Code