ΔιατροφήVeganΡεβίθια για την υγεία των οστών και αποτοξίνωση!

Ρεβίθια για την υγεία των οστών και αποτοξίνωση!

Τα ρεβίθια, από τα αρχαιότερα είδη στην καλλιέργεια (7.500 χρόνια πριν ) στη Mέση Ανατολή και με περίοπτη θέση στη μεσογειακή κουζίνα, αποτελούν τροφή φάρμακο.

Σοφία Κανέλλου, Διαιτολόγος- Διατροφολόγος MSc, www.siniditidiatrofi.gr

Η περιεκτικότητά τους σε ασβέστιο και μαγνήσιο είναι πολύ υψηλή και έτσι βοηθούν στη διατήρηση μιας υγιούς οστικής μάζας. Άλλωστε, σε μια χορτοφαγική διατροφή το ασβέστιο από φυτικές τροφές δεν θα πρέπει να υποτιμάται.

Τα ρεβίθια εμφανίζουν και διουρητικές ιδιότητες, που τα καθιστά πολύ καλή επιλογή σε μια διατροφή για αποτοξίνωση ή σε περιπτώσεις με αυξημένη κατακράτηση υγρών.

Συνδυαζόμενα με δημητριακά όπως ρύζι, καλαμπόκι, ψωμί, ή και με ξηρούς καρπούς αποτελούν πλήρη πηγή πρωτεϊνών. Δεν ξεχνάμε επίσης, τη δράση τους κατά της χοληστερίνης, λόγω της υψηλής τους περιεκτικότητας σε φυτικές ίνες και φυτοχημικές ουσίες που δρουν βοηθητικά.

pasta-chickpeas-celery

Βίδες με πέστο σέλινου και ρεβίθια

Υλικά

  • 250gr ζυμαρικά ολικής άλεσης
  • 150gr ρεβίθια βρασμένα
  • 70gr τρυφερά φύλλα σέλινου
  • 50gr σουσάμι
  • 50ml από το νερό βρασμού των ζυμαρικών
  • Ελαιόλαδο
  • Αλάτι

Ετοιμασία:

Για να ετοιμάσετε το πέστο, τοποθετήστε το σέλινο καλά πλυμένο και στεγνωμένο στο μύλο άλεσης, μαζί με το σουσάμι και το νερό. Προσθέστε το αλάτι και σταδιακά το λάδι μέχρι να γίνει ένα ομοιογενές μίγμα. Στο μεταξύ έχετε βράσει τα ζυμαρικά al dente, τα στραγγίζετε και προσθέτετε το πέστο και τα ρεβίθια. Απολαύστε με μία πλούσια πράσινη σαλάτα.

Στην Ιταλία, στην περιοχή της Γένοβας, το πιο διαδεδομένο “junk food” είναι η farinata. Μια ομελέτα ουσιαστικά με ρεβιθάλευρο. Οι παραλλαγές είναι πολλές και η φαντασία σε κάτι τέτοιες συνταγές μπορεί να μας οδηγήσει σε πολύ γευστικά μονοπάτια. Σας παραθέτω την αυθεντική συνταγή, εσείς μπορείτε να αναμίξετε φρέσκο κρεμμυδάκι, δενδρολίβανο, μανιτάρια, αγκινάρες ή σπαράγγια, ή και βότανα και μπαχαρικά τις αρεσκείας σας.

farinata

Φαρινάτα (vegan ομελέτα)

Υλικά για 8 κομμάτια:

  • 300gr ρεβιθάλευρο
  • 900ml νερό σε θερμοκρασία δωματίου
  • 50gr ελαιόλαδο
  • ½ κγ αλάτι

Ετοιμασία:

Αναμιγνύετε το αλεύρι με το νερό και ανακατεύετε καλά έτσι ώστε να μην δημιουργούνται σβόλοι. Σκεπάστε με μια μεμβράνη και αφήστε το μίγμα να ξεκουραστεί για 4 έως 12 ώρες. Αφαιρέστε τον αφρό που θα έχει δημιουργηθεί στην επιφάνεια. Προσθέστε το λάδι και το αλάτι και ανακατέψτε ξανά. Λαδώστε ελαφρώς ένα ταψακι και τοποθετήστε το μείγμα. Εδώ ενδεχομένως μπορείτε να προσθέσετε άλλα υλικά της αρεσκείας σας. Τοποθετήστε σε προθερμασμένο φούρνο στους 220° στον αέρα για 20 περίπου λεπτά μέχρι να ροδίσει.

Πηγή: NaturaNrg #71

Εγγραφείτε σήμερα!

Αποκτήστε απεριόριστη πρόσβαση στο ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ Περιεχόμενό μας

NaturaBUZZ

- Advertisement -

Νεα

Δείτε Επίσης

Contact to Listing Owner

Captcha Code