LifeRed X. H τέχνη δεν κλείνει τα μάτια στη βία

Red X. H τέχνη δεν κλείνει τα μάτια στη βία

Συνέντευξη με την Πολύνα Γκιωνάκη 

Η βία κατά των γυναικών είναι έγκλημα, όμως υφίσταται καθημερινά δίπλα μας… στο σπίτι μας… Η τέχνη δεν κλείνει τα μάτια, δεν δείχνει ανοχή. Η τέχνη φωνάζει RED X. Μια γυναίκα, η Αλεξάνδρα, αναβιώνει τη σχέση που τη σημάδεψε. Η βία που έχει υποστεί την κάνει να οραματίζεται τον εαυτό της με τη μορφή ζώου. Η γυναίκα-ζώο παλεύει να σπάσει τις αλυσίδες… Θα τα καταφέρει;

Της Μαρίας Γκέκα

Το «RED – X» αποτελεί την κραυγή κάθε Αλεξάνδρας, που, έχοντας υποστεί έμφυλη βία, σπάει τα δεσμά της σιωπής παύοντας έτσι να συναινεί στη διαιώνιση της βίας κατά των γυναικών.

Η Πολύνα Γκιωνάκη, στην παράστασή της η οποία έχει ανέβει υπό την αιγίδα της Γενικής Γραμματείας Ισότητας των Φύλων στο Θέατρο Λύχνος Τέχνης & Πολιτισμού από 5 Ιανουαρίου, χαρτογραφεί ένα πολυσήμαντο πορτρέτο της γυναικείας μορφής ως το ασθενές και θύμα κακοποίησης φύλο που περιδιαβαίνει από την υποταγή στο φόβο, την ταπείνωση, την παραίτηση και την απόγνωση, την απειλή τερματισμού του βίου της και την εγκατάλειψη έως την εκδίκηση ή την φωνή απελπισίας.

Κυρία Γκιωνάκη, θα θέλαμε να μας πείτε ποιο είναι το στίγμα της παράστασης RED X και ποιο το κεντρικό μήνυμα που θέλετε να απευθύνετε στο κοινό.

Το στίγμα της παράστασης είναι ένα κοινωνικό θέμα που πρέπει να απασχολήσει όλους μας αν σκεφθεί κανείς ότι τρεις στις δέκα γυναίκες κακοποιούνται. Όπως καταλάβατε, το στίγμα της παράστασης είναι η κακοποιημένη γυναίκα.
Το μήνυμα που θα ήθελα να δώσω είναι ουσιαστικά ο τίτλος του έργου, RED X, που σημαίνει φυσικά πως όλοι πρέπει να βάλουμε ένα κόκκινο Χ σε ό,τι βιάζει την ψυχή μας και το κορμί μας. Η βία είναι Έγκλημα!
NaturaNrg#79-Gkionaki4-NaturaNrg#79-Gkionaki3-Red X. H τέχνη δεν κλείνει τα μάτια στη βία

Τι σας οδήγησε στο να καταγράψετε αυτή την τόσο προσωπική εμπειρία αρχικά σε θεατρικό κείμενο, το οποίο οδήγησε και στην παράσταση;

Να γράφεις σημαίνει να ξεχνάς, λέει ο αγαπημένος μου ποιητής PESSOA. Από τη στιγμή λοιπόν που και εγώ βρέθηκα θύμα κακοποίησης ήθελα με έναν τρόπο να ξεχάσω την τραγική αυτή εμπειρία. Νομίζω όμως, πως τελικά, δεν ξεχνιέται. Μας έχουν μάθει να σιωπούμε για ό,τι μας συμβαίνει και να νιώθουμε και ενοχές. Θεωρώ ότι η σιωπή μπορεί να είναι αρετή κάποιες φορές κάποιες άλλες όμως μπορεί να αποβεί εγκληματική. Όταν γράφεις και όταν ερμηνεύεις μια προσωπική σου εμπειρία, λυτρώνεσαι από αυτήν. Αποφάσισα να το κάνω θεατρικό έργο γιατί και μόνο η σκέψη ότι μπορώ να βοηθήσω έστω και μία γυναίκα με κάνει να νιώθω μεγάλη ικανοποίηση.

Το RED X είναι ένας θεατρικός μονόλογος. Υπάρχουν προκλήσεις ή δυσκολίες, όταν όλη η παράσταση βασίζεται πάνω σε έναν ηθοποιό;

Σαφώς υπάρχουν και προκλήσεις και δυσκολίες. Είναι πάρα πολύ δύσκολο επί μία ώρα να είσαι μόνος σου επάνω στη σκηνή. Είναι όμως και μεγάλη πρόκληση το να δεις αν μπορείς να τα καταφέρεις. Η απήχηση του κοινού στη πρώτη παράσταση ήταν τόσο μεγάλη που δεν μετανιώνω που αποφάσισα να το κάνω μονόλογο. Η αρχική μου σκέψη ήταν ένα έργο με δύο ηθοποιούς, μετά όμως γράφοντας με το εύρημα του να υπάρχει ο δεύτερος ρόλος πάνω στη σκηνή -χωρίς να υπάρχει- γιατί αυτή η γυναίκα έχει πια απελευθερωθεί από αυτόν, όπως καταλαβαίνετε, θα αποδυνάμωνε το έργο.

Σε ποιους απευθύνεται η παράσταση RED X;

Η παράσταση RED X απευθύνεται σε όλο τον κόσμο, σε γυναίκες, σε άνδρες και σε παιδιά. Πιστεύω ότι δεν πρέπει να ξεχνάμε κανένας μας ότι όλοι οι άνθρωποι ανεξαρτήτως φύλου έχουμε μέσα μας την εχθρότητα και τη φιλότητα και αυτές οι δύο μάχονται συνεχώς. Πρέπει, λοιπόν, όλοι να συνειδητοποιήσουμε ότι αυτό που πρέπει να κυριαρχεί στον άνθρωπο είναι η φιλότητα. “Βία μηδέν πράττειν” γράφει ο Κλεόβουλος. Ας μη το ξεχνάμε.
Θα ήθελα να προσθέσω ότι τα παιδιά που ζουν σ’ ένα βίαιο περιβάλλον μεγαλώνοντας γίνονται και αυτά βίαια, γι’ αυτό οι γονείς πρέπει να είναι πολύ προσεκτικοί.
NaturaNrg#79-Gkionaki-3-Red X. H τέχνη δεν κλείνει τα μάτια στη βία

Η ίδια, δυστυχώς, έχετε υπάρξει θύμα κακοποίησης. Ας υποθέσουμε ότι στο κοινό που παρακολουθεί την παράσταση βρισκόταν και ο «υπεύθυνος» της δικής σας κακοποίησης, τι θα του λέγατε μέσα από το ρόλο της Αλεξάνδρας;

Μα μέσα από το έργο το αναφέρω: «θέλω να σε μισήσω με όλη τη δύναμη της ψυχής μου ΚΑΙ ΔΕΝ ΞΕΡΩ ΝΑ ΜΙΣΩ».
Το μίσος προέρχεται από την καρδιά, όπως καταλαβαίνετε, ενώ η περιφρόνηση προέρχεται από τη λογική. Δεν έγραψα το έργο για να διαμαρτυρηθώ ούτε για να τιμωρήσω κάποιον, το έγραψα για να αντισταθώ σε αυτό το τεράστιο κοινωνικό θέμα που λέγεται ΒΙΑ.

Η ρήση «η σιωπή είναι χρυσός» μπορεί να έχει εφαρμογή σε περιπτώσεις σωματικής και ψυχολογικής κακοποίησης;

Η σιωπή είναι χρυσός… η σιωπή όμως είναι και μόλυβδος. Για να σας το εξηγήσω πιο απλά, όταν βρισκόμαστε σε μία σχέση υγιή πρέπει να μένει κεκλεισμένων των θυρών αν όμως η σχέση είναι άρρωστη, τότε οφείλουμε να το πούμε για να σωθούμε και εμείς, για να σώσουμε και άλλες γυναίκες. Και αν αυτό μπορεί να είναι δυνατόν, μήπως σωθούν και οι ίδιοι άνθρωποι που ασκούν τη βία. Οι περισσότερες κακοποιημένες γυναίκες για να ξεπεράσουν το σοκ πηγαίνουν για ψυχολογική υποστήριξη. Μήπως για ψυχολογική στήριξη θα έπρεπε να πάνε οι βίαιοι άνθρωποι;

Γιατί πρέπει να δει κάποιος την παράσταση;

Γιατί πρέπει να ευαισθητοποιούμαστε οι άνθρωποι για θέματα, όπως η εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών όχι μόνο όταν χτυπάει τη δική μας πόρτα αλλά και όταν χτυπάει και του διπλανού μας.
Η ζωή μας είναι ένα θέατρο. Σ’αυτό το θέατρο παίζεται πάντοτε μια τραγωδία με διαφορετικούς τίτλους.
NaturaNrg#79-Gkionaki-4-Red X. H τέχνη δεν κλείνει τα μάτια στη βία

Πηγή Natura Nrg #79

Εγγραφείτε σήμερα!

Αποκτήστε απεριόριστη πρόσβαση στο ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ Περιεχόμενό μας

NaturaBUZZ

- Advertisement -

Νεα

Δείτε Επίσης